Hvad du Bør Vide Om Mørk Chokolade

En norsk overlæge mener, at mørk chokolade kan betragtes som en sund grøntsag.

Jeg kan jo heller ikke lave en blog med sund livstil, uden at berører chokolade. Jeg elsker mørk chokolade og spiser det også jævnligt. Faktisk så uden at lyde alt for hellig – har jeg aldrig rigtigt spist slik i sin rene form. Har aldrig faldet helt i svime over bland selv-slik, hvor det ene stykke farverig slik prøver at overgå hinanden. Jeg synes det er for sødt og syntetisk at spise og har på den måde naturligt fravalgt det.

Derimod et godt stykke mørk chokolade, kage eller dessert hvor ren ”rå” kakao indgår har altid været et hit hos mig.

Det er jo heller ikke nogen hemmelighed at mørk chokolade på min 75% betegnes som værende sundt i små mængder vel og mærke. Chokoladens ernæringsmæssige kvaliteter ligger faktisk på højde med nødder, dadler og andre sunde snacks. Og hvis du vel at mærke vælger en mørk én af slagsen og nyder den i moderate mængder, så har den mørke variant mange gavnlige effekter. 

Jo jo – Ganske vist indeholder mørk chokolade en masse styrkende antioxidanter på linje med frugt og grønt, men i modsætning til frugt og grønt er chokolade et forarbejdet produkt, der både er tilsat fedt og sukker – og det er det som trækker sundhedsværdien lidt ned.  

Flere studier viser desværre også, at mange chokoladeprodukter indeholder tungmetallet cadmium, som på den lange bane kan give nyreskader. Holder du dig dog under 100 gram mørk chokolade om dagen, burde det ikke være problematisk.

Sundhedsværdien ved at spise mørk chokolade afhænger desuden også af, hvad du ellers fylder på tallerkenen. Får du i forvejen godt med frugt og grønt, vil det formentlig ikke rykke nævneværdigt ved din sundhed at spise mørk chokolade på daglig basis. Men den mørke variant har alligevel en del fordele, der er værd at tage med.

Er der færre kalorier i mørk chokolade en mælkechokolade?

Der er ingen tvivl om, at mørk chokolade er et bedre valg end mælkechokolade, hvis du holder øje med vægten, men alligevel har lyst til lidt sødt.

Målt på energiindhold er der rundt regnet lige mange kalorier i mørk chokolade og mælkechokolade. En undersøgelse viser dog, at hvis du vælger den mørke variant, så tyder noget på, at du vil indtage færre kalorier bagefter, fordi du bliver mere mæt af den mørke variant.

Der dukker løbende nye artikler op med glædelige nyheder à la:

»Mørk chokolade gør dig efter sigende klogere, gladere, slankere og mindre stresset.«

»Mørk chokolade forebygger i tillæg slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme. «

Men altså Chokoladen skal indeholde mindst 80 procent kakao, så man kan altså ikke slippe afsted med at guffe en hele plade, for mørk chokolade indeholder altså også fedt og sukker. For meget af det gode vil med andre ord medføre alle de sure eftervirkninger, som sukker og fedt normalt har.

Med andre ord indeholder chokoladen stoffer, som kan have en positiv helbredsmæssig effekt, og på den anden side indeholder den samtidig sukker og fedt i så store mængder, at det kan sabotere en balanceret kost. Så hvor meget mørk chokolade kan man spise? Og får man egentlig en positiv helbredseffekt ud af et forsvarligt dagligt indtag? 

Kakaoens helbredseffekt

Når du ser en artikel hvor der står skrevet, at mørk chokolade kan have en positiv effekt på helbredet, er det egentlig kakaoen, som man skriver om. Det er dette magiske pulver, som efter alt at dømme leverer den positive effekt. Og indlysende nok: Jo mere kakao chokoladen indeholder, desto bedre. »De, som har fået skylden eller æren, er de såkaldte Flavanoler,« Flavanoler er et kemisk stof, som falder ind under flavanoider, der igen er en form for polyfenoler, som ofte kaldes antioxidanter.

Kort sagt beskytter antioxidanterne celler, proteiner og arvestof i vores kroppe. Om flavanoler rent faktisk har denne gode egenskab, kommer jeg tilbage til.

Men det ser ud til, at disse stoffer har en positiv effekt mod betændelse i kroppen, og at de kan forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Kan chokolade regnes som sund?

En anden velkendt kilde til antioxidanter er frugt og grøntsager, som har lagt grobund for sammenligningen og for påstanden om, at mørk chokolade bør opfattes som én af de fem portioner frugt og grønt, vi bør spise om dagen.

Det er måske lidt groft sagt – men når det kommer til frugt og grøntsager, er der tilpas mange beviser, der tyder på, at det er indtaget af polyfenoler i tillæg til vitaminer og fibre, som giver den positive effekt.

Anbefalingerne om, hvor meget chokolade man skal spise, er ret forskellige. Så det kan være lidt forvirrende at hitte rede i for den enkelte forbruger.  Enkelte ernæringsfysiologer siger, at man ikke skal spise mere end ni gram om dagen. Det svarer til 1 -2 stykker chokolade.

Andre anbefaler op mod 20 til 30 gram dagligt. I tillæg findes der forskning, som viser, at den positive effekt aftager, hvis man spiser mere end 6,7 gram chokolade.

Det kan altså være vanskeligt at finde ud af, om vi får den samme positive helbredseffekt under almindelige hverdagsforhold.

Undersøgelser viser at forskerne bruger nogle gange så store mængder af det helsebringende stof i undersøgelserne, at vi ikke er i stand til at indtage de samme mængder i det virkelige liv og i kosten.

Og som om det ikke var forvirrende nok, ser det ud til at variere kraftigt, hvor mange flavanoler de forskellige producenter har i deres chokolade.

Undersøgelser viser at en person i gennemsnit skal indtage cirka 400 milligram flavanoler for at opnå de positive resultater, og for at resultaterne fra de forskellige studier kan bekræftes. Det er omtrent otte små plader mørk chokolade eller 30 små plader mælkechokolade.

Man skal spise op mod 100 til 200 gram. Men det er jo helt urealistisk i virkeligheden.  Man kommer ikke udenom, at hvis man spiser en hel plade mørk chokolade, har man indtaget en tredjedel af det anbefalede daglige energiindtag.

Antioxidanter

Antioxidanter er et ord, jeg tror de fleste af os kender til. Deres fornemmeste job er at beskytte kroppen mod oxidativt stress, som kan skade vores celler og DNA. Men selvom polyfenolerne fungerer som antioxidanter i kakaoplanten, som de kommer fra, fungerer de anderledes i menneskekroppen.

Der findes studier, som viser at drikke man et glas appelsinjuice, som indeholder mange polyfenoler, når 90 procent af dem så langt som til tyktarmen. De bliver altså ikke optaget af kroppen på turen derhen. Kakaostofferne har muligvis en anden mekanisme end som antioxidanter.

Det ser ud til, at disse stoffer bliver genkendt af bakterier, som bryder dem ned til stoffer, som kan optages af kroppen, når de finder vej ned til tyktarmen. Men det er fortsat uklart, hvilken mekanisme der er tale om. Denne teori gælder muligvis også for kakao. Et studie publiceret i 2014 viste, at bakterierne i tarmen nedbryder kakaostofferne til nye forbindelser, som dæmper betændelse i kroppen, der kan være farlig for hjertet. Vi ved fortsat ikke alt om den reelle effekt, antioxidanter i kosten har på helbredet. Og det er heller ikke sikkert, at kroppen formår at optage alle stofferne, som vi får fra chokoladen.

Kan man stole på chokoladeproducenternes forskning?

Det er også værd at nævne, at mange af de glade chokoladenyheder stammer fra studier, som er blevet finansieret af chokoladeproducenterne. Er det et stort problem for chokoladeforskningens troværdighed?

Vi må jo stole på, at der er tale om anstændige forskere, som forsøger at finde frem til sandheden. Men vi ved jo, at der findes studier, som er forkert udformede, eller hvor forskerne har været forudindtagede. På samme tid er forskerne afhængige af samarbejdet med industrien, som sidder inde med ekspertise, som de ikke har.

Ikke desto mindre kan det være godt at være lidt forbeholden over for undersøgelserne omhandlende chokolade. Journalisten John Bohannon narrede medier verden over med en falsk undersøgelse, der viste, at chokolade bidrog til et større vægttab.

Men forskningen kan også være god. Et studie, som blev publiceret i 2014. Ifølge Science Daily viste studiet, at kakao med et højt indhold af flavanoler gav et betydeligt udslag på deltagernes resultater på den hukommelsestest, de gennemførte før og efter forsøget.

Fordi forskerne bag studiet både benyttede en kontrolgruppe og nøjagtige doseringer af flavanoler, kunne de se, hvilken effekt stoffet rent faktisk havde på forsøgspersonerne.

Det, som er lidt specielt med lige dét produkt, de fik, er, at det næsten ikke indeholdt noget fedt. Forskerne fremstillede en kakaodrik, som smagte ens, lige meget hvor meget kakao der var i den.

Men der er stor forskel på det produkt, produceret af Mars, som forsøgspersonerne fik, og det man kan købe i butikkerne.

Produktet indeholdt kun lidt sukker og meget lidt fedt. Det kan ikke sammenlignes med almindelig mørk chokolade.

Så hvis du gerne vil være på den sikre side og undgå fedt og sukker, skal du holde dig til rent kakaopulver.

Men det smager selvfølgelig ikke lige så godt.

Hvornår må man kalde det kakao?

Regler for, hvad man må og skal kalde produkter, der indeholder kakao, fremgår af Bekendtgørelse om kakao-, chokolade- og vekaovarer, nr. 336, af 12. maj 2003.

Reglerne siger:

  • Kakaopulver er defineret som det produkt, der fremkommer ved forarbejdning af kakaobønner, efter at disse er renset, afskallet og brændt, og som indeholder mindst 20 procent kakaosmør i tørstoffet og højst ni procent vand.
  • Fedtfattigt kakaopulver er kakaopulver med et indhold af kakaosmør i tørstoffet på mindre end 20 procent.
  • Vekaovarer er kakao- og chokoladelignende konfektureprodukter, som efter en samlet bedømmelse af smag, udseende, sammensætning, øvrig beskaffenhed, anvendelse og den måde, hvorpå det markedsføres, kan betragtes som en efterligning af eller erstatningsvare for kakao- og chokoladevarer.

Kilder: Jens Knudsen, udviklingskonsulent i Viffos og adjunkt på University College, Ankerhus, og Gitte Gross, cand. brom og leder af Viffos

Kende sunde hverdags fordele ved mørk chokolade – ved moderate mængder vel og mærke

Det er fyldt med antioxidanter

Kakaobønner er sprængfyldt med såkaldte flavanoler, som er nogle særligt kraftfulde antioxidanter, der beskytter kredsløbet. Forskere har konkluderet, at der er 37 pct. lavere risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og 29 pct. lavere risiko for at blive ramt af hjerteslag, hvis du indtager mørk chokolade jævnligt.

Det gavner hjernen

Chokoladens sundhedsfremmende effekt gælder dog ikke kun kredsløbet, men også hjernen. Måske har du selv oplevet, at chokolade rent faktisk kan gøre dig glad i låget. Den velsmagende spise stimulerer simpelthen dannelsen af naturlige velvære-hormoner, der gør dig afslappet og veltilpas.

Det nedsætter risikoen for demens

Undersøgelser viser også, at ældre mennesker, der regelmæssigt indtager mørk chokolade, mindsker risikoen for demens. Forskere fra Harvard University har desuden konkluderet, at indtagelse af mørk chokolade øger hjernens blodgennemstrømning og sikrer, at den fungerer optimalt.

Det fremmer ydeevnen under træning

Mørk chokolade har desuden vist sig at kunne fremme ydeevnen under træning. Ligesom rødbede øger mørk chokolade nemlig kroppens produktion af nitrat, der udvider blodkarrene og fremmer iltoptagelsen.

Det mætter mere end andet slik

Kakaosmør består hovedsageligt af nogle bestemte fedtsyrer, der ligger længe i mavesækken og sender besked til hjernen om, at den ikke behøver at spise mere foreløbig. Så der er altså god grund til at række ud efter en firkant lækker mørk chokolade fremfor en håndfuld vingummier i fredagsslikskålen.

Er der gluten i chokolade?

Nej, hvis du tager en ren plade chokolade, indeholder den som udgangspunkt ikke gluten. Men vælger du derimod chokoladebarer eller plader, som indeholder fx kiks, knas eller nødder, så skal du måske kigge en ekstra gang på emballagen, hvis du ikke kan tåle gluten. Disse varianter kan nemlig sagens indeholde gluten.

Er der koffein i chokolade?

Ligesom kaffebønner er frugten fra kakaotræet en naturlig kilde til koffein. Størst er koncentrationen dog i mørk chokolade, da indholdet stiger med kakaoprocenten. Mængden af det opkvikkende stof er dog væsentligt lavere i kakaobønner end i kaffebønner. Så hvis du ikke tåler koffein bør du nok ikke spise mørk chokolade.

Bemærk: Dette indlæg er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling

Kilder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *