Slip af med din sukkercarving

Erstat med rå honning, sirup eller frugt

Vi kender det sikkert alt for godt alle sammen. når du prøver at styre uden om de søde sager vil din tænke dobbelt så meget på slik, kage og chokolade.

Eller du kender måske dette scenarie:  Du har haft en stressende dag på arbejdet. Måske du føler dig træt og lidt sulten!? Måske står du i kø til kassen i supermarkedet og tænker på, hvornår du kan komme hjem og lave aftensmad? Det er her, den søde tand sætter ind. Og i den situation er det nemt at lade sig friste til at fylde energilageret op med en chokoladebar eller en pose slik. Uanset hvad der trigger din søde tand, bør du holde den i skak, da den kan føre til overvægt og øget risiko for diabetes og hjertekarsygdomme.

At skære al sødme væk fra din hverdag, kan derfor være lidt som at holde vejret. Før eller siden bliver du nødt til at trække vejret. De fleste formår at reducere deres indtag af sukker bedre over tid, hvis de erstatter sukker med naturligt sødt fra for eksempel honning, ahornsirup og frugt.

Vi ved alle efter hånden at raffineret sukker absorberes med lynets hast og forårsager høje blodsukkerudsving, mens naturlig sød et mere stabilt blodsukker. Svingende blodsukker udløser trang, mens stabile blodsukkerniveauer fjerner trang til sødt. Ganske enkelt!

Varige ændringer i spisevaner er lettere at skabe, hvis du fokuserer på, hvad du skal erstatte sukker med, snarere end at undgå det!

Resultatet er, at du har mere udholdenhed og føler dig mere overskudsagtig.

Find værktøjer, der eliminerer cravings!

Når din trang til slik og trang til kalorierige, usunde fødevarer hærger kroppen, er det ikke lige let at modstå. Det er netop, her hjernen konstruerer gode grunde til at spise usundt.  Du har derfor brug for værktøjer i sådanne situationer. Et værktøj til at genkende og bryde sådanne forførende tankestier!

Du kan faktisk lære at lægge mærke til, i hvilke situationer trangen den viser sig, og hvilke tanker du daner. Prøv at skriv ned lige efter, at chokoladen eller sodavanden er spist/drukket. Skriv også gerne ned, hvad du kan gøre, næste gang du er i en lignende situation. Køb evt. en lille notesbog til formålet. Skriv gerne glæde og planlagte præmier ned i samme bog. Der er vigtig med motivation og små “gulerødder” på vejen!

Du bruger impulsstyringsværktøjet, når du næste gang genkender situationen og tankerne. Værktøjerne skal være konkrete, praktiske trin, som kræver tankens kraft og derved bryder dit besværlige tankemønster. Hvilket praktisk træk? Her skal du finde noget, som passer nøjagtigt til dig.

Nemme tips til at modstå den søde trang.

Spis regelmæssige måltider. En sikker måde at holde din søde tand i skak er at spise regelmæssige måltider.

En sikker måde at holde din søde tand i skak er at spise regelmæssige måltider. Når du springer måltider over, vil du ofte opleve at den søde tand melder sig om eftermiddagen eller aftenen. Sigt efter at spise tre hovedmåltider om dagen og et par mellemmåltider.

Nogle gange kan det synes nemmere at tilføje noget brugbart end at fokusere på det, der skal fjernes. Vælger du for eksempel grovere brød til morgenmad, kan du holde dig mæt længere end du ville kunne, hvis du havde valgt lyst brød. Og spiser du en frugt som en sund snack i løbet af eftermiddagen, er du måske ikke lige så fristet til at række ud efter slikket ved kassen i supermarkedet, når der skal handles ind til aftensmaden. Vær kreativ, identificer dine triggers, og erstat de søde sager med sunde alternativer.

Forbered sunde snacks.

Den søde tand sætter ofte ind mellem hovedmåltiderne, og her kan det være svært at sige fra. Især hvis du er på farten, og du nemt kan smutte ind og købe en kop kaffe og en lille kage. Kan du mærke, at dit blodsukker falder, kan det være svært at modstå fristelsen til at spise slik, kage og chokolade. Forebyg denne uhensigtsmæssige adfærd ved at forberede sunde snacks, som du kan spise i løbet af dagen, hvis du kan mærke, at sukkertrangen tager til. Det kan for eksempel være nødder, frugt, grøntsagsstænger, små fuldkornssandwiches, smoothies med bær og yoghurt eller hjemmelavede müslibarer. Disse mellemmåltider giver både energi og næring, samtidigt med at de mindsker sukkertrangen.

Fokuser på et langsigtet mål.

Det er nemmere at sige nej til søde sager, hvis du har sat dig et klart mål. Måske vil du tabe dig, have mere energi, føle dig bedre tilpas eller noget helt fjerde? Sæt dig et klart mål og fokuser på det, når den søde tand sætter ind. Det er et effektivt værktøj, du kan bruge til at holde dig på sporet og sige nej til sukker.

Andre nemme tricks

Spis sund mad for at reducere din søde tand.

Din kost har stor indflydelse på din søde tand. Prøv at spise måltider, der indeholder afbalancerede næringsstoffer i passende mængder. Undgå forarbejdede fødevarer og snacks, der har et højt indhold af kalorier og sukker. Spis hellere naturlige fødevarer. Frugt og grøntsager er gode valg, da de er rige på fibre, vitaminer og mineraler. Et godt tip er også at vælge fuldkornsprodukter, når d spiser brød og pasta. Alle fuldkornsprodukter indeholder fibre og ‘langsomme’ kulhydrater, der tager længere tid at nedbryde. Det kan hjælpe dig med at holde dit blodsukker på et stabilt niveau og får dig til at føle dig mæt i længere tid.

Spis frugt En god metode til at stoppe sukkertrangen er at spise mere frugt. Frugt indeholder kun naturligt sukker og gavnlige næringsstoffer, såsom vitaminer, mineraler og antioxidanter. I modsætning til slik indeholder frugt heller ingen unødvendige tilsætningsstoffer, såsom kunstige sukkerarter, farvestoffer og andre lignende. Frugt indeholder også fibre, der er gode for maven. Frugt er på mange måder den perfekte snack!

  • Drik urtete med kanel – fennikel eller lakrids, det kan reducere trangen til slik hos nogle
  • Lav en kaffe latte med lidt kanel – eller knæk en kanelstang og kom i den sorte kaffe – kanel stabiliserer dit blogsukker.
  • Gå en tur og få tankerne på noget andet måske du møder en frugtbusk eller æbletræ du kan nuppe lidt frugt fra?

Raffineret sukker er ikke godt for dit helbred af flere grunde.

Det giver kroppen mange tomme kalorier uden at levere nyttige næringsstoffer. Optagelsen af sukker i cellefabrikkerne kræver insulin. Højt blodsukker kræver stor insulinproduktion, hvilket i sidste ende kan føre til nedsat insulinfølsomhed og yderligere type 2-diabetes. Omdannelse af sukkeret til energi inde i cellerne forbruger både B-vitaminer (thiamin) og mineraler (f.eks. Chrom). Mangel på disse næringsstoffer kan forårsage eller forværre både fysiske og psykiske lidelser.

Tips til alternativ hyggemad om aften

  • Grøntsager og dips, fx proteinrig hummus dip eller lækker avocadodip
  • Rå, usaltede nødder og frø af forskellig art (eventuelt let ristede)
  • Mørk chokolade – mindst 80%
  • Kaffe latte med 1 tsk pulver rå chokolade (koffeinfri kaffe til dem, der ikke tåler koffein om aftenen), helst med et lille kaneldrys
  • Hjemmelavet knækbrød opdelt i små stykker m/ creme fraiche dip
  • Ren skinke med melon

Listen kan gøres længere – har du mon nogen flere forslag så skriv endelig til mig.

Hvis du “hygger dig langsomt”, dvs. spiser et par nødder ad gangen, spiser fiberrige grøntsagsstænger og proteinrig hummus og nyder te eller andre varme drikke, er chancen for at indtage for mange kalorier gennem din aftensnack mindre. Næringsstofferne har derefter tid til at stimulere mæthedscentret i hjernen, før du har spist for meget, og du føler dig behageligt velforsynet.

Bemærk: Dette indlæg er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *