Den gode karry

Krydderiet med de mange krydderier

Vi bruger unægtelig meget karry i vores mad herhjemme i husstanden og vi er måske også blevet lidt kræsen. For karry er ikke bare karry. Vi vælger nemlig kun den med flest krydderier og som giver varme og ”fylde”.

Fra min tid hvor jeg boede ved siden af en indisk familie, stiftede jeg for første gang erfaringer med, at man kunne lave karry selv. Den indiske husmoder lavede den nemlig frisk hverdag, inden hun gik i gang med at lave den resterende mad.

Du sidder måske og tænker, at det er for besværligt at lave en hjemmelavet karry, når man nu kan man købe en glimrende karry på glas? Men en ting er sikkert den indiske husmor går absolut ikke på kompromis. I Indien er det også meget normalt, at hver familie har sin egen opskrift på karry, og derfor laves karry på utrolig mange forskellige måder.  Karry er det krydderiet som der ikke findes en hel færdig opskrift på, men kan laves til ens egens smag.

Jeg vil prøve om jeg kan huske hvad den indiske husmor kom i, så du her får en god grundopskrift på en god hjemmelavet karry, og meningen er jo så, at du næste gang selv kan tilpasse den efter dine egne smagsløg.

En rigtig god ide er også at skrive ned hvad du præcist har brugt, så du kan huske det næste gang. Gem eventuelt din egen opskrift i skabet sammen med din hjemmelavede karry.

Du skal bruge:

4 tsk tørret gurkemeje

2 tsk hele korianderfrø

1 tsk hel bukkehornsfrø

1 tsk hel spidskommen  

1 tsk hel fennikelfrø  

1 tsk hele nelliker

1 tsk sennepsfrø

1 spsk flækærter

1 – 3 tørrede Chilli

10 Hele Peberkorn fx sort, hvid eller rød

Hvorfor hele krydderier?

Når du køber hele krydderier, besidder de et væld af aromastoffer, som ligger i ”dvale” i olierne under skallen. For at vække disse aromastoffer skal krydderierne ristes, ganske kort, på en meget varm tør pande til de ”springer” og dufter.  De må ikke brankes så bliver de bitre. Du kan også riste dem i en 250 grader varm ovn i ca 15-20 min.

Sådan gør du

Krydderierne kommes direkte fra panden over i en morter eller kaffemølle (kun til dette formål da krydderierne afgiver en meget kraftig aroma) hvor de stødes eller males. Hvor fint pulveret stødes eller males eller om det sigtes er en smagssag. Denne her opskrift på karry er varm og krydret, men ikke så stærk og heller ikke så gul, som det ofte ses. Hvilket jeg sætter pris på. Ønsker du en stærkere karry tilsætte du bare mere chili og ønske du en gul karry tilsætte du bare mere gurkemeje osv. Opbevar din hjemmelavet karry i et tætsluttet glas.

Andre krydderier som du kan bruge:  muskatnød/blomme, laurbærblade, allehånde, safran, kardemomme, kanel, anis, ingefær, hvidløg, kommen og paprika

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *