Spark din indre kritiker til månen og nyd livet

Spænder selvopfattelsen ben for dig?

Livet går op og ned lidt lige som når du sidder i et pariserhjul. Derfor gælder det om at have et godt selvværd som kan klare op og nedture.

Selvværdet er jo ens selvopfattelse og som er grundlæggende for hvordan du har det i hverdagen. Den styrer vores relationer i alle relationer i livet. Når du ikke bryder dig om dig selv og måske har en fornemsele af du ikke duer til noget, så er det den negative selvopfattelse der spænder ben for dig.

At bøvle med selvværdet er ikke noget man bare lige kan fikse ved hjælp af hurtige tips eller artikler, det er noget der tager tid at arbejde med. Men jeg synes dog det er en god start at få snakket og sat ord på og ikke mindst erkende, at man har det sådan som man nu har det. Når man tør at lukke op finder man også ud af at man ikke er den eneste i verden.

Det er din selvopfattelse der skal rettes op på – ikke dig

Når du har en negativ selvopfattelse, handler det om at blive bevidst om det og efterfølgende programmere den i hjernen. Forstået på den måde at det jo ikke er forkert at have en negativ selvopfattelse, men det er en god ide at rette den til.

Negativ selvopfattelse er en fejlagtig tolkning som opstår når du er barn og ikke forstod den bedre. For at ændre den, gælder det derfor om at bringe den nagende indre monolog som sabotere dit selvværd i spil.

Nu er jeg ikke psykolog, men jeg tænker, at mennesker med at negativt selvværd næsten altid har en indre strøm af negative stemmer, som konstant kritisere alt. Forstået på den måde, at hvis du har en ven/veninde som måske brokker sig lige lovlig meget, kan det meget nemt være selvværdet der driller.

Jeg mener, at det er vigtigt at få dæmpet den indre kritiker og i stedet få opbygget en indre ”komfortfunktion”, og tale til sig selv på en støttende og berolige måde. Her kan man som ven også hjælpe og være støttende.

Er du derimod glad for dig selv så har du også helt automatisk overskud og overskud skal der til for at ændre det negative tankemønster.

Hvad kan du selv gøre?

Boykot ordret burde

Når en tanke eller mening indeholder ordret, burde er det et tegn på at du egentlig ikke vil. Fx ”jeg burde gøre rent” formentlig kommer du ikke til at gøre rent, men bare plage dig selv med dårlig samvittighed og føle dig skidt tilpas. Accepter i stedet at du ikke har lyst til at håndtere støvfnug og opvask. Der findes selvfølge ting man ikke har lyst til, men som vi bliver nød til at gøre. Men at gøre ting for vores eget bedste på sigt, er trods alt bedre end selvplageriet ”burde”

Tryk på stopknappen

Når du har dårligt selvværd går din indre kritikker ofte i gang med at sige ting til andre som de ikke kan bruge til noget. Når du opdager den indre kritiske ryst siger du stille og roligt stop til den. Du kan fx sige ”jeg er ok” at fortælle dig selv at du er ok gør nemlig noget ved din negative kritikker.

Giv kritikkeren et navn

Ganske enkelt – skab distance ved at give den indre kritikker et navn. Fx for at tage eksemplet med rengøring så kan man kalde den for rengøringsstemmen

Pep dig selv op

Lav en lille liste over dine personlige styrker. Skriv komplimenter som du giver dig selv eller du har fået af andre ned. Afslut dagen med at gennemgå de gode ting, som du har gjort i løbet af dagen.

Den lille selv-ordbog

Selvtillid – handler om at være sikker på egne evner. At du stoler på din evne til at klarer tingene. Havner du derimod i en krisesituation er det ikke nok at have selvtillid, du er også nød til at have et godt selvværd. Det er normalt at hvis man mangler selvværd forsøger at skjule det ved at spille selvsikre.

Selvværd – handler om at være tilfreds med at være den man er. Dit eget billede, syn på og opfattelse af dig selv. Noget som er dybere og mere undvigende end selvtillid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *