Ayurveda del 2 – de 3 Doshaer

De tre doshaer – Vata – Pitta – Kapha

På sanskrit kaldet Vata (vind), pitta (ild) og kapha (jord). Sammensætningen af disse tre doshaer har stor betydning for det enkelte individs natur og karakteristika. De 3 doshaer kan hver især være i enten balance eller i ubalance. Alle mennesker rummer alle tre doshaer, men en vil som oftest være dominerende.

Måske kan du genkende dig selv i noget fra de nedenstående beskrivelser? Ellers findes der et hav af tests online, som kan hjælpe med at få indblik i din sammensætning.

Hvilken type er du mon? Klik HER

Vata dosha

Vata styrer al bevægelse i kroppen og kroppens automatiske funktioner såsom åndedræt, kredsløb og dermed hjertet. Det styrer også hjernens højere funktioner og rygraden, dvs. nervesystemet og styrer al mental aktivitet – perception og tanker. Opstår der ubalance, vil vata-dominerede mennesker ofte være disponeret for neurologiske sygdomme og i alderdommen særligt for motoriske sygdomme.

Vatamennesker er ofte høje og tynde og ikke så stærke og udholdende. De er derfor ikke egnet til hårdt fysisk arbejde. De er skrøbelige både af krop og sind. De er mindre modstandsdygtige over for sygdomme og ydre påvirkninger f.eks. vejrpåvirkninger som kulde og varme. De er nervøse og sensitive og ikke særligt stabile. Men de er meget kreative, entusiastiske, hurtige og impulsive.

Vata egenskaber: Kold, let, tør, uregelmæssig, grov, bevægelig, hurtig, foranderlig.

Med en dominerende vata dosha er personligheden kendetegnet af bevægelse og forandring. De vil have en tendens til altid at være på farten og er energiske og kreative. Med vata i balance er de livlige og entusiastiske og har samtidig en slank krop.

Fysiske kendetegn: Vata mennesker er som regel spinkelt og let bygget og meget adræt. Energien kommer i bølger, og de vil sandsynligvis opleve pludselige anfald af træthed. Vata typer har som regel tør hud og hår, kolde hænder og fødder. De sover let og kan have et følsomt fordøjelsessystem. Når vata dosha kommer ud af balance, giver det sig udtryk i kroppen som vægttab, forstoppelse, forhøjet blodtryk, leddegigt, svaghed, rastløshed og fordøjelsesbesvær.

Følelsesmæssige kendetegn: Vata typer elsker spænding og nye oplevelser. De bliver let følelsesladet og kede af det, men de er også hurtige til at tilgive. Når vata typer er afbalanceret, er de energiske, kreative og fleksible. De er også initiativtagere og meget snakkesalige. Når de er ude af balance, har de en tendens til at være bekymrede og ængstelige, og de lider ofte af søvnløshed.

Når de føler sig overvældet eller stressede er deres reaktion, “Hvad har jeg gjort galt?”

 • Luft og rum (flyvende)
 • Regulerer nervesystemet
 • Livet er foranderligt og uforudsigeligt
 • Kreativ, positiv og levende – eller angst og bekymret
 • Brug for jordforbindelse, regelmæssighed og dyb ro (yin og meditation)
 • Varme retter og supper – sødt, surt og salt
 • Undgå kaffe, alkohol, råkost og bønner
 • Sov varmt og gå i seng til tiden

Pitta dosha

Pitta står for transformationer både på den fysiske plan men også mentalt. Pitta styrer hormoner, hjerteslaget, slut, tørst, krops temperatur og fordøjelsen. Den styrer også den mentale fordøjelse af sensoriske og følelsesmæssige indtryk.

Regulerer: fordøjelsen, stofskiftet og energiproduktionen. Funktionen af pitta er først og fremmest forvandling.

Pitta egenskaber: Hed, lys, intens, gennemtrængende, stærk, skarp, syrlig. De, der fortrinsvis har pitta energi, har en ilter natur, der giver sig til kende i både krop og sind.

Fysiske kendetegn: Pitta typer har som regel gennemsnitlig størrelse og vægt. De har sommetider rødt hår, men skaldethed og tyndt hår er også almindeligt for pitta typen. De har en fantastisk fordøjelse, hvilket sommetider giver dem grund til at tro, at de kan spise hvad som helst. De har en varm kropstemperatur, sover generelt stabilt og har en stærk sexlyst. Når pitta typer er i balance, har de blank hud, perfekt fordøjelse, energi i lange baner og en god appetit. Når de er ude af balance, kan pitta typer lide af hududslæt, brændende fornemmelser, mavesår, for høj kropstemperatur, halsbrand og fordøjelsesbesvær.

Følelsesmæssige kendetegn: Pitta typer er meget intellektuelle og har en fantastisk evne til at koncentrere sig. Når de er i balance, er de gode til at tage beslutninger, og er gode lærere og foredragsholdere. De er præcise, vittige, direkte og ofte bramfrie. Pitta typer, der er ude af balance, kan være hidsige, kritiske og diskussionslystne. De vil gerne have ret.

Når pitta typer bliver for stressede, er deres typiske reaktion “Hvad har du gjort galt?”

 • Ild og vand (boblende)
 • Regulerer forbrænding og fordøjelse
 • Passioneret og målrettet – eller aggressiv og jaloux
 • Brug for at sætte tempoet ned og vende blikket ind (yin og yang)
 • Kølende retter og supper – sødt, bittert og beskt
 • Undgå kaffe, alkohol og stærke krydderier

Kapha dosha – udtales kaffa

Kapha er væske og fast stof. Vand og jord danner ingen stabil blanding, og derfor kræves en eller anden form for energi eller kraft til at holde dem sammen. Kapha er denne kraft.

Kapha styrer kroppens vækst og vedligeholdelse og modvirker nedbrydning af kroppens celler og understøtter en stærk og bevægelig fysik og et godt immun system. Evnen til at få børn, til at føle lykke og til følelsesmæssig ro afhænger af en velfungerende kapha, der overordnet har en stabiliserende og nærende indflydelse på krop og sind. Et menneske domineret af kapha kan få sygdom i den øvre del af kroppen, f.eks. i åndedrætsorganerne, særligt i lungerne. Disse svagheder vil ofte vise sig i barndommen.

Kapha mennesker er robuste og kraftige. De er stærke og sunde og lever generelt længere. De er på alle måder lidt langsomme. De har ofte dybe bløde stemmer, og deres natur er stille og rolig. De knytter sig let til mennesker og ejendele. De er gode til hårdt fysisk arbejde, er gode til at fungere i sociale sammenhænge og til at tage sig af andre. De kan have tendens til fedme.

Regulerer kroppens struktur: Det er det princip, der sammenholder cellerne og danner muskler, fedt, knogler og sener. Kaphas primære funktion er beskyttelse.

Kapha egenskaber: Tung, langsom, stabil, solid, kold, blød, fedtet

Fysiske kendetegn: Kapha typer er solidt bygget og har en fantastisk udholdenhed. Store, blide øjne, glat strålende hud og tykt hår er også vigtige kapha kendetegn. De, der fortrinsvis er kapha, sover godt og har god fordøjelse. Men når der ophober sig for meget Kapha, vil det kunne ses på vægtøgning, væskeophobning og allergier i kroppen. Når de er ude af balance, kan kapha typer blive overvægtige, sove for meget, og lide af astma, diabetes og depression.

Følelsesmæssige kendetegn: Kapha typer er af natur rolige, betænksomme og kærlige. De har en medfødt evne til at nyde livet, og trives godt med rutiner. Når de er afbalanceret, er kapha typer stærke, trofaste, tålmodige, stabile og forstående. Folk med for meget kapha har en tendens til at klamre sig til ting, arbejdspladser og forhold længe efter, det ikke er til gavn for dem. For meget kapha i sindet kommer til udtryk som modvilje mod forandring og som stædighed.

Når de står over for stress, er den typiske kapha reaktion “Jeg vil slet ikke have noget med det at gøre.”

 • Jord og vand (stabilitet)
 • Regulerer kroppens fugtige væv
 • Loyal og stabil – eller tungsindet og usikker
 • Brug for energi og bevægelse (yang)
 • Lette retter og supper – let, stærkt og bittert
 • Undgå alkohol, søde sager og mælkeprodukter
 • Sov varmt og tørt (undgå fugt)
 • Dyrk selvomsorg

Spis ayurveda kost og kom i balance!

Indenfor Ayurveda kost taler man om at spise efter sin type, for ayurveda filosofien handler om at skabe balance. Der er lavet og udviklet særlige kostprincipper i forhold til de forskellige ayurvediske typer.

Der findes forskellige Ayurveda typer, som afhænger af en persons fysiske kendetegn og psykiske reaktionsmønstre. Det handler om kropsbygning, væremåde, emotionelle responser og særlige karaktertræk.

I en test vil du blive spurgt omkring følgende forhold:

 • Fysiske kendetegn (hudtype, hårtype, former på dine øjne samt design af dine tænder)
 • Psykiske responser (reaktion ved stress, søvnkvalitet, reaktion ved mental balance)
 • Fysiologisk adfærd (tørst, sult, energiniveau)

Når du har gennemført en test, vil du få svar på hvilken ayurvedisk type du er. Herefter kan du få inspiration til at sammensætte en personlig kostplan og gode trivselsprincipper.

Det skal lige siges at alle 3 Doshaer vil være til stede i din krop. Dog vil der være 1-2 af elementerne, som har særlig dominans hos dig. Det er dem, som definerer din kropstype.

Måske du har fået lyst til at læse lidt videre og det kan du naturligvis gøre her på bloggen.  Du har måske lyst til at læse Ayurveda intro – En indisk tilgang til sundhed

Hvis du har spørgsmål, så er du naturligvis altid mere en velkommen til at pege dem i min retning.

Nameste <3

Links

GYLDENDAL NORDICHAYUVEDISK NAYAGROUP

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *