Den sunde honningkrukke

Rå honning med bioaktive stoffer

Kroppen behøver altså ikke længere at kæmpe med blodsukkerkaos, oxidativ stress, betændelse, accelereret aldring og en sukkerforbrænding, der udløser stress og udtømmer kroppen for tiltrængte næringsstoffer. Kroppen behøver heller ikke eksternt sukker for at producere blodsukker (glukose).

Kroppen kan producere det nødvendige blodsukker selv fra stivelse, proteiner og fedtstoffer. Men hvis du vil have en lidt sød smag fra tid til anden, er menneskegenerne nok bedst tilpasset naturens gyldne dråber i form af let omhyggeligt forarbejdet honning – en rå honning med bioaktive stoffer, der har gavnlige effekter i kroppen.

Det er ikke det glykæmiske indeks i det enkelte råmateriale, som forstyrrer dit blodsukker, forårsager oxidativt stress, øget taljeomkreds og afsætning af klæbrige proteiner (avanceret glykosyleret slutprodukt) i blodkarvægge og bindevæv. Det er den glykæmiske belastning af hele måltidet, der bestemmer effekten mad har på blodsukker, fedtopbevaring og sundhed. Fiberen, proteinerne og fedtstofferne i en skål kan alle forsinke optagelsen af sukker fra måltidet. Sød med honning i stedet for sukker i en vinaigrette eller marinade, men begræns brugen af sødme i te og andre drikkevarer.

Hvis honning skal være din medicin, skal den doseres korrekt.

Hvad er rimelige mængder honning? Sundhedsdirektoratets kostråd siger, at op til 10% af kostens energiindtag kan komme fra sukker. Jeg er enig med forskere, som mener, at rimelige mængder sødme, selv fra honning, bør begrænses endnu mere. Omkring 3-5% er måske et rimeligt øvre niveau! Det betyder 60-100 kcal eller ca. 1-2 teskefulde (15-25 g) honning i en kost, der giver 2.000 kcal om dagen.

Honning virker præbiotisk, det vil sige, det stimulerer nyttige bakterier i tyndtarmen. Men så skal det være rå honning. Hvilket vil sige, at det ikke må varmebehandles over 47 grader. Rå honning ser også ud til at undertrykke væksten af mavesårsbakterien Helicobacter pylori, så mavesyreproblemer og mavesår derved lindres.

Det hvide sukker

Sukker gør det modsatte. Sukker stimulerer væksten af mavesårsbakterien og forværrer symptomerne. Forringet mangfoldighed i tarmen er forbundet med betændelse i kroppen og en række kroniske helbredsproblemer.

Nyere forskning har fastslået, at vi bør berige vores tarmflora for at opretholde et godt helbred. Så vælger du at erstatte sukker, som forstyrrer tarmfloraen, med noget rå honning, kan det berige tarmen.

Selvom mængden af plantestoffer, mineraler og sporstoffer, enzymer og frie aminosyrer i honning er lav. Indeholder honning hvad den skal bruge for at levere energi (ATP) i cellernes forbrændingsanlæg (mitokondrier).

Den indeholder et udvalg af vitaminarbejdere (thiamin / B1, riboflavin/B2, niacin/B3, pantotensyre/B5, pyridoksin/B6 og ascorbinsyre/C), mineraler og sporstoffer (calcium, kalium, kobber, jern, magnesium, mangan, fosfor, natrium, zink og selen) samt antioxidanter, der slukker frie radikaler (“gnister”) fra nedbrydningen af honningens glukose til energi.

Hvidt sukker skaber oxidativt stress i kroppen, mens honningens polyfenoler dæmper oxidativt stress.

Rent sundhedsmæssigt vil det sige at hvidt sukker giver tomme kalorier, der nedbryder kroppens vitaminer og mineraler og skaber oxidativ stress, når det nedbrydes.

I et dobbeltblindt, randomiseret studie blev 60 raske frivillige (18-30 år) fulgt i en periode på 4 uger. Halvdelen modtog 70 g honning om dagen (ca. 3,5 teskefulde) og halvdelen 70 g hvidt sukker. Blodtryk og blodsukker blev målt tidligt og sent hver dag i perioden. Fastende blodsukker faldt i honninggruppen og steg i gruppen, der modtog sukker (Rasad 2014)

en stor litteraturgennemgang (oversigtsartikel) konkluderer italienske forskere, at honning har flere biologiske, sundhedsgivende virkninger i kroppen. De peger på undersøgelser, der viser, at honning kan reducere inflammation, forbedre blodkarfunktionen (endotelfunktionen) og fedtsyreprofilen i blodet og beskytte små, tæt pakkede LDL-partikler mod oxidation og aflejring (Alvares-Suarez 2013).

Mere forskning er sandsynligvis nødvendig på detaljerede virkningsmekanismer, men indtil videre får polyfenoler i honning meget af æren for de observerede virkninger. Nu undersøges honningens polyfenoler på kræftceller også i laboratorier.

Honning – medicin for kroppen?

Det faktum, at honning bidrager med mere end sukker og kan være medicin for kroppen, er veldokumenteret til ekstern brug. Honnings virkning på patogene bakterier i inficerede sår er blevet brugt i årevis på hospitaler. Selv hvor antibiotika er utilstrækkelige, kan honning holde farlige sårbakterier i skak. Det har aldrig været sukkeret i honning, man jo aldrig at drysse hvidt sukker i inficerede sår. Forskerne giver brintoverilte i honning en stor del af æren for dets imponerende antibakterielle egenskaber, med god hjælp fra både flavonoider, methylglyoxal og defensin-1-peptid.

Undersøgelser viser, at et sukkerindtag på 10 procent kan føre til omfattende tandforfald, også selv med fluorforebyggelse. Så længe sukkerindtaget forbliver under 3 procent på befolkningsniveau, er problemerne forbundet med tandforfald ubetydelige. Nogle forskere anbefaler, at myndighederne sætter 3 procent som et ideelt maksimalt mål for sukkerindtag (Sheiham 2014). Manuka honning ser derimod ud til at skabe en beskyttende biofilm på overfladen af tænderne, hvilket således kan reducere både plak og tandforfald betydeligt end sukkerfrit tyggegummi med xylitol (Kato 2012).

Et par teskefulde rå honning forårsager ikke blodsukkerkaos, øget fedtopbevaring, oxidativ stress og betændelse: Brug lidt rå honning i retter, hvor fibre, proteiner og fedt kan bremse optagelsen af sukker og give måltidet en glykæmisk belastning, som kroppen kan tåle. En lille skål havregryn med rå honning og i en græsk yoghurt med granola, hakkede nødder og friske bær det tåler vi godt.

Mens der forskes mere i komplicerede aktive ingredienser og indviklede mekanismer, kan du opnå betydelige sundhedseffekter ved at erstatte det hvide sukker, der forstyrrer dit helbred, med naturens ædle dråber – og nyde små dråber fra den sunde honningkrukke

Bemærk: Dette indlæg er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling

Links:

Alvares-Suarez 2013  Rasad H, Dashtabi A, Khansari M Sheiham A, James WPT Makuna-honning Rå honning Superform

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *