Et åbent sind med DSD-princippet!

Giver anledning til at prøve noget nyt

Det er ikke altid vi ved hvad det egentlig er vi længtes efter. Måske kun at vi har brug for et mentalt vitaminskub, mere intime relationer, mere latter eller noget helt tredje.

Nye vaner kan gøre os gladere og sundere. Men det er oftest ikke så nemt at komme op af den gamle slidte sofa og ud på nye eventyr. Det kan både føles skrammende og uoverskueligt. Hjernen er indrettet sådan at den allerhelst vil blive i kende og bekvemmelige zoner, også selvom det faktisk ikke gavner vores velbefindende. En form for vanens magt! 

Det er her den psykologiske metode DSD – Do Something Different vil komme til sin ret. Jeg tror det er 10 år siden jeg hørte begrebet første gang i forbindelse med jeg ville ændre nogen personlige ting i mit liv og fandt mening med at anvende DSD til at bryde ud af mine gamle uhensigtsmæssige og ubetydelige vaner.  DSD begrebet stammer fra Storbritannien og går i alt sin enkelthed ud på at skabe nye forbindelser til hjernen, hvilket igen skaber nye muligheder for nye tanker og indfaldsvinkler.

Det har vist sig at have en både angst men og stressdæmpende effekt og som gør det lettere at skabe flere positive livstilsforandringer.

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at det vi gør, påvirker vores tanker. Men ved at indføre små justeringer i hverdagen skaber vi også en mental motorvej til de store forandringer.

Det kan være manglende viljestyrke der gør at det mislykkes at ændre i ens liv. Derfor skal man begynde med at lave små ændringer som ikke kræver den helt store viljestyrke. Det kan fx være at bruge venstre hånd selvom du er højrehåndet eller hører noget andet musik en du ellers ville hører.

Nye tankemønstre

Efterhånden vil det nye tankemønstre hjælpe med at håndtere udfordringer på en hel ny måde.  Fx var jeg til en jobsamtale som var lige lovlig interessant på en ikke fede måde og gjorde mig ret ked af det. Det gjorde at jeg gik derfra badet i sved og en fornemmelse af at her skulle jeg i hvert fald ikke arbejde. I stedet for at gå hjem, hvad jeg ellers ville have gjort, gik jeg på cafe og var god ved med selv og reflekterede over hvordan samtalen var forløbet og min på egen adfærd. Og frem for alt – hvad lærte jeg lige af denne oplevelse.

DSD gør også at man gradvis opdager at man har lyst til at gøre ting som før synes næsten umulig og som kræver lidt mere viljestyrke. Fx at skære ned på søde sager, afslutte en relation som er usund eller bruge mere tid på noget man virkelig brænder for.  

Når man bliver så øvet at man føler sig hjemme i forandringer kan man lige så stille begynde at rykke videre til de lidt svære forandringer. Men hvor det fører hen kan man ikke sige på forhånd, men det er jo det som er spændene.

Har du også lyst til at ændre dine tankemønster så har jeg lavet min lille guide til hvordan du kan ændre den. Den har virket for mig men rom bliver ikke bygget på en dag – ændringer tager tid som altmuligt andet.

Miniguide DSD – Do Something Different

Sluk for autopiloten – gå en anden vej hjem eller på arbejde – sæt plejer på plejehjem.

Skab øjenkontakt – hvis du hører til de mennesker som kigger ned når du går så prøv at se folk du møder på din vej i øjne.

Prøv noget nyt – tag fx en prøvetime i salsa, gå i teatret eller find et nyt område at fordybe dig i

Udfordre sanserne – lyt til nyt musik, smag på nye ting som du aldrig har smagt

Flyt fokus – hvis du plejer at have tændt alle tænkelige apparater så prøv at slukke hele molevitten og mærk stilheden.

Hav det skægt – prøv at gøre det sjove som at drikke en kop kaffe med veninden inden du skal hjem og rydde op, eller hvis du plejer at lave lister så helt stop med det og vær lidt mere spontan.

Sænk farten – arbejder du altid såafsæt en fridag hvor du bare er dig selv i det tempo som nu passer dig. Ræser du afsted så prøv at køre bil, gå eller cykle i et langsommere tempo. Mon ikke også det dæmper stressfølelsen i kroppen?

Skrift farve – altså ikke bogstaveligt men hvis du ender med at komme hjem med tøj i farveskalaen sort, hvid og grå så prøv med en rigtig farve fx blå, grøn pink mf og se om det ikke også kan påvirke dit humør.

Skift hånd – hvis du er højrehåndet så prøv at brug venstre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *