Glutenfri knækbrød med kerner

Knasende sprøde

Når jeg har begivet mig ud i at bage knækbrød, så har de på sin vis været udmærket, dog har de manglede knækket og det er jo lidt meningen med knækbrød. Derfor har jeg eksperimenteret lidt og fundet frem til en på mange måder super nem opskrift.

Glutenfri knækbrød er mindst lige så godt som helt traditionelle knækbrød, hvis du spørger mig og disse knækbrød lavet på majsmel, smager virkelig godt. Selvom man ikke har allergi eller er intolerant overfor gluten, så kan man sagtens blive glad for denne glutenfri opskrift alligevel. Det er min oplevelse at, knækbrødene bliver langt mere sprøde end almindelige knækbrød. Dette skyldes selve dejen som indeholder majsmel. Majsmel har nemlig den egenskab, at den gør knækbrødene langt mere sprøde end almindelig hvedemel.

Jeg har altid været vild med knækbrød, men der er ikke mange glutenfri varianter på marked. Og som alt andet glutenfri produkter synes jeg de tager godt fat på prisen. Derfor måtte jeg selv i gang. Det er så her dagens nemme opskrift på hjemmelavet og glutenfrit knækbrød ind i billedet. Nu har jeg min egen opskrift som er virkelig nem og fuld af gode råvarer, kostfibre og stadig er knasende og sprød! Alt røres bare sammen i en skål, kommer på bageplade og bages i ovnen. På 35 min. Det kan da vist ikke gøres meget nemmere?

Du skal bruge:

50 g solsikkefrø

50 g sesamfrø

70 g hørfrø

25 g chiafrø

40 g havregryn

20 g majsmel

45 g quinoamel eller kikærtemel

1½ tsk flagesalt

135 g vand

40 g rapsolie

Sådan gør du:

Start med at tænde ovnen på 175° varmluft. Kom alle tørre ingredienser i en skål og bland det godt rundt. Tilsæt vand, samt olie og bland dejen godt sammen til en klistret dej. Lad dejen stå 15-20 min indtil den er fast. Kom dejen imellem 2 stykker bagepapir og rul dejen tyndt ud, med en tykkelse på ca. 1/2 cm. Fjern det øverste stykke bagepapir og snit dejen i ønsket størrelse, med kniv eller pizzaskærer. Placér bagepapiret på bageplade og bag knækbrødet i ca. 25 min. De er færdige når der er let gyldne og sprøde har kanter. Lad knækbrødet afkøle på rist. Når afkølet opbevares knækbrødet i lufttæt beholder, kagedåse eller pose. Det er vigtigt, at de under opbevaringen ikke er i nærheden af fugt, da det vil gøre knækbrødene bløde.

Tip: Hvis du laver dobbeltportion og bager 2 plader samtidig er min erfaring at de skal bage ca. 30 min. i alt.

Tip: Som med al andet bagværk der skal bages i ovnen, er det meget vigtigt, at man holder øje med brødet, bollerne eller knækbrødene undervejs. Alle ovne bager forskelligt og der er også forskel på meltyper og sorter. Sæt derfor gerne tiden nogle minutter før den egentlige bagetid, så du kan nå at tage knækbrødene ud af ovnen, inden de bliver for overbagte.

Variere med krydderier:

Tilsæt gerne krydderier til dit knækbrød. Prøv med en sød variant med kanel og kardemomme eller den salte med spidskommen, rosmarin eller anden krydderi. Kun fantasien sætter grænser.

Variere med frø og kerner:

Du kan også lege med frø og kerner i dit glutenfrit knækbrød. Jeg anbefaler du beholder hørfrø og chiafrø da de er med til at binde dejen sammen.

Varier med meltyper:

Udover majsmel kan man også eksperimentere med glutenfri havregryn, boghvedemel og andre meltyper som ikke indeholder gluten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *