Ayurvediske balancer og styrker

Ojas, Tejas og Prana

Hvis du er helt ny indenfor ayurvedisk livstil, så vil du måske have meget gavn af at starte med at læse indlægget Ayurveda indtro, da jeg i dette indlæg lige går et spadestik dybere. Jeg vil fortælle lidt mere om ojas, tejas og prana, de tre afledte sider af doshaerne vata pitta kapha.

Har du allerede beskæftiget dig bare en lille smugle med ayurveda, så kender du sikkert allerede doshaerne. Du ved måske også, at det er essentielt at holde dem i balance. Og at denne balance er nøglen til et langt, lykkeligt og sundt liv.

Men som helt ny kan jeg godt forstå det er lidt vanskeligt at overskue hvilke ubalancer, vi rent faktisk indeholder hverisær. Og ikke mindst hvilke redskaber der skal til for at behandle dem.

Hæng på – jeg lover det bliver spændene!

Ayurvedisk balance

Ayurvedisk livstil ser holistisk på hele mennesket, hvilket vil sige, at vores sundhed skal findes både fysisk, mentalt og åndeligt. Findes der f.eks. ubalance i den ene, kan det manifesteres i den anden og det hele hænger sammen i et kompliceret system, som derfor kræver en holistisk tilgang til behandlingen.

I første omgang kan dette illustreres ved at de tre doshaer, og dermed elementerne, skal holdes i balance. Alt vi foretager os, føler, tænker, spiser og omgiver os med, har indflydelse på dette. Det betyder, at sammensætningen kan tippe og vi oplever ubalancer.

I De tre doshaer kom vi kun meget kort ind på, hvad de tre doshaer hver især repræsenterer og hvordan vi kan genkende ubalancer i dem.  

Vi ved efterhånden også, at for at komme ubalancer til livs, skal vi supplere med modsætninger. Men det kan samtidig være kompliceret helt at være i stand til at genkende disse ubalancer og derved identificere hvilken behandling, som vi har brug for. Det kræver øvelse!

Derfor ser vi også nærmere på ojas, tejas og prana, som er afledte effekter af doshas. På den måde kan du forhåbentlig lettere lidt selv arbejde med din balance, for som vi ved, er det den daglige praksis, som har den største effekt.

Ojas

Ifølge den Ayurvediske visdoms kraft, så er både din indre og ydre balance forbundet til din OJAS. Når du opbygger og styrker din OJAS, så stabiliserer og forstærker du altså både din fysiske og mentale modstandskraft og du vil opleve, at du både får mere fysisk energi samt øger dit mentale overskud.

OJAS er en Ayurvedisk betegnelse, der kan oversættes til tilfredshedskraft eller stabilitet. Den er både tilknyttet dit fysiske, mentale og spirituelle niveau og derfor kommer styrken af din OJAS også både til udtryk i dit immunforsvar, din livsenergi og din adgang til indsigt og kreativitet. Når du styrker din OJAS, så styrker du altså både din livsenergi og dit immunforsvar.

En fysisk krop med god ojas, står godt imod virus og bakterier, netop fordi kroppen nemt kan lade disse “passere”. Derfor er ojas også til dels synonym med vores immunforsvar. Det er også synonym med god energi, fysisk styrke og udholdenhed.

Den mentale tilstand af sund ojas er også synonym med at være til stede i nuet, lade følelser passere og ikke hænge fast i dårlige energier eller negative opfattelser. Kort sagt kan man egentlig sige, at fysisk, åndelig eller mental stress kræver en sund ojas. Deefor er det et godt sted at starte, fordi de to øvrige tilstande, tejas og prana, har svært ved at fungere uden en god ojas balance. På den måde kan du anse ojas som et fundament.

Hvis du gerne vil styrke balancen i din krop og dit sind, så opfordrer den Ayurvediske visdom dig til at følge naturens rytme. Det gælder både årstidernes skift og døgnet rytme. Når du følger med naturens flow og cyklus, så læner du dig ind i dens kraft og den arbejder for dig. Den Ayurvediske livsfilosofi fremhæver foråret som en særlig god tid til at arbejde med opbyggelsen af din OJAS.

Foråret er årstiden, hvor livet opstår på ny og det, kan du læne dig ind i, når du skal opbygge din OJAS. Du er lige kommet ud af en mørk, våd og tung vinter og foråret er i sig selv en opvågning og en tid, hvor du lettere slipper tyngden og det du har slæbt rundt på. Det er også en tid, hvor du kan genopdage dig selv, suge saft og kraft ind og løfte din bevidsthed. 

Hvordan opbygger/ styrker du ojas og får balance?

Du kan arbejde med OJAS på alle tre niveauer. Det fysiske, mentale og det spirituelle. Du kan for så vidt starte med at opbygge, hvor det giver bedst mening for dig. Det kan være der, hvor du føler, at din OJAS er lav eller der, hvor det er nemmest for dig at komme i gang. Der er ikke noget rigtig sted at starte – det er noget du mærker. Er din krop f.eks. lav på energi eller tager du let imod infektioner eller virus, så start med at opbygge din fysiske OJAS. Mangler du livslyst eller inspiration, så vend din bevidsthed indad og fokusér på at opbygge din mentale og spirituelle OJAS. Du kan også arbejde med alle tre niveauer på én gang og dermed styrke balancen hele vejen rundt. Det er noget du helt selv bestemmer.

På det fysiske niveau repræsenterer OJAS dit immunforsvar og derfor vil det også være din krop, og det du udsætter den for, som der er fokus på. Dvs. kost, motion, søvn og fysisk velvære.

Som hjælp kan du starte med at se på om du er – tryg, udhvilet, velnæret? Sover du godt om natten og har du ro i sindet? Får du slappet ordentligt af og kan du overkomme dagligdagens udfordringer, uden at blive helt slået ud?

Det er vigtigt at sige, at dette ikke er ensbetydende med, at du sagtens kan have en dårlig dag og stadig have en stærk ojas. Vi er mennesker og der er op- og nedture, vi bliver syge eller kan være påvirket på anden måde. Det hører livet til og du må ikke forvente, aldrig at have udsving. Vi er bygget til det. Alligevel er der mange ting vi kan gøre, for at mindske graden af udsving og styrke vores generelle velvære og trivsel.

Kosten betyder noget

Det kan være svært for vores vestlige mindset, at der ikke findes nogen hurtig løsning på ubalancer. F.eks. er det ikke nok at lave et enkelt ojas orienteret måltid og så håbe på, at ubalancen forsvinder. Sandheden er, at ayurvedisk livsstil er en praksis som skal næres hele tiden, gennem valg, vaner og daglig opmærksomhed. Det kan føles meget overvældende at starte på og derfor er det godt blot at indføre små, daglige ritualer, som du ved er realistiske for dig at holde ved lige. På sigt vil dette med garanti medføre mere overskud og lyst til at udvide din praksis helt naturligt.

Mad er et vigtigt værktøj for at få mere ojas. Ayurvediske principper siger, at kroppen består af 7 “lag”, som får næring i rækkefølge af hinanden. Spis mad, som du har let ved at fordøje. På den måde minimerer du også ophobning af affaldsstoffer og opnår optimal fordøjelse. Sørg for, at så meget som muligt er hjemmelavet, baseret på friske og meget gerne lokale råvarer. Spis efter årstiden og hav gerne fokus på din Dosha type.

Det siges at det vil tage 40 dage, og derfor er der god grund til at tænke “livsstil” frem for kur, samt at holde kontinuerligt øje med kroppens signaler. Ojas er meget tæt forbundet med fordøjelsen.

Hvilken kost styrker ojas?

Medmindre du lige som jeg ikke tåler mælk særlig godt, kan du med fordel følge nedenstående – jeg tåler faktisk ikke selv hverken komælk og eller gluten særlig godt og derfor undgår jeg disse madvarer i min kost.

 • Mejeriprodukter, allerhelst friske produkter fx frisk mælk fra ko
 • Ghee, som er klaret smør
 • Honning og helst så rent som muligt, gerne fra en lokal honningproducent
 • Nødder, mandler. Læg dem gerne i blød natten over og spis dem som snack (mandler er lettest fordøjelige uden skal), eller i grød eller smoothie.
 • Brug olier, gerne sesamolie, fx i form af tahin
 • Forskellige urter er med til at opbygge. Trifalla styrker din fordøjelsen og Ashwagandha giver emotionel og mental grounding. Ayurvediske urter er naturens hjælpere, når du skal opbygge OJAS.

Det er klogt at tænke kapha næring ind her. Fed, sød, kold og våd kost er gavnligt for at få mere kapha og ojas, eksmpelvis avocado, nødder, dadler eller ghee som også er nævnt ovenfor. Du må dog ikke overgøre dette. Der skal helst være balance mellem doshaerne og for meget næring, skaber også ama  og kan derfor også skabe ojas ubalance. Derudover bør vi så vidt muligt undgå toxiner. Altså forarbejdet mad, konserveringsmidler, alkohol, unødvendige tilsætningsstoffer og lignende. Husk at det også gælder for pleje og husholdningsprodukter!

Oliebehandlinger – en effektiv måde at styrke dit immunforsvar

 • Nasya er en praksis, hvor du drypper olier i næsen, der beskytter dig mod virus, beroliger dit sind og fugter og opbygger dit system. Du kan fx bruge sesamolie med pumpe fra Apoteket.
 • (Selv)abhyanga – kropsmassage med lange strøg. Brug sesamolie eller Ayurvedisk olier med urter for eksempel fra ByKorsholm. Lun olien og smør dig godt. Du kan også få Abhyanga, som en del af Signatur Behandling Basic hos os:  Se vores tilbud her
 • Shirodhara er den særlige oliebehandling, hvor varm olie løber over din panden i en lind strøm og sindet beroliges, så stabilitet psykisk opnås. Denne fås også hos i NAYA Nivå og CPH og kan desværre ikke udføres på egen hånd.

Træning, som styrker din OJAS

Når du har beslyttet dig for at opbygge dig selv fysisk, så tænk på at træne din krop nedefra og op. Start med dit fundament, dvs. dine ben. Det kan både være ved at løbe, gå eller med yogaøvelser, der har fokus på kroppens fundament. Kom også gerne ud i naturen, mærk den og sug til dig af forårets kraft.

Det er vigtigt at du får nok søvn og har et regelmæssigt søvnmønster når du skal opbygge din OJAS. For Ayurveda er god og regelmæssig søvn helt basalt ift. dit velvære. Når du får den rette søvn, så behøver du ikke unødige stimuli. Har du f.eks. mulighed for at følge naturens rytme er det bedst. Dvs. at du skal gå i seng ved 22-23-tiden og stå op omkring kl. 6. hver dag.  

Din mentale Ojas

Din mentale OJAS udtrykker din modstandskraft og din evne til at håndtere modstand, udfordringer og være positiv overfor alt hvad, der kommer dig i møde.

Du styrker din mentale OJAS ved at se indad. Det kan fx være med hjælp fra meditationsøvelser eller mindfulness. I det hele taget handler det om at opbygge dig selv indefra og styrke dine relationer, gennem positive tanker, slippe det du ikke har brug for og som trækker dig ned. Her styrker du evnen til at skelne mellem de tanker og overbevisninger, som du ønsker at slippe, og dem som du ønsker at styrke.

Din spirituel Ojas

Når du arbejder med at opbygge af din spirituelle OJAS handler det her om at finde ind til den sande del af dig selv og skabe bevidsthed og kontakt til dit spirituelle jeg.

Når du først begynder at arbejde med det positive, så hengiver du dig også til det, som er og du slipper præsentationer og kontrol. Du giver dig hen til verden og til en dyb indre overbevisning om, at ALT er, som det skal være og at universet grundlæggende er kærligt og vil dig det godt. Gennem en Ayurvedisk optik kan alt vendes til noget positivt, når du stoler på, at du bliver holdt og støttet. Du fyldes af tillid i modsætning til frygt og angst.

Men hvor går du hen, når du vil hengive dig til noget, som er større end dig selv? For nogle er det meditation, for andre yoga, kunst eller bare det at være til stede i naturen. Nogle oplever hengivelse, når de er opslugt af deres hobby, når de slipper eller synker ind i noget. Når du skal opbygge din spirituelle OJAS, så er det vigtigt at du finder frem til, hvor DU finder fred og mærker hengivenhed.

Fordøjelse

Et af de vigtigste steder at sætte ind overfor tejas er ved vores fordøjelse. For lidt tejas kan betyde, at din fordøjelse går for langsomt og derfor kan opleve træg/hård mave. Ukontrolleret tejas kan derimod føre til løs mave, hvor næringen ikke optages ordentligt. Du kan nemt holde øje med din agni gennem din afføring, for at tjekke ind med din tejas.

Lidt ligesom med ojas, kan du bakke dette op gennem at mindske ama. Ama findes gennem dårlig kost, som i ayurvedaen er unaturlige, kunstige, forarbejdede ingredienser, f.eks. konserveringsmidler, kunstige farvestoffer osv.

Samtidig kan ama som sagt også optages gennem huden, derfor skal man sørge for at holde sine pleje – rengøringsmidler og husholdsningprodukter fri fra skadelig kemi.

Og derudover gælder det også om at bearbejde de indre processer og følelser, der ellers kan skabe blokeringer og stagneringer i kroppen.

Den indre ild

Den indre ild kan skabe en hel fantastisk motivation samt drivkraft til forskellige projekter og arbejde. Og det er vigtigt!

Men denne ild må ikke løbe løbsk. Overarbejde, stress og for mange projekter, kan føre til en ild, der opsluger den indre balance.

Derfor skal vi helst afholde os fra at stresse krop, sind og sjæl. Det er her rigtig vigtigt at huske på, at vi med vores vestlige sind meget nemt kan blive fristede til at tro, at en 50-timers travl arbejdsuge, familieliv og alt andet derimellem, kan balanceres med enkelte meditationer eller en yogatime i ny og næ. Der skal mere til!

Tejas kan ikke balanceres med noget quick-fix og kræver en kontinuerlig livsstil, hvor der balanceres med ojas hele tiden. Det er de mange, små valg som skaber denne balance.

Introducer hvile, ro og kærlighed, som en grundsten i din hverdag. Især meditationer er en vigtig grundkerne til tejasbalance.

Tejas er vores fundamentet for at omsætte. Det gælder også viden, næring, følelser og al anden transformation. Derfor er et værktøj simpelthen at afholde sig fra omsætning. Det sker, når vi ikke laver noget som helst.

Ingen TV, lydbøger, musik, snak eller noget som helst – ren og skær stilhed, ro og hvile.

Hvis du har lyst til at nære din balance, kan du dermed med stor fordel introducere fraværet at stimuli. Og naturligvis forsøge at undgå stress.

Ilden son fokuspunkt

Mange af os har prøvet at kigge på flammerne i bålet og mærket en form for ro. Det er vores indre ild vi styrker. Et meget konkret råd, som faktisk gives i de vediske tekster er at stirre ind i en ild/flamme. Når vi koncentrerer os, så fokuserer vi helt naturlig på vores egen ild og på den måde kontrollerer vi den og styrker den, uden den løber løbsk. Dette kunne være et levende lys, en pejs eller et bål.

Men der findes naturligvis også andre måder at fokusere vores ild. F.eks. kan du koncentrere dig om mantragengivelser, hvilket kan kombineres med meditationen ovenfor, som en virkelig sund, daglig praksis. Og så er den forholdsvis meget nem at implementere i sin hverdag.

Når vi nu taler om vores indre ild, så er det generelt oplagt også at se på elementer fyldt med ildelementet generelt.

Solen er den største kilde til dette. Derfor er det også oplagt, at vi skal bruge solens varme og energi, i arbejdet med at nære vores egen.

Kom ud og mærk solens energi og varme. solhilsner kan hjælpe os med at forbinde os til solen og udfør dem gerne ved f.eks. ved solopgang.

Det vigtigt at fokusere på dit solar plexus chakra. Sørg derfor at balancere dette og være opmærksom på, om du mærker ubalancer her, som kan være knyttet til en tejas ubalance.

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtig ojas er for din tejas. Derfor starter man altid med at se på ojas. Så pas godt på den og se gerne mod hvordan du kan øge ojas ovenfor, for at balancere tejas.

Prana

Prana er den sidste afledte effekt af vores doshas, og er knyttet til vata dosha og luft elementet. Man kan kort sagt sige at prana er vores liv, vitalitet og bevidsthed. Derfor er det ofte rigtig meget fokus på prana og med god grund!

Hvorfor er en sund prana helt fantastisk?

Det er det fordi prana er fundamentet for vores fleksibilitet i livet, vores kreativitet, kommunikation, vores udvikling, tanker og bevidsthed. Det er evnen til at navigere og sanse, indefra såvel som udefra.

Nogle gange vil man høre nogen sige, at prana er vores åndedræt. Det er dog ikke hele sandheden, men det er det rigtigt, at åndedrættet er vores fysiske manifestation af vores prana.

Det er i grunden vigtigt at holde fokus på de øvrige elementer også. Derfor vil vi lige bruge et øjeblik på dette, før vi vender tilbage til det primære fokus for arbejdet med prana, nemlig åndedrættet.

Vil du have et velbalanceret prana?

En prana i ubalance ved fravær, kan manifestere sig på flere forskellige måder. Her kan det hjælpe at tænkte tilbage på vata energien og luftelementet.

Generelt vil kroppens bevægelighed nemlig mindskes. Det betyder ringere cirkulation, som f.eks. kan komme til udtryk ved kolde hænder og fødder. Det kan også betyder ændringer/fravær af cyklus eller ved problemer med koordination og f.eks. forstoppelse.

Det kan være du tænker, at det er utroligt hvordan alt ved ayurveda leder tilbage til fordøjelsen, og det har du på sin vis have ret i.

Vores tarmsystem er afhængig af både stabilitet fra ojas, transformationen fra tejas og bevægelsen fra prana. Derfor er der god grund til at lægge fokus her.

Måden vi skaber bedre forudsætninger for prana er imidlertid at fokusere på vores luft element, og hvordan vi passer godt på den. Balancen består ved at bringe luft, bevægelse og flow ind, uden at det tager overhånd.

Tager prana overhånd, bliver vi nemlig flakkende, ufokuserede og utilregnelige. Vi risikerer at tørre ud eller simpelthen blive distræt og i den forstand at vi mister jordforbindelsen.

Få en sund grunding

Det er jo egentlig ret logisk at vi skal grounde os selv, for at kunne tilsætte mere luft. Men denne grounding kan være kompleks og spiller tæt sammen med ojas og tejas.

Som i de ovenstående afsnit, er det derfor essentielt at passe godt på sit stress-niveau, hvile og vende kontakten indad. Når vi har forbindelse med os selv, kan vi stå stærkere i vinden og det er præcis, hvad der kan bringe din prana helt i balance.

Fordi prana samtidig er knyttet til vores sanser, er det meget oplagt at bringe disse i spil. Mindfullness er derfor et fantastisk værktøj, som du kan implementere din dagligdag relativt nemt. Simpelthen bare ved at sanse og mærke efter hvad der sker i din krop.

Imens oversættelsen af disse indtryk er reguleret af tejas, så må vi lære at tage disse indtryk ind varsomt med prana. Du kan forsøge dig lige nu.

F.eks. kan du rette fokus mod kroppen:

 • Hvad kan du mærke?
 • Hvad kan du se?
 • Hvad kan du høre?
 • Hvad kan du lugte?
 • Hvad kan du smage?

Mærk godt efter og giv dig selv god tid til at sanse, beskrive og undersøge, inden du fortsætter. Giv dig selv denne opmærksomhed gerne flere gange om dagen. Jo mere fokus du giver denne praksis, jo mere naturligt vil det også falde dig ind.

Livsenergi, vitalitet og ro

Et helt essentielt værktøj er derudover at skrue ned for effektiviteten. Hvis du har alt for mange to-do’s, ærinder, forpligtelser og ansvar, så er det ofte vanskeligt at være til stede i nuet og det gør det også let for prana at blive forstyrret.

Din livsenergi og vitalitet ligger trods alt også i nydelsen og glæden. Det kan du opnå ved at tage del i det flow som sker netop nu.

Det betyder også, at vi skal blive bedre til at finde ro og hvile. Vi skal simpelthen give kroppen lov til at slappe af. Paradoksalt gør det os faktisk i sidste ende mere effektive, fordi vi bedre kan tage del i nuet og i det naturlige flow.

Så værn om din livsenergi, vitalitet og ro, tag det alvorligt og prioriter det lidt som alle andre behov som prioriteres igennem dagen.

Pranayama – dit åndedræt

Vi kommer altså ikke uden om åndedrættet. Der er ikke ret mange, som ikke bliver bidt af at arbejde med åndedrættet, når de først har prøvet det. Og det er med god grund.

Fordi åndedrættet i sin essens udspringer fra prana og bringer prana med sig, så er det oplagt at bruge det aktivt. Grunden til at jeg ikke nævner det som det første i dette indlæg, er fordi, pranayama er en ekstremt kraftfuld måde at arbejde med prana på.

Man skal derfor gå til det med forsigtighed og bruge tid på at lære sig selv og sit åndedræt at kende.

Mange af os, vil være draget af de mange, udfordrende øvelser, men pranayama er en form for manipulation af åndedrættet og dermed din vitalitet og din livskraft.

Man skal ikke se det som et quick fix, men som en praksis som tager tid og øvelse at mestre og skabe forbindelse med.

Hvis vi begiver os ud i en øvelse, som vi ikke er klar til, risikerer vi at skabe den modsatte effekt. (det har jeg engang erfaret på et retreat og var bestemt ikke rart) Nemlig at vores prana øges og skaber en ubalance, der som sagt kan gøre os utilregnelige og ængstelige.

I den forbindelse rådes det, at man i en periode skaber forbindelse til sit åndedræt. Simpelthen ved at trække vejret dybt og mindful.

Du kan faktisk gøre det lige nu. Træk vejret ind gennem næsen, helt ned i maven og lad brystet fyldes ud. Pust langsomt ud og gentag processen 4-5 gange – Kan du mærke forskellen?

De fem vayus

Åndedrættet består af fem forskellige vayus, som hver især råder over forskellige områder og funktioner i kroppen.

Prana vayu: den vigtigste vayu, som overser de øvrige vayu. Prana vayu er nemlig åndedrættet udefra og ind, som regulerer sanser og dermed vores følelser af f.eks. glæde og lykke.

Udana vayu: regulerer halsområdet, vores evne til at udtrykke os og luftstrømmen indefra og ud. Har man taleudfordringer, såsom stammen kan det være en fordel at se på denne vayu. Regulerer også luftstrømmen til hjernen.

Samana vayu: cirkulation til fordøjelsen og dermed agni. Vigtig for transportionen af næring gennem tarmsystemet og for at komme af med ama.

Vyana vayu: regulerer cirkulation generelt, men også vores bevidsthed.

Apana: Knyttes til rodchakraet og regulerer alt fra navlen og ned. Står for groundende flow og især vigtig at se på, i forbindelse med fertilitet og cyklus.

Der findes pranayama teknikker med fokus på de forskellige vayus, men kort sagt er det vigtigt at begynde stille og roligt. Begiv dig først ud i at simple vejrtækningøvelser, såsom at trække vejret dybt og roligt.

Herefter kan du altid begive dig ud i en praksis som er mere avanceret. Hvis du på noget tidspunkt synes at teknikken bliver for meget eller ubehagelig, så skal du lyttet til hvilke signaler

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer er de naturligvis velkomne i kommentarfeltet nedenfor. 

Bemærk: Dette indlæg er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning eller behandling men er ment som inspiration til en evt. livstilsændring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *