Meditation

Jeg kan ikke meditere…

Mange tror de ikke kan meditere, det er ihvertfald det jeg tit hører, når jeg begiver mig i kast med at fortælle om meditation.  Til det kan jeg kun sige – jo du kan. Alle kan meditere. Dine tanker vil jo altid være der og man skal bare holde sig for øje, at det er ok at tankerne gerne må vare der, mens du meditere, det handler bare om ikke at gribe fat i dem, og lade dem passere som skyer på himlen.  

Bliv ikke forskrækket når du sætter dig ned for at meditere for første gang. Man kan nemlig godt pludselig opleve, at ens tanker svirrer forvirret og forstyrret rundt i knolden – det er helt normalt!

Mange tror at det og meditere er sådan noget spirituel noget. Men det er faktisk langt mere nede på jorden end du drømmer om.  Mange er helt uviden om hvordan meditation kan gavne dem, og det synes jeg er synd.. Meditation kan betragtes som en træning af sindet. Sindet trænes, så det bliver stærkt, smidigt og et brugbart værktøj.

Som noget af det første jeg plejer at sige er, at jeg kan med fordel anbefale, at man reflekterer lidt over, hvorfor man gerne vil meditere? Det vil være en stor hjælp og støtte, hvis man har formuleret en god motivation, som man kan hente frem, hvis man nu får lyst til at springe over en dag.

Når du har besluttet dig for at give meditation en chance vil det være en god ide og give det en periode på 2 mdr. Der skal tid til forandring og det gælder også for meditation, det tager tid før man kan mærke en forandring.

Meditation virker bedst, hvis man gør det lidt hver dag. Vær realistisk, og begynd med fx 10 minutter om dagen. Gradvist kan man øge tiden med fx 5 minutter.

Sindet vil gerne have dig til at tro, at der sker noget meget mere spændende et andet sted. Så at planlægge hvornår man skal meditere er en god ide. En af de ting man lærer i meditation, er nemlig systematisk opmærksomhed. Man lærer at målrette sindets strøm, så den kan vendes derhen hvor man vælger det. Vores opgave er at disciplinere sindet, så vi selv bestemmer hvilke tanker vi vil invitere indenfor i et givent øjeblik; at lære systematisk opmærksomhed. Det er slet ikke så svært.

Når du går i gang, så tænk på at du ikke kan gøre noget forkert. Det handler i sin enkelhed om, at undersøge og observere hvad der sker, når du sidder med lukkede øjne. En god måde at lære dig selv at kende. Og vær gerne nysgerrig. Prøv om du kan acceptere, alt det der er, og vær meget nænsom og venlig over for dig selv. Det fortjener du!

Det kan være en rigtig stor hjælp at følge en meditationsgruppe i starten, det havde jeg stor gavn af.  Her vil man blive guidet, støttet og inspireret af instruktøren og de andre deltagere. Du vil langt hurtigere komme omkring de faldgrupper der er, og som du uden tvivl vil opleve, når du meditere på egen hånd.

På trods af, at mange formentlig ikke vil have den tid, det kræver at meditere, mener jeg at man sagtens kan arbejde med sit fokus og sin tilstedeværelse og på den måde arbejde for at udvide bevidstheden i det daglige.

De fleste ønsker at lære meditation for at kunne bruge det som afslapning, stresshåndtering, eller til at lære at være mere tilstede i deres liv. I de seneste år er der kommet virkelig meget fokus på meditation som praktisk værktøj, og der er også masser af undersøgelser der tydeligt viser, at meditation har en lang række gavnlige effekter.

Hvis man kigger i den buddhistiske filosofi efter svar, finder man ud af, at buddhismen egentlig arbejder ud fra en tese om, at vi alle sammen fra tid til anden oplever at det hele er noget rod, men at vi kan arbejde med dette rod. Vi kan lære at forstå rodets natur og dets årsager, og på den måde finde en vej ud af det. Vi kan lære at forstå, og sidenhen ændre, den måde vores sind fungerer på, så vi bliver i stand til at tage ansvar for vores liv. Det er aldrig for sent at lære – det her er (også) en sport for voksne

Begyndermeditation kortfortalt

1: Sæt dig godt til rette i lotusstilling eller fx på en stol. Det er en hjælp, hvis du kan have ryggen rank, men afslappet, så åndedrættet får god plads. Læg dine hænde i skødet med håndfladen opad.

2. Begynd meditationen med at lukke øjnene let i. Vend din opmærksomhed mod maven, læg mærke til, hvordan det mærkes, når maven bevæger sig. Har du mange spændinger i området, eller har du svært ved at mærke det, så se, om du kan lade det være, som det er lige nu.

3. Undervejs i meditationen vil du opdage, at opmærksomheden vil begynde at vandre med tankerne, Det er helt almindeligt, også hos os der er vanligt meditere. Når du registrerer det, er det vigtigt, at du, med venlighed over for dig selv, fører opmærksomheden tilbage til åndedrættet. Og det gør du igen og igen.

4. Når meditationen er færdig, kan du med fordel blive siddende lige et øjeblik. Meditation hjælper dig til at komme lidt ned i tempo, se, om du i et roligt tempo kan komme fra meditationen og resten af dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *