Husker du dig selv?

Skab balance i dit liv

Du kender det sikkert alt for godt, det der med at hjælpe andre? Det gør jeg vist også alt for godt! Det er der jo også en fin gestus i uden tvivl!  Men nogle gange kommer vi altså bare til at hjælpe andre så meget, at vi helt glemmer os selv – og så er det vi har balladen!

Ret ofte når vi er optaget af at fjerne smerten fra en anden, sker det mange gange det, vi forsøger at undgå at mærke i os selv.

Så bliver den ellers så fine gestus pludselig en flugt fra at mærke det, som i virkeligheden kalder på opmærksomhed i os selv. Når vi kommer så langt, går vi glip af en kæmpe mulighed. Nemlig muligheden for at lære os selv at kende.

Jeg er meget optaget af at få folk til at bruge selv-medfølelse, og jer ser et stigende behov.

Vi ser løsningen, frem for kærlighed og tillid

Vi er så vande med at søge løsning på alt når veninden, vennen eller arbejdskammeraten kommer til os efter hjælp.

Men prøv engang og se på din partner, dine veninder, dine venner eller arbejdskammeraten med fuld kærlighed og hav tillid til, at både du og de har ressourcer til rådighed i deres eget indre til at finde svar på de udfordringer, som de måtte stå overfor.  Og at det lige præcis er gennem smerten, at de finder ud af, hvem de i virkeligheden er og hvad de bogstaveligt talt er i stand til.

Så næste gang du finder dig selv i fuld galop for at hjælpe. Så prøv lige at tag et øjeblik for dig selv og mærk helt ind, og spørg dig selv så ærlig som muligt:

”Kommer din hjælp fra et sted af overflod og tiltro til den andens evner og styrker?

Eller

”kommer den fra et ønske om at undgå din egen smerte i dig selv, og derfor også prøve at fjerne den fra en anden?”

Hvis det er det det sidste, så stop lige op engang og træk vejret dybt og vær med det, som rør sig i dig. Det er ikke farligt! Når du mærker din egen smerte fremfor at gå over i den andens, bliver din tilstedeværelse en form for healing og nærvær. Både for dig selv men også for dem omkring dig.

Her er 10 punkter, som jeg selv har brugt rigtig meget og som du kan afprøve for at træne opmærksomheden og blive bedre til at lytte til dig selv:

  1. Start med at tage små pauser i løbet af dagen, 10 min, hvor du scanner din krop. Læg mærke til, hvor der er spændinger, uro eller fornemmelser, og brug din dybe vejrtrækning til at give slip.
  2. Begynd at meditere, hvis du ikke allerede gør det. Brug din meditation til at undersøge, hvilke typer af tanker og følelser, som dukker op, når du har svært ved at finde ro. Er du mest fokuseret inde i dig selv eller på andre mennesker? Er dine tanker mest optagede af fortiden eller fremtiden?
  3. Læg mærke til hver gang, du kommer i en situation, hvor du oplever, at du bliver taget af følelser eller tanker. Når du hidser dig op i trafikken, snerrer af dine børn, bliver irriteret over din partner, eller dine tanker begynder at køre på højtryk eller i ring. Hver eneste gang det sker, er det et tegn til dig om, at du er ved at miste dig selv og din energi, og når du begynder at lægge mærke til det, kan du bruge det som en dør ind til det, der ligger inden under i dig selv.
  4. Brug en lille stund hver aften på at løbe din dag igennem. Forestil dig, at du er ren energi. Du kan måske se det som en slags lys eller væske. Og læg så mærke til i hvilke situationer, du mister din energi, fordi hver gang du mister din energi, mister du potentielt en del af dig selv.
  5. Vær opmærksom på, hvornår du lytter til dig selv, og hvornår du overhører dine egne signaler, fx af frygt for omverdenens reaktion.
  6. Tag dine regler og overbevisninger op til revision. Hvorfor har du dem? Hvad ville der ske, hvis du havde nogle andre?
  7. Stop op og mærk: er det, jeg er i færd med foreneligt med mine værdier, eller kører jeg afsted på automatpilot?
  8. Giv dig selv lov til at sige nej. Også selvom det ind imellem kan være skræmmende. Når vi siger nej fx til det, vi ikke har lyst til, viser vi os selv, at vi tager ansvar for og respekterer os selv.
  9. Træk vejret! Vi ved det godt. Og alligevel trækker de fleste af os vejret højt oppe i brystet. Øv dig i, så ofte du overhovedet kommer til at tænke på det, at trække vejret helt ned i bunden af kroppen.
  10. Søg hjælp, inden du går ned med flaget. Hvis du kan mærke, at du har svært ved at huske dig selv, så opsøg én, der kan hjælpe dig. Der er ting, vi ikke kan klare alene, også selvom det måske er så dybt et mønster i os, at vi tror, vi skal.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *