Marseille

Sæbebyen

Når gode rejsebøger betegner Marseille som værende en nedslidt, beskidt og en farlig by. Skal man ikke tro på det. Vi blev ihvertfald meget overrasket over hvor pæn og ren byen var.

Vi kunne se, at Marseille I de seneste år har gjort en kæmpeindsats for at sanere de værste slumkvarterer, og i dag fremstår byen såmænd hverken farligere eller mere beskidt end f.eks. Aarhus eller København.

Man ser hurtigt at byen er et multietnisk samfund bestående af de oprindelige franskmænd, men også af afrikanere og arabere m.fl. som på forbilledligvis har forstået at integrere sig med hinanden, så der ikke findes ghettoer i byen.

Marseille har rigtig meget at tilbyde turister og vi havde også sat en dag af til besøget i denne by, men det fandt vi ud af, måske ikke var helt nok. Vi var ikke nok forberedt på Marseille. Men nu var vi landede og skulle jo se de hele på engang.

Indlægget er langt – så er du advaret. Men håber du vil læse med alligevel.

Vieux Port, den gamle naturhavn

Hvor der er plads til op mod 3.500 lystsejlere. Det er virkelig en super hyggelig havn, hvor der en masse cafeer/restauranter rundt omkring. Og hvor der også er fiskemarked om morgenen/formiddagen.

Man kan se ”Fort Saint-Jean” fra havnen og det tager ca 15 går tur. Flot og meget velbevaret og en hel fantastisk udsigt. Det er gratis at gå rundt på ”Fort Saint-Jean” mens en billet er nødvendig hvis man vil ind og se museum.

Den gamle bydel Le Panier

Naturligvis finder vi altid en gammel bydel når vi besøger de mange franske byer og Marseille skal selvfølgelig ikke snydes.

Organisation Marseille Provence Greeters tilbyder gratis guidning i byen og i naturen omkring Marseille. Vi valgte at gå rundt i byen på egen hånd.

Bydelen skuffede heller ikke, den viste sig faktisk at være charmerende, farverig og spændende, lidt som de andre gamle bydele, en labyrint af gader, gyder og trapper med små spøjse forretninger og restauranter.

Vi skulle også op af ”Le Panier” Hvor der går nogen slidte trapper op til selve Le Panier og kommer ind i de smalle gader, hvor folk fortsat bor tæt og hvor vasketøjet hænger ned fra vinduerne over os og fanger den smule sol, der kan nå ned i gadeniveau. Gaderne var så smale, at biler ikke kan køre alle steder. Pittoreske gader med hyggelige, små caféer, kunsthåndværkere og butikker, hvor man kan gå på opdagelse, pryder stedet.

Videre på gåturen. Vi gik forbi ”Centre de la Veille Charité”. Som er byens tidligere hospital som engang tog sig af de fattige og hjemløse samt de mange som flygtede til Marseilles under krigene i sidste halvdel af 1600-tallet.

Notre-Dame-de-la-Garde

Syd for havnen rejser der sig et bjerg midt i byen og på toppen ligger Katedralen ”Notre-Dame de la Garde” og nærmest vogter over byen. Det tager ca. 30-45 min, alt efter hvilken vej du går op. Og der er langt og med mange trapper. Da vi endelig nåede toppen, fandt vi ud af, at man kunne tage turisttoget, en bus eller en taxa. Man siger jo det er så sundt at gå. Om end I tager pusselankerne, turisttoget, bus eller taxa, er det et must som turist, udsigten er imponerende og katedralen overdådig.

Man kan besøge krypten under katedralen og tænde et lys. Eller gå op ad trapperne og ind i den vældige katedral og nyd de smukke mosaikker, som pryder loft og vægge.

360 graders udsyn over Marseille og den ydrehavn, hvor bl.a. øen Château d’If kan ses. Øen blev tidligere brugt som fængsel og blev verdensberømt med romanfiguren Greven af Monte Cristo. Det ligger ud for marseille, på en lille ø.

Château d’If ville vi også gerne have set. Det er en god ide at tage tidligt afsted fra havnen i Marseille da der her typisk er mindre med kø. Chateau d’If er et MUST når man er i Sydfrankrig. Sejl fra havnen i Marseille og nyd turen, der vist ikke tager mere end 20 min.

Og som om en Katedral ikke var nok, skulle vi jo også lige se ”Katedralen La Major”

Marseilles største kirke Catedrale La Major ligger på en åben plads. Det imponerende bygningsværk stod færdigt i 1894 med mørke og lyse limsten, der skaber et fint mønster i katedralen, og med tårne inspireret af minareter, som leder tanken hen på Mellemøsten. Jo, araberne har vist også været her.

Den sidste del af vores laaaaaaange gåtur gik forbi ”Hotel de Ville” Vi går tilbage langs havnen og passerer byens nuværende rådhus Hotel de Ville fra 1673 med en buste over balkonen af Kong Louis XIV som symbol på datidens kongelige magt.

Shopping

Som alle store franske byer er der også gode shoppe muligheder i Marseille. Og hvor kommer sæben fra? Og hvor køber man sæben henne når man er i Frankrig?

I Marseille naturligvis!

Jeg ved ikke om jeg har fået det sagt, men jeg elsker ren ægte fransk sæbe.

 ”Savonnerie Marseillaise de la Licorne” Der er flere af disse butikker omkring Vieux Port som sælger sæbe.

Den ene butik var med med museet / værkstedet og ligger på havnen. Den hoppede vi over denne gang. Men de andre gik vi på opdagelse i. Eller nok mest mig. Og sikke et mekka af sæbe, har aldrig set noget lign.  Det ser rigtig flot ud, og de har masser af sæbe med ”underholdende” dufte. Men også stort udvalg af meget ren duftende sæbe. Hvilket jeg bedst kan lide!

”Les Terrasses du Port” er et stort shopping Center med butikker som butikker som Hugo Boss, Coach, Micheal Kors mm – det nåede vi ikke men skal med sikkerhed lige inspiceres når vi kommer til byen igen.

Bouillabaisse

Man kan heller ikke besøge Marseille uden at smage Bouillabaisse. Denne fiskesuppe er kogt på mindst 12 forskellige fisk eller skaldyr. Og skulle efter sigende være en af de mest eftertragtede franske fiske supper udover soupe de poisson.

Og vi går som regel all in så naturligvis skal vi have Bouillabaisse til frokost. Og her må jeg og min kæreste bukke under – vi blev nød til at bestille noget andet, for at blive mætte den dag. Men er man til fiskesupper, så er det bestemt noget man skal smage i Marseille! Vi brugte app’en tripadvisore til at finde vores restaurant, som havde fået udmærket resultater, så vi kunne smage den berømte fiskesuppe.

På vores tur rundt i Marseille nåede vi kun at se en lille del af denne blomstrende by og har masser til gode. Vi var godt mætte af oplevelser, da vi satte os ind i bilen for at kører hjem til Maxime.

Vi glæder os til næste gang vi kommer til byen. For jo, Marseille kan godt tåle et gensyn mere, og så vil vi være mere forberedte.

Du kan finde Marseille på google maps: Link

Har du været i Marseille? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

2 Kommentarer on “Marseille

 1. Hej

  Hvis du savner friske forsyninger af sæbe fra La Licorne, så tøv ikke med at tage en tur til Helsingør. Tibberup Høkeren er den eneste butik i Danmark der importere direkte fra deres værksted i centrum af Marseille.

  En fantastisk by for øvrigt. I må gøren turen igen en anden gang.

  Håber vi ses i Helsingør

  De bedste hilsner

  ‘Nanna Christensen
  Tibberup Høkeren

 2. Hej Nanna

  Super – tak jeg viste slet ikke, man kunne købe sæben i Danmark. Og ligger vi turen forbi Helsingør kommer vi helt sikkert forbi 🙂
  Ja Marseille er en skøn by og vi kommer også tilbage dertil – faktisk er Sydfrankrig mit favorit sted at være på ferie.

  God dag 🙂

  De bedste hilsner

  Isabell

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *