Sådan får du nemt mere matchathe ind i din hverdag!

Det er slet ikke så skidt endda!

Jeg holder meget af kaffe men jeg holder ikke just af koffein og hvad den gør ved kroppen. Derfor har jeg kastet mig over en lidt mere eksotisk drik – nemlig matcha. I dette indlæg vil jeg komme med mit bud på hvordan du nemt får mere matchathe ind i den hverdag.

Matcha te er japansk grøn te i pulverform. Matcha pulver er kort sagt hele teblade, som bliver dyrket i skyggen, dampet, tørret og derefter pulveriseret. Det endelige resultat er matcha te: et fint formalet pulver i livlig lysegrøn farve. 

Når man laver en normal kop te, laver du den typisk ved at lade nogle blade trække i vand, hvorefter du smider bladene ud. Når der er tale om Matcha drikker du også selve bladene, da det er disse der er pulveriseret helt fint. Det tiltaler mig faktisk en del at man får alle næringsstofferne.

Mange tror at Matcha the er den almindelig grønne the, det er den ikke dog minder den meget om almindelig grøn te men mest i smagen.

Den traditionelle matcha

Det er hverken svært eller tidskrævende at forberede matcha te.

En lækker kop matcha er faktisk klar på tre hurtige trin:

1. Kom matcha pulver og lidt varmt vand i en skål.

2. Pisk skålens indhold med et bambus-piskeris.

3. Hæld mere varmt vand i skålen, evt. tilføj sødemiddel.

Så er den klar til at nyde!

Er det nødvendigt med et piskeris af bambus?

Bambussen gør at, du kan få pisket det ordentligt sammen og bidrager til en mere skummende effekt. Derudover er der også noget æstetisk i at bruge det traditionelle japanske bambuspiskeris. Du kan også inden du erhverver dig et bambuspiskeris bruge en mælkeskummer.

Traditionel matcha

3 gode grunde til at drikke matcha the

 • Mange af de gode egenskaber ved Matcha teen stammer fra antioxidanterne – og det er netop derfor Matcha te er så interessant. Så hvad er disse antioxidanter egentlig, og hvorfor er de så gode for vores krop? Antioxidanter er vigtige, da de angriber de frie radikaler i kroppen. De frie radikaler kan bidrage til ældning af kroppen og derfor er det vigtigt at holde disse nede… Antioxidanterne i Matcha virker som en naturlig blokade for bakterier og sygdomme. Derudover indeholder teen også kalium, A- og C vitamin, jern samt calcium, der alle bidrager til kroppens normale forsvarssystem.
 • Matcha giver kroppen en god og naturlig energi, som kan gavne dig gennem hele dagen. Ligesom mange andre varianter af grøn te indeholder Matcha koffein. Den naturlige ”boostende” effekt af koffeinen bliver understøttet af kombinationen af alle de andre næringsstoffer.
 • På trods af koffeinen indeholder Matcha også aminosyren L-theanin, som har en afslappende og beroligende effekt på kroppen. Teen kan dermed bidrage til at sænke dit stressniveau en smule i en travl og hektisk hverdag.

Det stemmer meget godt overens med det jeg søger i min hverdag – nemlig koffein på en afslappende måde, som samtidig hjælper mit immunforsvar – ja tak.

Hvis man gerne vil i gang med matcha, men man finder ud af at man ikke kan lide smagen – for ja matcha har en smag man lige skal vænne sig til. SÅ kan man med stor fordel bruge pulveret i smoothie, kager og sågar is. 000000

Jeg giver her mit bud på hvordan du kan få mere matcha ind i den hverdag.

Matchasmoothie (den søde)

Det skal du bruge:

 • 1 frossen moden banan
 • 200 ml mælk (jeg bruger havremælk eller rismælk)
 • ½ tsk vaniljepulver
 • 1 tsk matcha
 • 2 udstenede dadler

En lille håndfuld friske mynteblade – kan udelades men det giver en skønherlig friskhed

Sådan gør du:

Tilsæt helt enkelt alle ingredienser til en blender, og blend, indtil du har en lækker cremet shake. Smag den til, og servér gerne med det samme…

Matcha greenie (den virkelig sunde)

Giver ca. 2 store glas

 • 1 tsk. Matcha pulver
 • Ca. 100 g skyllet spinat
 • 1/2 frossen banan (eller alm. frisk banan,
 • tilføj evt et par isterninger)
 • 1/2 moden mango i tern eller 1 dl. moden ananas i tern – eller tilsvarende frossen mango/ananas
 • dl æblejuice – evt lidt mere alt efter ønsket konsistens.
 • 1/2 lime, saften (du kan også bruge citron)
 • 1/2 avokado
 • 2 stængler bladselleri, skyllet i tern

Blend hele rigtig godt sammen i en blender og hæld det op i to glas og drik den med det samme.

Matchacookie

 • 225 g. Smør
 • 110 g. Sukker
 • 2 store æg
 • 1 tsk. Vanilje ekstrakt
 • 350 g. Mel
 • 2 Spsk. matcha af madlavningsmatcha
 • 1 tsk. Bagepulver
 • 1 tsk.  Bikarbonat
 • 1 knivspids salt

Sådan gør du:

Bland smør og sukker i en stor skål til det har en cremet konsistens. Slå æggene i samt vanilje. Tilføj matcha, mel, bagepulver og bikarbonat lidt af gangen. Rør godt til du har en blød dej. Sæt skålen i køleskabet i 30 minutter. Rul dejen ud til den er flad og skær småkagerne ud, som du ønsker. Bag småkagerne i 10 minutter ved (400) maxvarme grader.

Matchasmåkage

Matcharkage

Hvorfor ikke tilføje matcha til din yndlingskage – det er god måde at tilføre din kage et sjovt og sundt twist på.

Denne opskrift har afsæt i en simple banan kage, men du kan bruge hvilken som helst kageopskrift og simpelthen bare tilføje mellem 1 og 2 tsk. Matcha eller mere efter smag.

Du skal bruge:

 • 150 g.  Strøsukker
 • 1 pisket æg
 • 125 g. Smør
 • 2 meget modne moste bananer
 • 190 g. Selvhævende mel
 • 1-2 tsk. Matcha
 • 60 ml mælk

Sådan gør du:

Smør en pande. Smelt smør, sukker og vanilje i en pande ved halv varme. Tag panden af kogepladen og tilføj bananer. Rør godt. Tilføj æg. Rør godt. Tilføj mel, matcha og mælk i blandingen, mens du rør. Hæld blandingen i en kageform og drys med demerara sukker, hvis du ønsker toppen af kagen sprød. Bag ved 170 grader celsius i 35 minutter eller indtil den er færdig. (man kan bruge en strikkepind og sidder der dej tilbage er kagen ikke færdig). Lad kagen køle af.

Matchakage

Matchathelatte

Kom 1 tsk. Matcha (efter ønske) i en matcha skål eller tekande, tilføj en smule varmt vand (75 grader eller mindre), rør og tilføj så sukker eller honning (alt efter ønske).  Hæld det hele i en kop og fyld op med varm mælk. Mælken kan varmes i gryde eller mikroovn i ca.  min.

TIP

Prøv med forskellig slags mælk.  Mandel og sojamælk er meget velegnede samt de smagstilsatte varianter af disse som vanilje eller jordbær. Ved at bruge disse mælke varianter får du stadig alle fordelene ved polyfenol, der derimod reduceres ved brug af mælkeprodukter som følge af kasein.

Matchalatte som Cafeerne laver dem

 • 1 tsk. Matcha
 • 250 ml mælk
 • 20 ml varmt vand
 • Tag en kande mælk
 • Tilsæt matcha
 • Steam til 70 grader

Uanset om hvilken opskrift du bruger serveres den i en god kop og nydes varm.

white ceramic teacup filled of matcha tea

Matchais

Har du ikke en ismaskine eller leder du efter en meget let måde at lave lækker grøn te is på? Du har fundet det.

Sådan gør du:

Tag en bøtte is ud af fryseren og lad den stå i 30 minutter, indtil den er blevet blød. Tilføj en eller to spiseskefulde matcha ( afhængig af hvor meget, du ønsker at isen skal smage af matcha). Rør det ind i isen, indtil det er jævnt fordelt. Sæt bøtten tilbage i fryseren.

Tip

Denne opskrift fungerer med hvilken som helst slags is. Jeg anbefaler at prøve vanilje, banan eller jordbær.

Matchais

Matcha salt

Denne lette opskrift på salt er en nem måde at tilsætte lidt sjov til hverdagens madlavning på. Matcha salt er let at lave og er velegnet til mange forskellige retter. Vi synes, at det ser flot ud og er en sjov tilføjelse til dine æg om morgenen eller alternativt drys lidt på dine yndlingschokolader.

Du skal bruge:

 • ½ tsk. Matcha
 • 2 spsk.  havsalt

Sådan gør du:

Bland ingredienserne og kværn dem i et par sekunder, enten i en foodprocessor eller almindelig kaffekværn som du bruger til krydderier. Kom Salten op i en fin lille bøtte.

Du kan også vælge at købe HER

Billedresultat for matcha salt

Du kan også læse mit nyere indlæg om Matcha HER

2 Kommentarer on “Sådan får du nemt mere matchathe ind i din hverdag!

 1. Jeg er helt vil med denne ide.

  Jeg var selv en heftig kaffedrikker.
  Nu drikker jeg kun kaffe light.

  Næste udvikling kan meget godt være denne te i alle former. TAK

  1. Hej Alicia – Det var så lidt 🙂
   Ja jeg har jo også drukket meget kaffe i tidens løb og fandt ud af hvad koffein gjorde ved mig.
   Man kan jo altid prøve i det små og så lige pludselig er det jo også en vane…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *