Glutenfri morgenboller

Lette og luftige som en alm god morgenmadsbolle

Glutenfri bagning kræver ofte lidt øvelse, men når først man er sikker i de grundlæggende principper er glutenfri boller faktisk super nemme at lave.

Jeg har efterhånden fået knækket koden til at bage gode, lette og luftige glutenfri morgenmadsboller. Og som nødvendigvis ikke kun kan spises om morgenen. Denne opskrift på glutenfri boller, er heldigvis hverken er svær eller omstændig at bage. De er bagt på havremel, men du kan med fordel bruge halvt af hvert af fuldkornsrismel og havremel. De her boller er uden gluten, og de er faktisk også uden laktose. Så har du brug for at bage gluten- og laktosefrit, så er de her boller helt perfekte. Med gode lækre og sunde råvarer kan du i princippet bage glutenfrit brød, der har en virkelig god smag, luftighed og krumme.

Når du vil bage glutenfrit brød er der særligt 2 ting du skal være opmærksom på:

1. Hvilke typer glutenfri mel vil du bruge

2. Hvordan du binder dejen sammen og for skabt elasticitet og luftighed, hvilket traditionelt kommer fra gluten.

Her bruger jeg FiberHUSK eller traditionelle loppefrøskaller fra mærket HUSK. Der er forskel på deres fylde, så vær opmærksom på at de SKAL vejes af. Begge typer loppefrøskaller hjælper dejen med at blive mere luftig og formbar.

Glutenfri bagning kan være tricky da vi modsat glutenholdige mel ikke har samme naturlige elasticitet, struktur og bindeevne. Bager vi med hvedemel kan vi anvende blot 1 type mel, hvorimod glutenfri bagning kræver en blanding af flere meltyper for optimal tekstur og konsistens.

Jeg benytter mig stort set altid af Bilka eller Kvickly når jeg skal finde glutenfri mel eller laktosefri produkter, men netto og Rema 1000 er kommet rigtig godt med og man de kan også somme tider have det i deres spot varer.

Du skal bruge:

Chia-blanding

2 spsk chiafrø

1,5 dl vand lad stå i 10 min.

Dej:

1 spsk. god oliven eller rapsolie

3½ dl lunkent vand

200 g havremel

1 spsk hørfrø

1 spsk. Solsikkekerner

2 spsk. Kokosmel

2 tsk æblecidereddike

2 spsk fiberhusk (den gule bageversion)

1 tsk Tørgær eller 25 g alm gær

1 tsk Havsalt

½ tsk kardemomme (kanundlades)

½ tsk kanel (kan undlades)

1 spsk. Honning eller sirup

1 sammenpisket æg til pensling

1 dl glutenfri havregryn til toppen af bollerne

Sådan gør du:

Du laver din egen “chia-blanding” i en lille skål og lader frøene suge al væsken til sig. Bland alle de tørre ingredienser og tilsæt chia-blandingen. Derefter blander du de våde ingredienser og ælt det hele godt sammen. Lad dejen hæve i  ca. 30 – 45 minutter. Tænd ovnen på 200 graders alm. ovn. Form 10 boller med en våd ske og våde fingre, så dejen ikke klistrer fast. Drys evt. med lidt ekstra mel. Lad dem efterhæve i ca. 30 minutter. Inden bollerne sættes i ovnen, pensel med sammenpisket æg, klip gerne et lille kryds og drys dem med havregryn. Bag bollerne ved 200 graders alm. ovn i 45 minutter, indtil de er gyldenbrune.

Tip: glutenfri grovboller er ideelle til nedfrysning og smager ligeså skønt efter de er optøet og evt. lunet kort i ovnen.

Tip. Jeg har erfaret, at til glutenfri bagning er der mange der bruger to basisingredienser, nemlig Yeast tørgær (16,50 kr.) og Fiber-HUSK (bageversionen), der begge er med til at gøre glutenfrie boller luftige indeni og sprøde udenpå.

Tip: Glutenfrit brød kræver krydderier, da det ellers kan være meget smagsløst. Kom evt. 1 tsk kardemomme og revet muskatnød så smager de lidt hen ad krydderboller eller 1 tsk kanel i dejen hvis de skal være lidt julet

Tip: Du kan snildt koldhæve dine boller. Følg opskriften men brug 10g gær. i stedet. Når dejen er rørt sammen hæver den ved stuetemperatur 30 min. inden den kommer på køl natten over. Dagen efter bages bollerne direkte fra køl som foreskrevet i opskrift.

Bliver dine boller er alt for tørre?

  1. Prøv at bag dem 5 min. mindre.
  2. Der er stor forskel på mel og dets kvalitet, hvor meget væske de suger. Jeg bruger oftes Urtekram og deres produkter er fintmalede og suger evt. anderledes. Prøv evt. at skær en smule ned for melen.

Bliver dine boller alt for fugtige?

  1. Dejen SKAL være fugtig inden bagning. *Se video nederst i indlæg.
  2. Er dine færdigbagte boller alt for fugtige tyder det oftes på for lidt tid i ovnen. Se spørgsmål længere oppe vedrørende bagetid.
  3. Det kan også være en kombination af meltype, kvalitet, sugeevne, mængder mm. Hvis du laver præcis samme kombination igen, prøv da at tilføje en smule mere mel. Men start med at bage dem længere, da glutenfrit brød hurtigt bliver tørt og kedeligt ved for meget mel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *