Ayurveda intro – En indisk tilgang til sundhed

En 5000 år gammelt indisk filosofi om det hele menneske.

Det som fanger mig allermest ved den ayurveda livsstil er, at man ser på det hele menneske, frem for enten eller. For mig har krop, sjæl og den mentale sundhed altid gået hånd i hånd. Ayurveda er faktisk anerkendt af verdenssundhedsorganisationen (WHO) som en traditionel sundhedsvidenskab, og i Indien er ayurvediske læger statsanerkendte.

I den traditionel ayurveda får man guidelines til, hvordan man skal leve og hvad man skal spise for at opnå samhørighed mellem ens omgivelser, krop, sind og ånd. Noget som jo egentlig ikke ligger så fjern fra den vestlige sundhedssyn.

Ayurveda som udtales ajurveda, er navnet for den særlige indiske tilgang til sundhed som har været anvendt traditionelt i over 5.000 år. Den stammer fra den vediske kultur fra det ældgamle Indien.

Ayurveda er baseret på troen på 3 forskellige ”doshaer”: Vata, Pitta og Kapha. Doshaer er de 3 forskellige energier som skal være i balance. Det primære mål ved alt ayurveda er at hjælpe folk med at opnå balance i deres liv.

Livets videnskab

Ordet Ayurveda kan i Sanskrift oversættes til ”livets videnskab” og anvendes den dag i dag over hele verden af personer, der bruger det til en lang række formål.

Selvom ayurveda de sidste hundrede år er blevet mere og mere populært udenfor Indien bliver det i flere vestlige lande dog omtalt som en alternativ behandlingsform eller ”pseudovidenskab” i samme tråd som fx traditionel kinesisk medicin. Jeg vil dog slå et slag for at det er en form for livstilsændring, hvis du vælger at leve efter de ayurvediske principper. Det jo også en livstilsændring hvis du går fra at spise kød til at blive fx veganer eller vegatar. Og jeg er da sikker på at de nødig vil kalde det alternativ behandling, men snare et valg om livstil.

En behandling stopper jo på et tidspunkt – det gør en livstil jo nødvendigvis ikke! Du afgør, hvad der giver mening og føles sundt for dig.

At blive inspireret af ayurveda betyder ikke, at du skal fornægte vestlig medicin eller vende dit liv på hovedet, hvis du ikke ønsker det. Rigtig mange mennesker henter inspiration fra forskellige sundhedssystemer, fordi det virker for dem og passer til det liv de ønsker at leve.

Men det ændre ikke på at ayurveda er en holistisk metode til et sundt helbred, hvor der er fokus på at styrke kroppens naturlige modstandskraft mod sygdom og blive sundere, gladere og ældre. Og når du alligevel bliver syg, undersøges de bagvedliggende årsager i modsætning til den vestlige medicin, som har tendens til at fokusere på behandling af sygdom og symptomer.

En holistisk tilgang, hvilket betyder, at menneskets sundhed skal ses som en helhed. Hver helhed er større end summen af delene. Ayurveda er nøglen til din naturlige balance og dermed genfinde forbindelsen imellem krop og sind.

Hvordan opnår jeg balance mellem doshaerne?

Det overordnende mål med Ayurveda er at opnå ligevægt mellem de 3 doshaer, så ingen af de 3 hverken dominerer over de andre eller mangler.

At opnå ligevægt kræver tilpasninger af din livsstil, så din krop kommer i perfekt balance med dens naturlige rytmer. Dette skal, ifølge ayurveda, opnås ved hjælp af en kombination af en særlig diæt.

Ifølge vediske skrifter står det enkelte menneske (mikrokosmos) i forbindelse med universet (makrokosmos). Kosmos består af de fem elementer fra naturen – jord, vand, ild, luft og rum.

Det er disse fem elementer som skaber de tre doshaer i mennesket. Vata, Pitta og Kapha. Gennem den ayurvedisk livsstil, udrensning og behandling kan du balancere din unikke ayurvedatype eller din såkaldte ”dosha-konstitution”.

Balancen er nøgleordet i holistisk sundhed. Når din doshasammensætning er i ubalance, så kan du opleve det både fysisk og psykisk.

Agni er sanskrit for ild og jatharagni står for den ild, der behersker forbrændingen i kroppen. Forbrænding er her et stort fokuspunkt for den ayurvediske praksis. En sund fordøjelse er nemlig i mange tilfælde også et godt fundament for sundheden generelt. Fungerer fordøjelsen ikke, kan man f.eks. have svært ved at optage de nødvendige næringsstoffer og omvendt kan usunde affaldsstoffer ophobes.

Her kan du starte med at tage udgangspunkt i hvordan du oftest har det. Hvor tit går du på toilettet? Har du normalt meget luft i maven? Har du tendens til mavesyre/mavesår? Dette vil sandsynligvis hænge godt sammen med din dominerende dosha og derfor, kan du tage udgangspunkt i råd for dette.

Men derudover vil du naturligvis stadig have udsving og perioder, hvor tingene ser anderledes ud. Så er det oplagt at se på balancen. Er der en dosha der har sneget sig ind på føresædet? I så fald, så kan du bruge de individuelle værktøjer i en periode, til at holde den dominerende dosha i skak på det givne tidspunkt.

Affaldsstoffer – Ama

Det kan ikke undgås at vi dagligt kommer i kontakt med mange forskellige kilder af affaldsstoffer.

Der findes eksterne kilder, såsom usund, ikke-økologisk og forarbejdet mad samt alle de giftstoffer vi kommer i kontakt med, gennem plejeprodukter og husholdningsartikler, som optages gennem huden. Men der findes også de interne kilder, som skabes, når negative følelser ophobes, f.eks. når vi ikke får sagt fra, er stressede eller i sorg.

Du kan derfor ophobe Ama, når du ikke lever efter din egen overbevisning, ikke får lov at udleve dit potentiale eller generelt er på et forkert spor i livet.

Ama ophobes og spredes ud i kroppen for at stofferne skal gøre minimum skade et enkelt sted. Derfor fordeles de f.eks. til hud, organer, hjerne og fedtdepoter.

Konkrete tegn på for meget agni giver f.eks. udslag i huden, belægninger på tungen, oppustethed, ømme led, mavesyre, luft i maven eller andet generelt ubehag.

Heldigvis er der mange måder at komme agni til livs på. Som nævnt tidligere bør den ayurvediske praksis være baseret på en lang række forskellige værktøjer. Dels for at undgå at komme i kontakt med ama og dels hvordan vi kommer det til livs, når det alligevel ophober sig.

Kosten spiller ind!

Ama ophobes især igennem vores kost, og derfor bliver første fokuspunkt netop lagt her. Ayurvedisk kost er primært økologisk, naturligt og fyldt med grøntsager og helbredende urter.

Desuden spises der målrettet for at balancere doshasammensætningen, og derfor er det relevant at kende til de forskellige madvarer, som kan balancerer doshaerne hver især.

Ayurveda arbejder også med detox/cleansing, herunder faste og udrensening gennem te og andre madvare.

Yoga

Yoga er næsten helt umuligt at komme udenom, når vi taler om ayurveda. Dette skyldes selvfølgelig, at yoga arbejder med en mind & body balance, som netop dyrkes for at skabe bedre kropskontakt samt styrke krop og sind simultant.

F.eks. arbejder yogaen aktivt med kroppens chakraer, som er de knudepunkter i kroppen, hvor energibanerne mødes.

Men derudover kan yoga bidrage til at komme af med ama i kroppen. De blide stræk skaber aktivering og massage af vitale organer, hormoner, nervesystem og kredsløb, som ikke bare forebygger, men også frigiver ophobet ama og uønskede energier.

Der findes yoga der kan balancere alle doshaer. Igen gælder det om at introducere modsætningerne. Derfor vil en kapha f.eks. have godt af yoga med relativt hurtige skift gennem f.eks. flow yoga, mens en vata/pitta vil have godt af beroligende, afslappende yin-yoga.

Åndedræt og frisk luft

Åndedrættet er essentielt i stort set alle holistiske sundhedsperpektiver. Åndedrættet er et fantastisk og konkret værktøj, til at påvirke vores fysiske sundhed. F.eks. er det bevist at dybe åndedræt, er med til at regulere kortisol – stresshormonet i kroppen, som ellers har det med at løbe af med os.

Stress er en stor kilde til ama, så generelt er stress et stort fokuspunkt i ayurveda.

Men derudover, så er åndedrættet også et værktøj til at forbinde til kroppen og tage kontrollen tilbage. Det er healende og groundende, så derfor inkorporeres det gerne aktivt i flere aspekter af den ayurvediske praksis.

Dette gælder f.eks. meditation, sex og yoga.

Åndedræt kan dog også være bevidsthedsudvidende og skabe andre kemiske forbindelser. Der er mange forskellige teknikker til dette.

Aromaterapi og Æteriske olier

Måske du allerede kender til de æteriske olier, som i essensen er ekstremt komprimerede udtræk af planter og urter, som blandt andet bruges til aromaterapi. Denne praksis kan vi heller ikke fremhæve nok.

Vores lugtesans er vores mest direkte forbindelse til hjernen og det er så fantastisk, hvordan dufte kan fremkalde minder, følelser og stemninger. Dufte har en direkte indflydelse på vores kemi i kroppen og du kan bruge det aktivt, som hjælp til at fremkalde ovenstående og støtte dig i din praksis.

F.eks. bruges sandeltræ (som jeg er helt vild med) typisk under en meditation til bevidsthedsudvidelse, jasmin vækker sensualiteten, alt imens pebermynte virker opkvikkende og friskt på krop og sjæl.

Massage

Der findes jo et hav af forskellige massager indenfor ayurveda. Mange bruger akupressur, som en måde at stimulere de indre organer og frigive toksiner fra specifikke steder på kroppen.

Desuden benyttes der ofte rigeligt med olier, gerne beriget med specifikke urter, som gavner den enkeltes balance.

F.eks. har du måske set en af de klassiske ansigtsmassager, hvor en lind strøm af olie hældes direkte på panden og fra side til siden. Behandlingen er ekstremt afstressende og beroligende, selvom den måske kan føles lidt grænseoverskridende første gang.

Desuden bruges der ofte trykmassage, gennem bomuldsbolde med kogte ris. Denne massage stimulerer svedproduktionen, så kroppen kan frigive toksiner og ophobet ama. Boldene trykkes og masseres mod huden, hvilket er lige dele behageligt og forløsende.

Der kan også anvendes urtebade eller scrubs, som tilsættes efter den specifikke ubalance og dels hjælper med at fjerne ophobede affaldsstoffer og samtidig tilføres dejlig næring til huden.

Andre former for frigivelse af ama

Der findes også mange mindre og nemmere ritualer, som kan bruges til at komme af mere flere affaldsstoffer.

F.eks. er god mundhygiejne er vigtigt element, hvor der blandt andet anvendes oil-pulling og tungeskrab, som kan hjælpe med at komme bakterier og ama til livs.

Tørsbørstning (som jeg har stor glæde af) er også en yderst anvendt metode, som er præcis hvad det lyder som. Med en børste, eller silkehandske, børstes tør hud over hele kroppen med lange bevægelser, som stimulerer blodcirkulation som frigiver ama. Det er virkelig lækkert!

En praksis som deler vandene rigtig meget og er mere kontroversiel, er lavement, som også er en hyppig del af traditionel ayurveda praksis. Her sprøjtes en væske op gennem endetarmen, som kommer retur med de rester af afføring, som ligger i tarmen.  Væsken består af vand med de traditionelle urter specifikke for den ubalance, man ønsker at komme til livs, og renser ud i tarmsystemet meget lig tarmskylning. Ikke noget jeg anbefaler at gøre, uden kyndig vejledning.  

Alternativt kan en udrensing også foregå ved f.eks. at indtage castor olie, som virker afførende.

Derudover indgår daglige ritualer såsom øjenskyl, næseskyl og øreskyl og naturligvis det daglige bad

Meditation

Sidst men ikke mindst og måske den vigtigste pointe fra ayurveda redskabskassen er meditation. Ligesom yoga, findes der mange forskellige former for meditation alt efter hvilken dosha der skal balanceres.

En meditation kan koncentrere sig om et budskab, eller et mantra, som gennem meditationen bliver knyttet til vores krop, underbevidsthed og bevidsthed. Desuden bruges andre lyde i høj grad og i nogen former bruges også bevidsthedsudvidende midler. Dette har jeg aldrig prøvet (og kommer med sikkerhed heller ikke til det) og jeg vil heller ikke anbefale at du prøver kræfter med derhjemme!

Desuden er der mulighed for at bearbejde og give slip på negative følelser og tanker.

Der er rigtig meget at hente her, hvis du har lyst til at prøve kræfter med at komme indre ama til livs, eller blot bygge videre på din balance.

Sidst men ikke mindst er der mulighed for at opnå det tankeløse stadie, hvor vi selv blot for et øjeblik kan føle en dyb kontakt med os selv og med vores omgivelser. Det er fuldkommen essentielt i holistisk sundhed at skabe denne forbindelse, og her kan meditationen være en rigtig god hjælp.

Dette var bare en lille introduktion til ayurveda og dette ældgamle sundhedssystem.

Dette var bare en lille introduktion til ayurveda og dette ældgamle sundhedssystem. Måske du har fået lyst til at læse lidt videre og det kan du naturligvis gøre her på bloggen.  Du har måske lyst til at læse Ayurveda del 2 – de 3 Doshaer.  

Hvis du har spørgsmål, så er du naturligvis altid mere en velkommen til at pege dem i min retning.

Namaste <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *