Friedrichstadt

Kæreste tur til Husum og Friedrichstadt

Da jeg skulle finde en julegave til Herren i huset her, sad jeg en kold og blæsende november dag hjemme i sofaen, og kunne da godt mærke, at jeg ikke havde spor lyst til at bevæge mig fra mit varme uldtæppe.  Så satte jeg i gang i overspringshandlingen, og blev hurtigt enig med mig selv om, at jeg ville udnytte det gråfulde vejr og drikke en kop god varm te.

Alene hjemme kunne jeg jo hygge mig lidt med at sortere i mine mails – da der lige pludselig tikkede en mail ind som fangende min bevågenhed. Og læste –  Friedrichstadt – ”Lille Amsterdam” kaldes denne lille romantiske by med det umiskendelige hollandske præg….JA TAK, det blev så min redning, og så var julegaven jo i hus til Herren, og den blev også modtaget som ønsket.

Husum – den lilleby ved det store hav

Fredag den 24 august 2018 tidligt morgen kørte vi mod Friedrichstadt, dog med stop i Husum. Husum er en lille by, som ligger i Sydslesvig.

Den lille havneby Husum har maritim charme med en sjælden intensitet. Her hersker en fredfyldt stemning i de gamle fiskerbysstræder, hvor havneknejper og gourmetrestauranter byder på stribevis af dejlige oplevelser. Samt smalle gader, farverige huse og en lille havn midt i det hele.

Byen har også gode shoppe muligheder, vi fandt et kæmpemæssigt shoppingcenter på Siemensstraße 34, og der ligger også et på Großstraße 17.  Øverst oppe ligger der en restaurant, hvor man kan få traditionel tysk mad, og hvor vi spiste frokost inden turen gik til Friedrichstadt.

En sand lille perle, med masser af charme og hygge, det kan klart anbefales at tage dertil. Det er første gang vi er der, men jeg tror bestemt ikke at det bliver den sidste.

Byen har et slot, som ligger på König-Friedrich V-Allee. Husum Slot er bygget i nederlandsk renæssancestil i årene 1577-1582. Bygherren var den slesvigske hertug Adolf af Gottorp (1526-1586) Det trefløjede slot blev opført på et område, hvor franciskanere i 1400-tallet havde opført et kloster, og som dengang ikke var del af byen Husum. Slottet er forsynet med tre tårne og flere spir. Forbilledet var Frederik 2.s Frederiksborg Slot i Hillerød, og dets udseende kendes fra en gengivelse i Den Danske Vitruvius. Helt klart et slot vi skal besøge næste gang vi kommer til Husum.

Søs Husum
Søs rød stol
6l
Søs flere farver stole

Friedrichstadt

Fra Husum satte vi kursen mod Friedrichstadt, de to byer ligger ca. 15 km. fra hinanden. Vi har aldrig været i Friedrichstadt, men havde jo læst hjemmefra, at det skulle være en skøn og meget smuk by.  Byen virkede umådelig stille da vi ankom, måske fordi vi var kommet fra Husum, hvor der var gang i gaderne og bylivet.

Vi skulle bo på det lille Mooi Hotel Garni som ligger i en bygning fra det 19. århundrede. Og jeg skal lige love for vi blev hjerteligt godt modtaget, og af chefen selv, i en kombineret reception/opholdsstue, som var rigtig hyggelig. Lige fra man træder ind af døren, føler man sig godt tilpas.

Værelset var pænt stort og med eget bad, tv & WiFi. Man kunne rigtig se, at der var blevet gjort noget for at skabe hygge, på en pæn og rustik måde. Lige efter min smag!

Kajüte 1876

Da vi havde spist send frokost var vi ikke særlig sulten men lidt aftensmad skulle vi jo have. Som afslutning på en hyggelig satte vi os ind på den hyggeligste vinbar ”Kajüte 1876”. virkelig skøn uhøjtidelig vin og ølbar. Hvilket passer godt til os hvor betjeningen var afslappet men 100 % professionelt. Vi lod mærke til at værtsparret selv tilbereder maden og hygger om gæsterne. Vi bestilte hver en Flammkuchen – jeg fik et glas vin og kæresten fik en rigtig god tysk lokalbrygget øl.

”Flammkuchen er en over 200 år gammel, tysk fransk specialitet fra Pfalz / Baden og Alsace. Den ligner en meget tynd pizza. Den traditionel Flammkuchen kendetegnes ved at have et lag af fromage blanc, med løg og bacon ovenpå”

Lørdag

Morgenmaden på hotellet er et kapitel for sig. Jeg kan ikke huske, at jeg på et hotelophold har haft mulighed for selv at bestemme, hvad jeg ville have, og så med helt personlig betjening endda. Det var meget specielt, at man ikke skulle rejse sig efter maden, det blev serveret for dig. Det var virkelig god service og vi følte os som konger og baroner. Her var der ligeledes blevet gjort noget ud af indretningen.

Lørdag morgen startet vi ud med regn og sluttede desværre også med regn. Det gav os nogen begrænsninger i forhold til, at vi gerne ville have en kanalrundfart, men den udskød vi til søndag i håb om bedre vejr. Men rundt i byen det skulle vi, regn eller ej.

Lidt historie om Friedrichstadt

Friedrichstadt ligger ved den sydvestlige del af Sydslesvig og ligger direkte ved udmundingen af Trenen i Ejderen og minder med sin retvinklede gadestruktur, kanaler og mange huse i nederlandsk renæssancestil om en typisk hollandsk by. Med gavlhuse langs torv og kanaler. Byen var oprindeligt tænkt som handelsby, men blev et fristed for hollandske indvandrere, som her fandt større tolerance for deres forskellige trosretning end hjemme.

I 1600-tallet blev byen bygget af tilflyttede nederlandske religiøse flygtninge, som blev kaldt til Sydslesvig af den gottorpske hertug Frederik 3. I dag findes stadig flere trossamfund i den lille by tyske og danske protestanter, katolikker og nederlandske mennonitter og remonstranter. Der er dog ingen jødiske, unitariske eller kvækeriske menigheder i byen længere.

Vi synes Friedrichstadt lever op til det vi har læst og hørt om byen. Den har mange små kunsthåndværks butikker i de smalle hyggelige gader, enkelte kaffecafeer, isbar på selve ”Marktplatz” torvet . Derudover har den også et par antikvitetsbutikker, hvor der sælges ”solidt” tysk genbrugsting.  Byen er måske mere til de lidt ældre publikum.

Selvom det regnede, kunne vi godt på vores tur rundt i Friedrichstadt beundre alle de smukke gamle døre, de gamle husmærker, som blev brugt før man indførte husnumre. I sidegaderne er husene knap så prangende, men stadig charmerende.

Efter en rundtur i det våde vejr var vi egentlig blevet lidt kolde så vi satte os ind i bilen og kørte lidt rundt i nærmiljøet.

Europas største dæmning

I nærheden af Tønning ligger en af Europas største dæmninger – Eidersperrwerk. Den skulle vi selvfølgelig også lige ud og se, nu vi var i nærheden. Det store sluseanlæg blev bygget og indviet i 1973, på baggrund af de enorme oversvømmelser og ødelæggelser, den store stormflod i 1962 førte med sig.

Itzehoe

Den anden by vi kørte til, var Itzehoe, som er en by i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Byen er hovedby i kredsen (amtet) Steinburg. Byen ligger ved floden Stör, som er en biflod til Elben. Byen ligger 51 km nordvest for Hamborg og 24 km nord for Glückstadt. Itzehoe har næsten 34.000 indbyggere (2005). Itzehoe var der ikke så meget at komme efter, men vi fik dog et lille kig på stor centeret, og fik os en kop kaffe i en af kaffestederne på strøget.

Rendsborg

Den trejde by vi kører til er Rendsborg som ligger ved Kielerkanalen verdens mest befærdede kunstige vandvej midt i Slesvig-Holsten. Efter nogle regnfulde timer i Itzehoe stilnede det lidt af med regnen, da vi ankom til Rendsburg. Vi vidste ikke hvor vi skulle holde, da også ankom til en byfest med tivoli. Der var liv og glade mennesker, hvilket hjalp på humøret efter en regnfuld dag. Vi gik rundt og shoppede, spiste tysk kage, kiggede på boder, gik rundt i deres park, kiggede på de festglade mennesker.

Byen ligger kønt direkte ved den tyske Fährstrasse, turistruten der mellem Kiel og Bremervörde forbinder omkring 50 broer, sluser, dæmninger og færger med hinanden. Det er også her man finder den gamle hærvej Rendsburg har været dansk garnisonsby. Det middelalderlige Rendsborg var anlagt på en Ø i Ejderen. I dag har Rensborg ca. 36.000 indbyggere. Skøn by man altid kører forbi henover Rendsburg broen, når turen går til Hamborg.

Efter en begivenhedsrig køretur var vi blevet sulten, og kører derfor tilbage til Friedrichstadt for at skifte tøj, og finde en af de åbne restauranter, der var åbne. Vi fandt Holländische Stube, som ligger på Am Mittelburgwall 24-26. Uden for sæson er der ikke så mange åbne spisesteder i Friedrichstad. Vi fik lækkert mad, og portionerne var kæmpe store som de altid er i Tyskland og til fornuftige penge.

De har også udendørsservering med meget charmerende omgivelser, og har udsigt til byens torv, men vejret viste sig jo ikke helt fra den gode side, så vi valgte at side indenfor. Holländische Stube har et godt menukort med muligheder for os alle. Lækre burgere til de unge og andre retter til os voksne. Dertil en kompetent servering og et hyggeligt lokale. Så vi var glade, og ikke mindst mætte da vi gik derfra.

Søndag

Søndag kl 7.30 den sidste dag ville vi jo gerne ud og sejle, vejret havde ardet sig i løbet af natten og solen tittede frem.  Men fik at vide af den lidt morgensure dame der sad i ”skranken” at der vist først sejlede en båd kl. 9 og det synes vi ikke rigtig, at vi ville vente på. Så sejlturen har vi til gode.

Men alt i alt blev vi enige om, at byen er værd at besøge, og vi kommer gerne igen.  Turen gik igen hjemad langs Vesterhavet og op til Tønder med et stop inden grænsen og fik købt lidt ind.

Du kan finde Frederiksstad på google maps: Link

Har du været i Friedrichstadt? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *