Min vej til buddhisme

2+

Min vej til Buddhisme

Når jeg skal fortælle om mit liv som buddhist, bliver jeg nød til at fortælle om min vej til buddhismen. Jeg kan derfor heller ikke komme uden om og fortælle hvad buddhisme er. Skal prøve at gøre det kort, så du ikke helt taber pusten.

Man kan være buddhist på mange måder. Fælles for alle buddhister er formentlig tanken om, at buddhisme er noget man gør, ikke noget man tror på.

Filosofisk enig:

Mange kalder sig buddhister, fordi de tror, at de er enige i grundfilosofierne i buddhismen, og måske blot mediterer en gang imellem.

Praktiserende/lægbuddhist:

Nogen buddhister kender til buddhistiske skrifter, og udfører religiøse aktiviteter og ritualer.

Munk:

Visse mennesker vælger at leve deres liv som munke i buddhistiske klostre. De dedikerer hele deres liv til at leve på en bestemt måde.

Lidt afhængig af hvilke af disse ovenstående man vælger, er vejen forskellig. Men hvis man vælger af være en rigtig, buddhistisk munk, skal man finde et buddhistisk kloster, hvor det er muligt at leve på denne måde. Disse klostre har forskellige regler for, hvad der skal til for at være munk. Men fælles for dem er, at du skal vie dit liv til det.

I buddhismen er der en forståelse for, at man kan lave regler for menneskers fysiske og verbale handlinger, men man kan ikke lave regler for sindet. Når Buddha siger, at det ikke er godt at blive vred eller jaloux, er det ikke en lov, man overtræder, hvis det sker. Han fortæller blot at det ikke er godt.

Jeg havde i en længere periode været stresset og ked af det, og jeg vil helst ikke fylde mig med kemisk medicin. Derfor søgte jeg en mere naturlig måde.  Den første gang jeg hørte om buddha, var fordi jeg og havde hørt at meditation skulle være ”redskabet” til at få en mindre stresset hverdag hvor jeg ovenikøbet blev glad. Så ja tak tænkte jeg. 

Startede med at komme i en buddhistisk meditationsgruppe, mener det var hver 14 dag – i tr-tre timer hvor vi lærte at meditere med efterfølgende buddhistiske debatter og indlæg. Min nysgerrighed voksede i takt med at jeg kunne mærke fremgang. Men at leve som buddhist er jo ikke noget der sker fra den ene dag til den anden, hvert fald ikke i min verden og slet ikke her i vesten. Det er en proces som tager tid.

Efterfølgende fik jeg kontakt til Dansk Dharmacenter som er en buddhistisk gruppe, som mødes til meditation, træning og uddannelse i de lokale centre og lokale grupper rundt omkring i landet, og her på internettet. En forening med det ene formål at udbrede buddhismen i et uforpligtende fællesskab.

Der fandt jeg ud af at buddhismen er anderledes end de fleste andre religioner, hvor der er love og regler, som Gud har bestemt. Det er nok også det der tiltalte mig, når vi taler om at leve som buddhist. Hvis reglerne kommer udefra, fra Gud, som f.eks “De Ti Bud”, gælder de for alle uden undtagelse. Hvis man bryder dem, forbryder man sig mod religionen og risikerer at blive udelukket eller straffet.

Indenfor buddhismen kan både lægfolk og munke og nonner aflægge løfter. I forbindelse med indvielser er det almindeligt, at man aflægger løfter. Det er dog frivilligt, om man vil aflægge løfter som lægperson. Men når man har gjort det, gælder de som love. Man tager tilflugtsløfter ved at sige, at man tager tilflugt i Buddha, Dharma (Buddhas lære) og i Sangha (den buddhistiske menighed). Ved den lejlighed aflægger man også bodhisattvaløftet og de tantriske løfter.

Almindelige lægfolk kan aflægge løfter om at overholde fire grundlæggende regler om at afstå fra:

  • at slå noget levende ihjel,
  • stjæle
  • lyve
  • seksuel utroskab

Med andre ord behandle dine medmennesker som du gerne selv vil behandles.

Hvis du vil vide mere, kan du med stor fordel læse med på disse link:

http://tendai.dk/om-tendai/praksis-i-tendai/
https://www.religion.dk/buddhisme/de-ti-vigtigste-ting-vide-om-buddhismen
https://www.religion.dk/viden/de-10-vigtigste-buddhistiske-højtider

One thought on “Min vej til buddhisme

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *