Vil du også vide mere om Matcha-teen?

Derfor er den så populær!

Matcha er grønne teblade, der forsigtigt tørres, males og så pulveriseres til et fint grønt pulver. Dette pulver omrøres ofte med et bambuspiskeris kaldet “Chasen”. Macha er det sundeste udvalg af grøn te, fordi det er et pulver, hvor du spiser hele bladet. Og fordi du spiser/drikke hele teblade i stedet for at lægge teen i blød i vand, vil sundhedsvirkningerne være betydeligt større.

Matcha betyder i alt sin enkelthed ”knust te” eller ”pulveriseret te”. En normal kop te laver du typisk ved at lade nogle blade trække i vand, hvorefter du smider bladene ud. Når der er tale om Matcha drikker du selve bladene, da det er disse der er pulveriseret helt fint. Matcha minder meget om almindelig grøn te – og så alligevel slet ikke.

Den indtages traditionelt i Østasien, og som for det meste produceres i Japan i dag. Men machete er blevet meget populær hos os i vesten og den drikkes tit på cafeer rundt om i Skandinavien. Matcha har for alvor gjort sit indtog i Danmark. Og heldigvis!

Derudover indeholder teen også kalium, A-vitamin, C-vitamin, jern samt calcium, der alle bidrager til kroppens normale forsvarssystem.

Fremstilling

I modsætning til den traditionelle grønne te, indebærer Matcha en forberedelse, hvor planterne bliver dækket med klude for at skabe skygge inden de bliver høstet. Dette fremskynder væksten af blade med bedre smag og konsistens.

Disse blade bliver herefter nøje håndplukket og dampet kortvarigt for at stoppe gæringen. Dernæst bliver de tørret og ældet/modnet i et kølerum – denne proces er med til at skabe en yderligere intens smag. Til sidst bliver de tørrede blade malet til et fint pulver.

Her er nogle spændene fakta om matcha!

Koffein, energi og appetitnedsættende  

Matcha har dobbelt så meget koffein som grøn te, men mindre end kaffe. En kop grøn te indeholder ca. 28 mg koffein, mens 1 tsk matcha indeholder ca. 70 mg. En kop kaffe indeholder mindst 90 mg koffein.

Koffeinen i macha er dog bedre og sundere for dig. Det hjælper dig med at øge energiforbruget til dine lange dage og øger din fysiske ydeevne under din træning. Koffein stimulerer dit stofskifte til at låse op for og forbrænde de svært tilgængelige fedtceller.

Matcha er også kendt for at reducere sult kaldet cravings, da det virker som en generel appetitnedsættende. Plus, alle de sundhedsmæssige fordele ved matcha kommer uden de nervøse bivirkninger, der ofte følger med at drikke kaffe.

L-Theanin og hjernen

Ikke alene vil din krop fungere bedre, men det vil din hjerne også. Selvom matcha indeholder mere koffein end grøn te, kan matcha virke mere beroligende. Matcha er rig på aminosyren L-theanin, en aminosyre, som er nødvendig i produktionen af dopamin og serotonin, og som også kan slappe af ved at øge mængden af alfabølger i hjernen og straks reducerer stress. Alfabølger synes også at stige under meditation. I Japan har Matcha været en fast bestanddel af meditation i over 1000 år.

Kombineret med koffein giver matcha et mere opmærksomt og vedvarende fokus. Koffein hjælper også med at øge dit humør, hukommelse og reaktionstid.

Over tid hjælper indtagelse af matcha med at mindske mental aldring og har vist sig at beskytte mod Parkinsons og Alzheimers sygdom. Ved at indtage matcha vil din hjerne takke dig både nu og i fremtiden.

Antioxidanter

Matcha er fyldt med fantastiske antioxidanter kaldet katekiner. Deres vigtigste opgave er enkel: eliminere frie radikaler fra kroppen og dræbe bakterier. Så matcha hjælper med at forhindre influenza og sænker din samlede risiko for infektion*. Dit immunsystem vil være stærkere, og du vil føle dig bedre og sundere hele året rundt.

Styrker hjertet, vægttab og reducere inflammation

Regelmæssig indtagelse af matcha reducerer din risiko for hjertesygdomme med op til 31%. Hvordan? T-slangens magiske antioxidanter beskytter cellerne i dit hjerte mod oxidation, hvilket er en væsentlig årsag til hjertesygdomme. De forbedrer også niveauet af dit kolesterol, triglycerider og blodsukker.

Den mest kraftfulde og bedst undersøgte af forskning er epigallocatechin gallat (EGCG). Undersøgelser af epigallocatechin gallat (EGCG) har vist en positiv effekt på vægttab, hjertet og reducerede niveauer af inflammation i kroppen. Ved at vælge macha beskytter du dit hjerte hele livet.

Viste du, at gode bakterier også styres af antioxidanter?

Gode bakterier i tarmen omdanner antioxidanterne til en række nye strukturer med forskellige egenskaber. I processen styrkes de og bliver flere. På denne måde kan antioxidanter på en eller anden måde have en præbiotisk effekt. Indtagelse af matcha regelmæssigt hjælper med at sænke dit blodtryk. På den måde kan Matcha således give både en stimulerende og beroligende effekt.

Afgiftning af kroppen

Har du nogensinde ønsket din egen selvrensende kur til dit indre? Klorofyl i matcha renser de tungmetaller ud, der over tid har hobet sig op i din krop*. Antioxidanter i macha kickstarter detox-processen. Forskere kalder dette din evne til at befri leveren og kroppen af giftige stoffer. Vi kalder dette din evne til at føle dig bedre og kvikkere.

Hvor meget te skal du drikke?

Matcha te er lidt mere kraftfuld end den gængse te og derfor skal du heller ikke hælde litervis ned hver dag. Afhængig af størrelse og alder kan folk reagere forskelligt. Så start med 1-2 kopper om dagen og se hvad der virker for dig. Der er dog ikke noget farligt i at drikke Matcha, så du kan være helt rolig. De fleste ynder at tage en kop om morgenen til at kickstarte dagen, og en igen om aftenen til at falde til ro på.

Inkorporering af matcha i din mad?

Matcha er blevet en vigtig ingrediens i opskrifter ud over at blive indtaget simpelthen som te. Nyd med god samvittighed en god kop matcha latte. Prøv evt. noget matcha pulver i din smoothie eller prøv måske min opskrift på matcha latte HER hvor du også finder flere spændene opskrifter!

Bemærk: Dette indlæg er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *