Wabi-sabi

Hvad er wabi-sabi

I forbindelse med mit spring til buddhismen, faldt jeg over dette begreb wabi-sabi, og blev så lykkelig over at læse noget der gav så meget mening i mit eget verdensbillede. Derfor vil jeg gerne dele det med jer.

I Japan dyrker man et verdenssyn, som hedder wabi-sabi. Og hvad er så det? Jo det er såmænd modgiften til perfekthedskulturen om jeg så må sige. Det er en tilgang til livet, der tager udgangspunkt i, at vi accepterer forgængeligheden og det uperfekte. Den handler om at finde skønheden i det, der ikke er perfekt, som er midlertidigt, og som er ukomplet. Det er en æstetik, vi kan dyrke i vores hjem, i forhold til vores krop, men først og fremmest som en tilgang til tilværelsen. Wabi-sabi, som udspringer af den Zen buddhistiske tænkning, og er et udtryk, som er lidt svært at oversætte direkte til dansk. 

Wabi refererer til en følelse af ensom skønhed, som vi for eksempel oplever, når vi opholder os i naturen, eller til den paradoksale skønhed vi kan opleve ved fejl. Som når vi for eksempel reparerer vores knuste keramik, og ender med noget, der er smukkere, end det var før (i Japan er det en hel disciplin: kintsugi, hvor man reparerer knust keramik med en guldpensel).

Sabi kan, afhængigt af konteksten, betyde visne, afkølet eller beskedent eller udtrykt på en anden måde: Skønheden ved at ældes.

Wabi-sabi er, når vi ser blade fra en rose falde ned på jorden om efteråret, kobber der med årene får sin smukke irgrønne farve, smilerynkerne i vores ansigter. Wabi-sabi er glæden ved en simpel frokost eller at sidde ved køkkenvinduet og se ud på regnen.

Wabi-sabi handler med andre ord også om at sætte pris på tingenes mere afslappede side – det vil sige det mere slidte, uperfekte og enkle. Den håndlavede og smukke japanske keramik har sit eget liv og sin egen historie, et udtryk som masseproducerede ting ikke kan hamle op med.

Wabi-Sabi handler i sin enkelthed også om at genopdage de små ting i hverdagen og opfatte uanselige og enkle skønhed. At anerkende essensen af gamle ting og være tilfreds med dem. Gør dig uafhængig af ejendele.

Japansk keramik håndhæver wabi sabi-filosofien, hvor det levende, skæve og charmerende er i fokus.

Jeg har en tilståelse – jeg har lånt disse billeder da jeg ikke er i besiddelse af egne billeder men jeg har gjort det for at vise eksempler på Wabi-sabi.

Hvad er wabi-sabi ikke

Når man skal definere et nyt begreb og lære det at kende, er det nogle gange nemmere at opstille kontraster og forklare, hvad begrebet ikke er, i kontrast til hvad det er.

For wabi-sabi gælder det:

 • Asymmetrisk, ikke konformt.
 • Beskedent og ydmygt, ikke arrogant eller stolt.
 • At lade såvel sine ting som sin krop ældes naturligt, ikke syntetisk eller kunstigt.
 • Langsomt, ikke hurtigt.
 • Rustikt, ikke poleret.
 • Flydende og naturligt, ikke ufleksibelt.
 • Nøjsomt, ikke materialistisk.
 • De små skridt, ikke de store erklæringer eller udmeldinger.
 • Minimalistisk, ikke overdrevent.
 • At vokse som menneske, ikke stagnere.
 • Uperfekt, ikke perfekt.
 • Kvalitet frem for kvantitet.
 • Ufærdigt frem for afsluttet.
 • Accept af fejl frem for hele tiden at gøre tingenebedre.

Vil du have mere wabi-sabi i dit eget liv?

Listen herover giver dig en god idé om, hvad wabi-sabi er, og hvad det ikke er. Du kan bruge listen både som en overordnet retningsgiver i tilværelsen og på en lang række konkrete ting i hverdagen.

Dit hjem – gå ikke efter det nye og polerede, men lad tingene have patina. Reparér det, der går i stykker, hold det naturligt og enkelt. Husk, at dit hjem er et sted, hvor du lever, ikke et show room i en boligbutik.

Dit arbejde – acceptér at vi alle sammen begår fejl, også på jobbet. Tag udgangspunkt i at levere kvalitet og i at vokse frem for at stagnere.

I forhold til tid – glæd dig over de ting, du har oplevet, find ro i det, du har lige nu frem for at tænke på eller bekymre dig om fremtiden. Det bliver en dejlig sommer. Acceptér årstidernes skiften, tingenes naturlige orden.

I det du har – wabi-sabi handler ikke om at købe det nyeste modetøj eller i det hele taget at eje en hel masse ting. Vær tilfreds med det, du har, genfind en gammel skjorte i garderobeskabet, stryg den og tag den på.

Ved at blive ældre – skab bånd til andre generationer, både ældre og yngre, og se det som noget helt naturligt, at du bliver ældre, klogere, dygtigere.

Og ved at være ærlig og uden filter – der er et konstant pres på os, ikke mindst i kraft af de sociale medier, til hele tiden at poste, hvor lykkelige og overskudsagtige vi er. Sådan har vi det bare ikke hele tiden. Vær ærlig, reel, vær dig selv. I længden bliver du lykkeligere af det.

Nyd de simple ting – hold igen med farverne, det ekstravagante og det overdrevne. Nyd i stedet skønheden i det enkle. At sidde i en god, simpel stol. Drik en kop (japansk) te i en skåret kop og kig ud ad vinduet.

Det bittersøde i tilværelsen – der er noget bittersødt i livet, omfavn det! Der var engang, hvor din far eller mor tog dig i sine arme og løftede dig op for sidste gang. Det er et godt minde, men det er på en måde også et trist Det kommer jo aldrig til at ske igen. Anerkend, at tristheden går hånd i hånd med det uafvendelig, og nyd den melankoli det medfører, også kan være en smuk følelse, et minde af stor skønhed.

Den japanske levevis inspirerer mig

Wabi-sabi – den japanske levestil inspirerer mig, men jeg skal tiltider mindes om den. Det er jo ikke noget der kommer fra den ene dag til den anden. Det ovenstående er noget der bliver implementeret over tid og nogen gange skal jeg også mindes om det.

Da jeg i morges stod op og så mig selv i spejlet så jeg træt ud. Spekulerede på hvordan man som 43-årig kan have både rynker og små irriterende bumser som alt i alt ligner små knopper. Den spekulation kan jo hurtigt føre til en dårlig dag med frustration, irritation og selvbebrejdelser.

Det er jo på den slags morgener, at wabi-sabi hjælper mig.  Wabi-sabi kan huske mig på, at det er uforgængeligt, at det er sådan livet er. At alt er fint. Det minder mig om, at der er så meget, der er naturligt, at forgængeligheden er et grundvilkår i livet. At vi alle sammen kan finde ro ved at være bevidste om det. At vi kan finde skønheden i det uperfekte.

Der ligger også en god artikel om, hvordan du kan bruge wabi-sabi-principperne til at indrette dit hjem.

https://www.berlingske.dk/bolig-bil-og-baad/naar-uperfekt-bliver-perfekt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *