Det der med et langsommere liv

Slå dog farten ned

Det er altså meget tankevækkende at se, at i de lande med den aller højeste hastighed på livet, både er de lande hvor vi er mest stressede og har mange forskellige stressrelaterede lidelser, men samtidig er der også en høj grad af tilfredshed med livet. Det er noget som umiddelbart ikke rigtig giver mening, synes jeg.

Jeg kender det jo også alt for godt fra mig selv – er jo skruet sammen som de fleste eksistenser, nemlig dem som godt kan lide at få en masse fra hånden og det skal også helst gå i et temmelig rask tempo. Har tidligere tænkt, at en god dag er, når jeg nåede en masse. Jeg har dog over de senere år ændret mit syn på min effektivitet.

Selverkendelse

Jeg kan jo både se, men også mærke på kroppen, at hvis jeg fortsat et alt for højt et tempo i mit liv, så vil det få alt for store konsekvenser som jeg ikke havde lyst til at bokse med. Så derfor har jeg har skruet gevaldig ned for det høje tempo og har derved også fundet ud af, at jeg er mest produktiv, når jeg samtidig hiver travlheden en smugle ud af det jeg fortager mig. Jeg har fundet ud af, at jeg fik tid til at dvæle ved alle de små detaljer, som ellers fortaber sig i det store hele. Og det er en stor tilfredsstillelse. Det er jo i grunden de små detaljer, som tilsammen udgør et liv.

Men det betyder jo ikke nødvendigvis, at jeg er langsom. Det er mere noget med at være 100% til stede i det jeg gør og det gør mig glad og tilfreds.  Kvaliteten og oplevelsen bliver jo også meget bedre og man har chancen for at fæle at man kan følge med. På den måde får jeg mere ud af min dag, og er meget mere målrettet og ikke mindst mindre udmattet, når dagen er omme.

Hvorfor er det så lige at jeg vælger at leve langsomt? Jo af den simple årsag, fordi jeg ikke længere ønsker den slags liv, jeg havde før. Mit liv var alt for hektisk, distræt og stressende.

Der er jo lige så mange veje til det lykkelige, langsomme liv, som der lever mennesker på jorden. Et langsomt liv, står jo nok ikke lige øverst på manges ønskeliste og det ser måske heller ikke særlig hipt ud udefra. At have travlt er jo spændende og in og konkurrencedygtigt, mens langsomt liv er egentlig ganske rart og roligt.  

At være bevidst

Når jeg lever langsomt, har jeg tid til at smage og dufte til tingene og mærke den friske luft på mine kinder. Når jeg stopper op i nuet og bare er der, så flyder der en form for kraft ind i mit liv, som fylder mig med livsenergi.

Når jeg nyder noget bevidst og giver mig god tid, så giver jeg min hjerne tid til at transportere oplevelsen fra korttidshukommelsen til langtidshukommelsen, og oplevelsen lagrer sig i mig på en helt anden måde. Det er det, man kan kalde positiv neuroplasticitet – at man simpelthen vænner sin hjerne til at nyde ting og stille og roligt vil opdage, at man føler sig langt gladere og mere taknemmelig hver dag. Jeg oplever at tage langt bedre beslutninger og leve mit liv med meget mere intention.

At leve et langsomt liv er ikke nødvendigvis nemt i den travle og hurtig tid vi lever i her i vesten. Det kræver, at vi træffer valg og prioriterer vores tid på en måde, som går stort set mod de normer i samfundet, der dikterer tempo, effektiviseringer og produktivitet for produktivitetens skyld. Men jeg tror til gengæld på, at vi ville få et mere bæredygtigt samfund med mere kvalitet i arbejdet og mindre sygefravær.

Accepter at du ikke kan nå det hele

Skal man så rykke teltpælene op og flytte på en svensk ødegård eller sige sit jobbet op? Nej, jeg er altså overbevist om, at mindre også kan gøre det. Det første og det mest grundlæggende er vel, at vi skal lade være med at skynde os og bilde os selv ind at vi har så travlt så travlt.  Giv dig selv tid nok til at gøre dine opgaver færdige og til at føre dine samtaler til ende på en god og rolig måde.

Acceptér, at du hverken kan få elle nå det hele. Vi er mange der er blevet opdraget til at sætte lighedstegn mellem mere og bedre. Flere penge, flere ting, større boliger, hurtigere biler og flere aftaler i kalenderen, bliver ofte betragtet som tegn på succes. Men det er nødvendigvis ikke!

En anden god ting er at lade en del af din tid være analog – ja du læser rigtigt, jeg skriver analog. Hvorfor? Der er sket en eksplosion i den digitale information og kommunikation de seneste år, og den har kraftigt accelereret vores tempo.  Jeg ved godt det er nemt at sige, men svært i praksis at lægge telefonen fra sig.  Men det skader vitterlig ikke at tage en pause.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *