Om at være ordblid – vi er også mennesker

Ja, du læste rigtigt, Ordblind!

Som rigtig mange andre ordblinde af min årgang, har jeg også oplevet en svær tid i folkeskolen, og jeg har ofte fået at vide, at jeg ikke skulle regne med at få uddannelse. MEN, det er der ingen der skal fortælle mig – helt nærmest mekanisk, overtager min stædighed! Som voksen spekulerer jeg stadig på, hvorfor jeg klarede den, og hvor fik jeg både modet og energien fra.

Jeg har ikke selv valgt at blive født som ordblind. Men det er nu engang, sådan det er. Da jeg gik i 3.klasse, fandt mine lærere ud af, at jeg havde læseproblemer. Men lærerne vidste ikke, hvad de skulle gøre, andet end at sætte tage mig ud af de alm dansktimer og placere mig i en specialklasse når de andre klassekammerater havde time. Bare ordet Special klinger jo negativt i manges øre. Man var nærmest lidt til besvær.  Da jeg kom op i 6-7 kl. fik jeg bevilget lektiehjælp hjemme, da min mor ikke kunne hjælpe mig, dog uden de store forandringer. (skriver et mere dybdegående indlæg omkring min opfattelse af min skolegang i oplægget ” Min skolegang”)

Når man som jobsøger oplever at få afslag i en lind strøm, gør det ondt – men når man så som ordblind oveni ”kæmper” med forskellige udfordringer som følger af at man er ordblind som fx lavt selvværd og tillid, kan gamle, sår som man egentlig synes man har lægt, springer op igen og komme i tvivl om man er god nok.  Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg stadig ikke har fundet den arbejdsplads, som kan se mulighederne i at ansætte mig.

Nogle gange kan man godt føle at livet virkelig er imod en.  Dette er især sandt, når man er ordblind. Alle andre kan læse og stave, men du kan ikke. Hvert fald ikke så godt som andre selv om man har taget hånd om det. Denne følelse er bare svær at blive kvit med, fordi den sidder så dybt begravet. Nogle ordblind, deriblandt mig, har jo mange minder om, at vi er blevet kaldt dumme, fordi vi ikke kunne læse og stave. Med tiden er det gået op for mig, at det jo kun viser, at nogle ikke aner, hvad ordblindhed i virkeligheden er. Fordi man er ordblind, og har svært ved at læse og stave, er ikke ensbetydende med man ikke man ikke kan arbejde.

En anden kendsgerning er, at jeg har unægtelig haft svært ved at fortælle, at jeg var ordblind, og hvorvidt jeg skal gå i dybden med min kamp med det, når jeg starter et nyt job. Jeg har holdt det skjult fordi jeg skammede mig, hvilket medførte jeg fik stres og angst og har også kostede mig en sygemelding.

Ordblindhed eller dysleksi, som nogle vælger at kalder det, er jo ikke noget man går og råber højt om. Jeg er jo uddannet kontorassistent, og jeg kender virkelig ikke til dato, en kontorassistent som frivillig staver og sætter kommaer som en brækket arm. Jeg ved godt, jeg ikke har gjort det nemmere for mig selv, ved at vælge kontorfaget, men hvem siger, at vi, selv om vi er ordblind, ikke kan begå os inden for områder, hvor det er meget uventet for ordblinde, og omvendt findes der mange it-hjælpemidler som kan hjælpe mig, så er fortrøstningsfuld.

Når man som jeg begynder at italesætte dysleksi, får man samtidig mulighed for at finde de rette redskaber, til at skabe den nødvendige forandring – og at bryde tabuet.  Fordi man er ordblind, er man jo ikke idiot. Er også ret sikker på at min dysleksi er kommet af en meget turbulent skolegang med rigtig mange skoleskift.

Jeg har altid beundret mennesker som arbejder og forsørger sig selv – det synes jeg der er en vis pondus i. Derfor er et arbejde jo også vigtigt for mig. Det giver tryghed og frihed i at få en fast indtægt sat ind hver måned.  Tryghed fordi man ved man har penge til at få mad på bordet og frihed til at købe de ting man gerne vil have. Jeg vil skynde mig at sige, at jeg aldrig har aldrig gået op i mærkevarer og jeg er inkarneret genbrugsjæger. Det kan du læse mere om under menuen ”Genbrugsfund” Men når det så er sagt, så har jeg også ”sans” for kvalitet, og kvalitet og pris hænger sommetider uløseligt sammen desværre. Når der er tale om ting som jeg gerne vil have skal holde længere som fx frakker, sko og tasker, har jeg svært ved at gå på kompromis.

Min blog omhandler jo mange andre emer, end det at være ordblind, så jeg har samlet et par link herunder som måske ville kunne gøre gavn, hvis du enten er ordblind eller bare gerne vil vide mere om emnet.

https://nota.dk/viden/hjælp-til-jobsøgning-ordblinde
https://www.ordblindeforeningen.dk/til_ordblinde.asp
http://sociale-entreprenører.dk/et-liv-som-ordblind.html
https://socialstyrelsen.dk/handicap/ordblindhed

https://silkeborg-psykologpraksis.dk/dysleksi-ordblindhed/ 0000010000

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *