Gøteborg i 48 timer + miniguide!

To dage i byen er altså ikke nok!

Storbyferien er nok den ferieform som står øverst på mange rejselystne danskeres ferie og det gør den også på vores. Gøteborg har været på tale herhjemme af et par gange, men når man nu har en kæreste som hellere vil sydpå, tog det altså lidt tid, at overbevise ham om, at vi skulle besøge vores nordiske naboer. Da vores sommerferie i år er lidt atypisk, måtte vi nøjes med en hurtig smuttur – men allerede på vej hjem stod det klart, at turen skal gentages.

Hvorfor!? –  som forholdsvis nystartet livstilsblogger havde jeg meget travlt – så meget at opleve på alt for kort tid.

Og fordi Gøteborg jo er jo Sveriges næststørste og byder på en smuk skærgårdsnatur og et centrum med et rigt kulturliv og en sjov blanding af varehuse, små specialbutikker, gallerier, hyggelige konditorier og caféer. Så her er der gode muligheder for shopping i en masse spændende butikker, hvor mange er personlige butikker, som kun findes i Göteborg

Her findes alt, hvad en ægte storby skal indeholde, og alligevel er byen i en overskuelig størrelse. For selv om Gøteborg er Sveriges Næststørste by og Skandinaviens fjerdestørste by, føles den absolut ikke som en larmende storby. Gøteborg er en indbydende, afslappet og anderledes storby, hvor du kan bruge mange hyggelige timer – DERFOR!

Hotel opera

Vi tjekkede ind på Hotel Opera som ligger centralt i byen. (Faktisk 3 min fra togstationen) og små 2 km fra færgen fra Danmark. Den livlige udsigt til Nils Ericssonsgatan og travle sporvogne fra hotelværelset slog med det samme stemningen an.  Vores værelser var indrettet i ok rimelig stand – dog fandt vi ud af at de vist lige havde været lidt for hurtig med støvkosten på vores værelse, men det blev meget hurtig taget hånd om. Og ærgerligt at det koster ekstra at bruge wellness/pool område. (Vi bookede igennem booking.com hvor de skriver det er med i prisen)

Hotel Opera

Morgenmaden var i topklasse og der var stor venlighed fra personalet. Hvis man skal sige noget, så var de senge vi sov i lidt for bløde efter vores smag, hvilket gav søvnkvalitet et hak nedad. Men overordnet set et udmærket hotel.  

Hotel Opera

På slentretur i byen

Da vi havde frisket os lidt efter ankomsten fredag midt på eftermiddag, besluttede vi os for at se lidt af byen på gåben. Vi fik rigtig hurtig en fornemmelse af at Gøteborg minder rigtig meget om en sydeuropæisk by. Specielt kæresten og jeg var ret begejstret for stemningen i Gøteborg. Børnenes var dog lidt mere afdæmpet, om end de gav os ret i vores antagelse. Slentreturene blev da også ekstra lange gennem den livlige Magasinsgatan med alle specialbutikkerne.

Gøteborg
Gøteborg

Lørdag til fods

Trädgårdsföreningen (haveforeningen)

Som er en af 1800-tallets bedst bevarede parker i Europa. Dette er virkelig en smuk og velplejet park, med store græsarealer og idylliske søer, springvand og skulpturer. Parken har en god legeplads for børn og ikke mindst det store smukke drivhus, kaldet Palmehuset, hvor du finder alverdens afskygninger af palmer og blomster. Svenskere kan bare noget med parker.

Palmehustet
Trädgårdsföreningen (haveforeningen)

Hyggelige Haga er bare et hit

En af lørdagens udflugter gik til den gamle bydel Haga. Haga Nygata blev indtaget med slentrende skridt i et tempo, hvor vi kunne nå at dvæle ved mange af de små specialbutikker på gågaden.

HAGA

Gaden summet af liv, og caféerne var rykket udenfor og ”inviterer” nærmest sig selv på forfriskende læskedrikke og appetitvækkende retter og frem for alt de kende kanelboller.

HAGA

Haga-kvarteret, der grænser op til de gamle bastioner omkring den indre by, er blandt Gøteborgs ældste kvarterer. I 1970erne var det et slidt arbejderkvarter som kommunen ville rive ned, men protester ændrede tingene. Kvarteret blev byfornyet og er i dag en idyllisk bebyggelse med flotte huse.

Butikken Tvåla Tvaga fik også et besøg og jeg var meget begejstret. Her tilbydes en solid række gode sæber fra hele verden med fællesnævneren – dens naturlige oprindelse og garanteret god kvalitet. Alle leverandører og sæbeproducenter, som de beskæftiger sig med, deler den samme lidenskab og interesse for rigtig god og naturlig sæbe. Ud over sæbe findes der et omhyggeligt udvalgt udvalg af håndklæder i organisk bomuld, smukke sæbefisk, vidunderlige parfumer og dejlige cremer.

Tvåla Tvaga
Tvåla Tvaga

Den populære Da Matteo blev denne gang forbigået, da der var godt fyldt, og i stedet fik Café Kringlen et besøg hvilket indebar nogle imponerende store og meget lækre kardemomme- og kanelboller + nogen lidt ukendte kager. Og en gang fugleven altid fugle ven – så når der kommer en sulten gråspurv forbi skal den da også smage!

Café Kringlen
Café Kringlen

Haga er det man kan kalde en atmosfærefyldt, livlig og idyllisk verden af brosten, bilfri gader og Gøteborg-typiske træhuse.

Järntorget og de fire Långgatorna

Her er der tilbagelænet stemning, pubs og alternativ kultur og trendy restauranter, måske er det kodeordet for Gøteborgs “Vesterbro”? Så hvis du leder efter en teatertur, en koncert eller en god afslutning på dagen ja så er det her, du skal gå hen.

Billedresultat for Järntorget gøteborg

Kungsportsavenyn

Avenyn, som den i daglig tale kaldes, er Gøteborgs paradegade, der med lidt god vilje kan minde om Paris’ Champs-Elysées.

Avenyn

Smukke træer kanter den brede gade, hvor restauranter ligger side om side med stormagasiner og populære natklubber, og det er et sanseindtryk uden lige, at bevæge sig op og ned af den boulevard-lignende gade.

Eriksberg & Lindholmen

Her mærkede vi brisen fra floden i det tidligere skibsværftsområde, der i dag er omdannet til en moderne bydel med brede kajer, restauranter, caféer og teatre. Billedet er taget fra vandsiden.

Lørdag til vands

Vi havde hjemmefra købt et Gøteborg Pass, som gav os mulighed for, at få en rundtur i byens kanaler som i tidernes morgen blev grundlagt af en flok hollænderne. Som havde taget ekspertisen udi kanalbygning med sig fra hjemlandet, derfor kaldes det også mini Amsterdam. Vi skal under mere end 20 broer, hvoraf den ene er så lav, at alle passagerer må ned på dørken og ligge.

Gøteborg
Gøteborg
Gøteborg

Takket være en dygtigt fortællende og smilende guide, blev denne times sejltur ret festlig. Han kom med flere anekdoter og historier. Han fortalte bla. at hvis man vinker til folk når man sejler forbi dem, kan man være sikker på de er turister! Vi havde en hyggelig rundtur og kan varmt anbefale denne tur.

Afslapning hver især

Da vi var færdige med dagens program, tog børnene en lille lur på hotellet, mens de voksne gik på Le Pain Francois på Östra Larmgatan og fik en drink og masser af vand. Vejret havde snydt os og vist sig fra sin absolutte gode side og havde gjort os lidt matte hver især og der skal også være plads til afslapning på trods det stramme program.

Spise med kniv og gaffel

Da vi fredag aften startede weekenden med spansk fast food (på en viste det sig meget populær tacobar) som blev indtaget med fingerene, ville vi ud at spise med kniv og gaffel den sidste aften. Og efter en lille rundtur ende vi på The Golden Days på Sodra Hamngatan, hvor vi rigtig kunne mærke Gøteborgs puls.

The Golden Days

Desserten blev indtaget tilbage på hotellets restaurant – så kunne vi jo bare valse til elevatoren og nærmest blive båret i seng.

Opera

Søndag

Var desværre vores hjemrejse dag, men vi nåede da, at opleve udsigtspunktet Skansen Kronan, inden turen igen gik med færgen hjem til Danmark.  Fra den gamle fæstning er der en smuk udsigt over byen, men det kræver lige 190 trin og en stejl bakke op.

Skansen
Skansen

Ja selv en sydeuropæisk nørd kan omvendes! På trods af vi ikke havde så meget tid fik vi alligevel set meget byen og vi blev på de få dage fuldstændig forelskede i Gøteborg. Og nok til at vi allerede pønser på en ferie mere i den skønne by om ikke så lang tid!

Must See næste gang vi kommer til Gøteborg

 • En ’fika’ i Haga – ’Fika’ er det svenske ord for
  en kaffe/snack/kaffepause og det skal man ha’ tid til, når man er i storbyen!
  Så den er naturligvis på listen.
 • På opdagelse i skærgården
 • Gå på shopping – Lokale tøjmærker, second-hand,
  boligindretning og store mærkevarebutikker er bare lidt af det, du kan finde på
  en shoppetur rundt i Göteborgs gader.
 • Forkæl smagsløgene
 • Julemarkedet

Værd at vide

Sådan kommer du rundt i Gøteborg

Som i alle andre storbyer er de fleste kulturelle seværdigheder koncentreret i centrum. Gøteborg er ingen undtagelse.  På Drottningtorget uden for Centralstationen kan man hos Västtrafik få et kort over alle sporvognslinjerne. Men ellers er det ret nemt at komme rundt i Gøteborg på gåben.

Gøteborg pass

Vi kan anbefale at købe et Gøteborg pass, der giver også adgang til de fleste transportmidler (ikke sporvogne) og en hel del attraktioner. Det kan i hvert fald rent økonomisk betale sig at erhverve sig, hvis man gerne vil opleve 3-4 af de ting passet givet adgang til.

Rejsekort

Det gør til gængæld et rejsekort – et 3-dages kort, koster omregnet ca. 135 kr. og kan hentes på app’en Västtrafik To Go.

Fra 2015 skal også biler med danske nummerplader betale trængselsafgift for at køre ind i eller gennem Gøteborg i dagtimerne. Nummerpladen bliver fotograferet, og du får en regning med posten.

Hvordan kommer man til Gøteborg

Fly

De fleste større europæiske flyselskaber har afgange til Gøteborg lufthavn (Göteborg Landvetter lufthavn) 25 km fra centrum, og der er gode forbindelser fra bl.a. København.

Færger

Frederikshavn – Gøteborg bilfærge men man kan godt gå ombord gående.  Rederiet Stenaline har flere daglige afgange mellem Frederikshavn og Gøteborg. Derfra ankommer du direkte til havneområdet i Göteborg, og kan kort tid efter være i centrum af Sveriges næststørste by.

Hoteller

Hvad man foretrækker af hoteller, er selvfølgelig meget individuelt. Vi boede som skrevet på Hotel Opera som var et udmærket hotel – Prisniveauet er fornuftigt, og niveauet er højt. Beliggenhed er fantastisk midt i byen.

Du kan også vælge Hotel Pigalle Et centralt hotel som eftersigende skulle være i meget unikke rammer, og værelserne er specielt designet.

Eller hvad med Hotel Eggers som eftersigende skulle være overdådigt i alle retninger. Sveriges ældste hotel og som indrettet i røde nuancer med fløjl, bløde tæpper og farverige tapeter og som en magisk lille tidslomme.

Parker

Grønne områder – Göteborg et hav af grønne parker og områder, hvor folk hygger og soler sig. Langs kanalerne er der masser af grønt, hvor man kan nyde udsigten og byen.

Gøteborg
Gøteborg

Hvor drikker man god kaffe?

Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi elsker god kaffe her i familien og der findes heldigvis rigtig mange gode kaffebar i Gøteborg, så hvis du er kaffeelsker, går du ikke helt galt i byen her:

Da Matteo: Dette kaffested findes flere steder i Göteborg, og de laver rigtig god kaffe, og har også masser af lækkert brød (kanelbullar med surdej), kager og lette frokostretter. Det perfekte sted at pit-stoppe når kaffetørsten melder sig. Hvis du besøger kaffebaren på Vallgatan, så vil du også finde masser af fede butikker og foodtrucks inde i en hyggelig gård, hvor du også kan nyde din kaffe. https://damatteo.se/ Helt klart der vi skal nyde vores kaffe når vi kommer til Gøteborg igen.

Alkemisten Kaffebar: Super hyggelig kaffebar, som ligger en smule udenfor byen. De laver rigtig god kaffe og har også lækkert morgenbrød.

Byen blomstrer med små caféer og konditorier, hvor menukortene tager dig med på himmelrejse men på en meget jordnær facon.

Her kan du spise

Lindholmen Street Food er lidt lige som Aarhus street food. Så kan I ikke helt blive enige om, hvad I har lyst til at, så besøg Göteborgs hotte Street Food Market, hvor madboderne fra alle verdenshjørner byder sig til.

Eller hvad med at prøve Barabicu i et af de mange hyggelige områder mellem kanalerne. Restauranten i den upolerede New Yorker-stil serverer mad fra det amerikanske køkken – i en skøn atmosfære. Og baren, den skulle være en af Gøteborgs bedste.

Her kan du shoppe?

Den svenske kurs er som regel meget lav og du får meget mere for pengene i Sverige. Så der er mange penge at spare på mange forskellige varer i Göteborg. På shoppetur i Gøteborg behøver du ikke lede efter spændende butikker, for de ligger som perler på en snor gennem hele byen..

Man kommer ikke uden om Kungsgatan som er knap en kilometer lang shoppinggade med hav af butikker og caféer.

Kort over Kungsgatan, Göteborg, Sverige

Eller Magasinsgatan – her finder du mange trendy butikker, caféer, restauranter og natteliv.

Kort over Magasinsgatan, Göteborg, Sverige

Avenyn som er en af Sveriges mest berømte gader. Og som nærmest en lille by i byen med masser af lækre butikker og restauranter. Her finder du  Det er her du finder det nye, som endnu ikke er på hylderne herhjemme.

Kort over kungsportsavenyn

Og selvfølge Haga som jo er et af de ældste kvarterer i Göteborg. Ligger lige uden for selve centrum og er et hyggeligt område fyldt med caféer, mere unikke shops og lækre delikatesse-butikker.

Shoppingcentre

Der findes lige som i mange andre byer også shoppingcentre i Gøteborg.  Her kan jeg bl.a. nævne: Nordstan. Det største shoppingcenter i Göteborg med 180 butikker og mange restauranter. Og som ligger lige ved siden af Hotel Opera hvor vi boede.

Der er også NK som er et stort svensk magasin-kæde som Salling. Åbnede i Göteborg i 1971 og er et lækkert shoppingmall.

Eller Åhlens som er et mere eksklusivt shoppingcentre inde midt i Göteborg.

Liseberg

Man kan jo ikke sige Göteborg uden at nævne forlystelsesparken Liseberg i samme sætning. Om man er en familie eller et par afsted, så skal det opleves. Vi nåede ikke parken i denne omgang men er ret sikker på vi runder den næste gang.

Er du til økologi?

Så er butikken Fram Ekolivs noget for dig. Som der står på deres rude, så er varerne sæsonbetonede, der er ingen flyimport og så køber man tørvarer i løsvægt for at undgå al den totalt unødvendige plastic. Ja tak!

Har du været i Gøteborg? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *