Stop-over i Luxembourg  

48 timer

Vi havde en kort mellemlanding (ca. 48 timer) i Luxemburg da vi kørte syd på sidste år. Luxembourg er et lille land midt i Europa og faktisk verdens eneste storhertugdømme. Der tager ca. en 7-8 timers køretur fra den danske grænse til Luxembourg – (alt efter hvor hurtig du kører + pause) Så derfor er det et oplagt sted at holde stop-over hvis man som os skal længere syd på men også gerne vil se lidt af landene vi kører igennem. Man du kan også sagens flyve dertil, Luxembourg har en stor international lufthavn.

Hvad er Luxembourg kendt for?

For at forstå strøelsen på Luxenborg er landet cirka på størrelse med Fyn. Så altså ikke ret stort! Landet ligger omkring floderne Sûre og Alzette. Den nordlige del af landet består af skovklædte bakker og små bjerge. I syd finder man de store frugtbare dale.

En tredel af Luxembourg er faktisk dækket af skov. Landet har tempereret mellemeuropæisk klima med lange snefulde vintre og forholdsvis varme og fugtige somre.

Luxemburg grænser til Belgien mod nord og vest, Tyskland mod øst og Frankrig i syd.  Luxembourg er et konstitutionelt monarki. Den udøvende magt ligger hos storhertugen og regeringen, den lovgivende magt hos Parlamentet.

Siden 1994 har Luxembourgs gamle bydel og fæstningsværker været optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv, og det er virkelig i sandhed en fornøjelse at opleve de historiske kvarterer. Langs de markante murværker findes flere gode udsigtspunkter, og i selve byen kan man nyde en lang række historiske huse, palæer, slotte og kirker.

Trods sin storslåede historie er Luxembourg også en moderne by. Byen har i dag ca. 120.000 indbyggere – en perfekt størrelse, som er ganske overskuelig for os turister. Selvom de officielle sprog er luxembourgsk, fransk og tysk, høres der mange andre sprog på gader, i butikker og på restauranter.

Luxembourg er derfor blevet en meget international by, hvilket ikke mindst skyldes den fremtrædende finansverden og de forskellige internationale institutioner som f.eks. EU-Domstolen, Den Europæiske Investeringsbank og Eurostat; EU’s statistikorganisation.

Uanset om du er interesseret i byens spændende historie, dens moderne arkitektur, kunst eller shopping, venter der dig en spændende (og måske også luksuriøs) oplevelse i den mondæne, hyggelige og spændende by.

Den gamle bydel – Grund

Det gamle bydel i Luxembourg gemmer på så mange spændende seværdigheder og attraktioner, som du med fordel kan opleve på en god vandretur. Så jeg vil anbefale at du sørge for at have dine gode vandresko på.

Derfor var det heller ingen hemmelighed at øverst på vores liste over populære seværdigheder i Luxembourg skulle vi se den gamle bydel og dens historiske fæstningsværker. (Begge dele blev i 1994 optaget på UNESCOs liste over Verdenskulturarv) og selvom de moderne bygningsværker med tiden har gjort deres indtog i den gamle bymidte, synes vi nu stadig at, det var en sand fornøjelse, at tage på en tidsrejse lige netop her.

Det var Siegfried I, greve af Ardennerne, der i år 963 opførte den første fæstning på stedet, der i dag udgør Luxembourg. Siegfrieds borg fik navnet Lucilinburhuc, og blev anlagt på klippen Bock. De første huse var blevet anlagt langs Alzette-floden, i det flade område, der går under navnet Grund.

Med tiden blev byen udvidet mod vest og bymure, bastioner og andre fæstningsværker fulgte med. Trods det markante forsvar skiftede byen dog hænder ganske mange gange gennem historien. Spanien, Østrig, Frankrig, Holland og Preussen opnåede alle i perioder at have herredømmet over Luxembourg.

Du kan med fordel starte på byens centrale plads, Place d’Armes. Den gamle paradeplads prydes i dag af skyggefulde træer og en anseelig mængde restauranter og barer.

Fra Place d’Armes kan du følge gaden Rue Chimay til den smukke plads, Place de la Constitution. Her kan du både betragte den høje obelisk med den gyldne sejrsgudinde på toppen, og ikke mindst nyde udsigten over Pétrusse-parken og den fornemme Adolphe-bro (Pont Adolphe) fra 1903. Det er også her, du for alvor kan få et indtryk af de kolossale fæstningsmure, som strækker sig ned mod kløftens bund.

Pétrusse-parken er i sig selv et besøg værd. Den romantiske park blev anlagt af den franske landskabsarkitekt Edouard André i det 19. århundrede, og det lykkedes André at inkorporere klipper og fæstningsværker til et ganske spektakulært anlæg.

Sain-Esprit og udsigt over Grund

Fortsætter du turen langs fæstningen i østlig retning, kommer du til plateauet Sain-Esprit. I det 17. århundrede opførtes her en imponerende fæstning med kaserne og et netværk af underjordiske kasematter og tunneler.

I dag kan man nyde de tilbageværende murværker og udsigten over den lave bydel, Grund med klosterkomplekset Abbaye de Neumünster, der i dag anvendes til forskellige kulturarrangementer og events.

Turen rundt langs murene bringer dig også forbi Europas smukkeste balkon, Chemin de la Corniche og Bock-kasermatterne (læs mere om begge dele nedenfor), den flotte slotsbro i to etager, opført i 1735, og Tre-tårns-porten. Læg mærke til det lille vagttårn, som ’hænger’ på murværket faretruende nær den dybe afgrund.

Du kan finde yderligere inspiration til din vandretur langs Luxembourgs fæstning samt information om de enkelte bygningsværker i en folder udgivet af det lokale turistbureau. Du kan hente folderen som PDF HER.

Restauranter i Luxembourg By – de bedste spisesteder

Café de paris

Der findes rigtige mange gode spisesteder i Luxembourg. Vi valgte at spise en let frrokost på en restaurant som hed ”café de paris” som ligger på 18 Pl. d’Armes, 1136 Ville-Haute Luxembourg. Maden var virkelig god og tjenerne var så søde mod os. Der var masser af plads og vi kunne både sidde inde eller ude på deres store tresse.  Meget fine toiletforhold.

Le Sud

Har du lyst til mere luksus i Luxembourg, så skal du på Le Sud. Denne franske restaurant byder på noget af den fineste gastronomi, du finder i byen: Crémant-pocheret hummer, hvidløgssnegle med brioche, friskfanget Sankt Peterfisk med artiskok-musseline og Grand Marnier soufflé. Der er kort sagt mange raffinerede retter at vælge imellem, og omgivelserne fejler bestemt heller ikke noget. Stemningsfulde stenvægge og fantastisk udsigt over den historiske bydels hustage og skovklædte bjergskråninger giver restauranten alle anbefalinger med på vejen.

Lux’Burgers

Er det til burgere?

Navnet er næsten alt for oplagt, men byens unge hipsters elsker det, og når du først har smagt på de luksuriøse burgere, er du med garanti også med på dillen. Lux’Burgers ligger i den nye bydel nær banegården, og byder på et godt udvalg af lækre burgere lavet med kærlighed. Her findes også gode vegetarmuligheder, selvom den klassiske oksebøf er svær at afvise. Stedet er småt, hyggeligt og uformelt, og betjeningen venlig og imødekommende. Udvalget af drikkevarer (herunder øl) er ganske imponerende for en burgerbar.

Hoteller i Luxembourg By – de bedste overnatningssteder

Trods sin relativt beskedne størrelse byder Luxembourg By på ganske mange hoteller. Det hænger naturligvis sammen med byens status som finanscentrum og hovedkvarter for en række EU-institutioner. Kommer du hertil i sommerperioden, hvor flere af disse holder ferielukket, kan du derfor opnå ganske gode tilbud på en række normalvis dyre forretningshoteller.

I Luxembourg er der tre oplagte områder, som du bør overveje, når du skal vælge hotel. 1: Den gamle bydel (Luxembourg Ville Haute), hvor du finder de fleste af byens seværdigheder, 2: Stations-området (Gare) med moderne bygninger, restauranter og indkøb – ca. 15 minutters gang til den gamle bydel og oplagt, hvis du kommer med tog. 3: Den helt moderne bydel, Kirchberg, på plateauet modsat den gamle bydel. Her finder du alle EU-institutionerne men også en del af det historiske fæstningsværk.

Vi valgte nr. 2 og et hotel meget centralt og tær på alting. Da vi ikke skulle være i byen i så lang til valgte vi et billigt hotel. Valget blev JJ32.  Et ganske lille men utrolig hyggeligt hotel. Personalet er supersøde og meget hjælpsomme.

Værelserne er fine og store og der er et fantastisk badeværelse. På trods af det var et billigt hotel var der rengøring hver dag. Og hver dag fik man også gratis vand og der er te og kaffe til rådighed. Hotellet ligger tæt på stationen, så det er nemt at komme dertil.  Da der er gratis offentlig transport i Luxembourg, er det nemt at tage tog, bus eller sporvogn.

Døren ind til hotellet var låst, så man skulle bruge nøglekort for at komme ind. Så vi følte os trygge hele døgnet.

Luksuriøst og god valuta for pengene så vi vil helt sikkert anbefale JJ32. Du finder JJ32 på 32 Rue Joseph Junck, 1839 Gare Luxembourg.

Hvordan kommer du til Luxembourg By?

Som skrevet længere oppe så kan du både komme til Luxembourg med fly, tog og i bil. Der er ca. 800 km fra den dansk/tyske grænse til Luxembourg, så en bilferie hertil er bestemt meget overskuelig vil jeg mene. Skal du på bilferie til Belgien, Frankrig eller det sydvestlige Tyskland, er det også oplagt at tage et smut forbi skønne Luxembourg. Udover bilferie kommer du også nemt til Luxembourg med fly og tog.

Luxembourg By med fly

Det er hurtigt og nemt at komme til Luxembourg med fly. Fra København flyver det nationale luftfartsselskab, Luxair, på ruten. Turen tager ca. 1 time og 50 minutter.

Luxembourgs lufthavn, Luxembourg-Findel International Airport (LUX), ligger ca. 6 km fra centrum. Når du skal fra lufthavnen til centrum kan du med fordel benytte bus 16 eller 29. Begge ruter kører til den gamle bydel via Luxembourgs hovedbanegård. Læs mere om transport i Luxembourg i afsnittet.

Luxembourg By med tog

Togrejsen fra Danmark til Luxembourg er relativt lang, men du kan med fordel bryde den op i mindre bidder. Den hurtigste forbindelse fra den dansk/tyske grænse (Padborg) til Luxembourg er ca. 10,5 timer med skift i Hamborg og den tyske by Koblenz.

Vælger du at gøre stop undervejs, kan du med fordel besøge spændende byer som Hamborg, Bremen, Düsseldorf, Köln eller Trier.

Med sin centrale beliggenhed i Vesteuropa, er Luxembourg også et oplagt stop, hvis du rejser på Interrail rundt i Europa. Du kan læse mere om Interrail og se priseksempler, billettyper mm. HER.

Vær opmærksom på, at Luxembourgs hovedbanegård ligger et stykke syd for den gamle bydel. Da lokaltransport i hele landet er gratis, er det dog billigt og nemt at komme fra stationen til de mange seværdigheder i Luxembourg By.

Hvordan kommer du rundt i Luxembourg By?

Det er meget oplagt at bevæge sig rundt i Luxembourgs gamle bydel til fods. Det gjorde vi!  Afstandene indenfor de gamle bymure er ikke så store, så du kommer nemt rundt til de bedste seværdigheder i Luxembourg By, og får samtidig mulighed for at gå langs de imponerende mure, hvorfra udsigten bare er helt forrygende.

Vi kan dog også anbefale, at du/I benytte byens offentlige transport. Som det første land i verden gjorde Luxembourg nemlig al offentlig transport gratis fra den 1. marts 2020. Du/I kan således benytte byens busser, sporvogne og tog uden at du samtidig skal have penge op af lommen.

Den gratis transport gælder alle transportmidler i landet – der skal dog betales for 1. klasse i nationale tog samt for grænseoverskridende tog til Belgien, Frankrig og Tyskland.

Hvis du har fået mod på at kaste dig ud i spænende oplevelser i Luxembourg så kan du finde mere inspiration HER

Har du været i Luxembourg? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *