Une tasse de café et un croissant

Dyb gerne din Cosaint i kaffen

Hvis du som os rejser meget i Frankrig og godt kan lige en god kom kaffe – så fortvivl ikke – landet kendt for at servere noget af verdens mest velsmagende kaffe – og prisen for en kop god kaffe på en hyggelig café er langt under, hvad den er i Danmark.

Og ja kaffen, den er et kapitel for sig. Den indtages altid i slutningen af måltidet, ikke sammen med desserten. Og her er din mormors tilbøjeligheder velkomne ved kaffebordet – hvad enten det er eftermiddagssmåkagen fra underkoppen eller morgencroissanten, så dyp den i kaffen og spis den våd. Det krummer og smuldrer på bordet, og det er helt i orden.  I det gamle Frankrig, drak man kaffe i kaffeskåle, så der rigtig var plads til at dyppe.

Mange franskmænd ryger på cafeterrassen. Det må du også finde dig i. Og husk at hilse på nabobordet. Bonjour eller bonsoir. Almindelig høflighed. Og tal gerne med dem ved siden af. De tror ikke automatisk, du er ude på noget, hvis du smiler. Franskmænd elsker at konversere, og snakken går gerne livligt ved bordene.

En latte drikker de færreste i Frankrig; der får man café creme eller cafe au lait – undtagelsesvis en espresso i stor kop med varm mælk og vandet mælkeskum på toppen. Men de fleste hælder til ”un café” med et lille glas vand til, hurtigt slugt og så videre på farten.

Jeg elsker kaffe, synes det er noget så skønt, at drikke kaffe på en fransk cafe, men jeg har også erkendt at for meget espresso giver lidt rumlen i maven. Har du det lige som jeg – så kig med her. Jeg har nemlig samlet nogle forslag til hvad for typer af kaffe, med de franske ord – så er du sikker på, at du får den kaffe, du foretrækker.

Café:

Sort kaffe uden noget tilsat, serveret i en lille kop. Vær opmærksom på, at den brygges som espresso, og derfor ofte vil være stærk i smagen. Franskmænd er især glade for denne kaffe efter frokost, og mange hælder så meget sukker i, at den da næsten også bliver at regne for en dessert.

Café au lait:

Espresso med dampet mælk. I Frankrig får man ofte kaffen serveret separat i en kop, og hertil en kande med den varme mælk, som man kan blande i efter smag. En sikker vinder i de flestes ganer, og denne form for kaffe har da også vundet stor international popularitet – mest kendt under dens italienske navn, café latte, serveret i glas, som man gør det i Italien. I Frankrig serveres kaffe derimod altid i porcelænskopper.

Café crème:

Sort kaffe med lidt kold mælk eller fløde i. Serveres ofte i en stor kop, og er i det hele taget meget lig den traditionelle, danske måde at drikke kaffe på – bortset fra, at kaffen er brygget som espresso.

Café noisette:

Sort espresso med et lille dryp fløde i. Kaffen (“nødde-kaffe”) tager sit navn fra den mørkebrune farve, den får, når fløden blandes i. Denne type kaffe anses som en lidt forfinet dame-drik.

Café americain:

“Amerikansk kaffe”. Det er den, du skal bede om, hvis du vil have almindelig filterkaffe, frem for espresso.

Café léger:

Den milde espresso. Som almindelig “café”, men med dobbelt så meget vand i. Kaldes også “café allongé” (“forlænget kaffe”). Hvis almindelig espresso er lidt for stærkt til din smag, og du gerne vil nyde din kaffe over længere tid, mens du sidder i solen og betragter de franske omgivelser, er denne kaffe til dig.

Vil du undgå koffein

Hvis du er glad for kaffesmag, men ikke tåler koffein, skal du bestille café décafféiné: Koffeinfri kaffe. Ligesom i Danmark bliver denne form for kaffe mere og mere almindeligt udbredt i Frankrig.

Som dansk turist vil du hurtigt vænne dig til den høje kvalitet og de lave priser, og en kop kaffe nu og da på en café vil blive en ligeså naturlig del af dagligdagen på din rejse i Frankrig, som det er for franskmændene året rundt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *