Salvie – den ubestridte helbreder

Fyldt med antibakterielle og antiinflammatoriske stoffer

I min skrivende stund står jeg med én fod inde i september – altså begyndelsen til efteråret hvor efter der kommer vinter. Og snart mærker vi vinterens påvirkning f.eks.  kulde – blæst og mørke stunder. Efterår og vinter er højsæson for forkølelser og ondt i halsen, men heldigvis har vi en rigtig god planteven, som vi alle har adgang til året rundt – nemlig salvie og som måske er lidt glemt i det vestlige køkken. Det er en rigtig god ide at blive gode venner med. Den har som sagt rigtig mange gode egenskaber, og det er en af de planter som forskningen også har beskæftiget sig en del med.

I mange år er salvie te blevet brugt som lægemiddel på grund af dets mange sundhedsmæssige fordele. Teen er også kendt som en god ven i forhold til overgangsalder, inflammation, type 2 diabetes, nervøsitet, ondt i maven og så hjælper den med fordøjelsen. Hvis du ligesom jeg også døjer med at fordøje fedt, så kan det være en god idé at tage en kop salvie te enten før eller efter måltidet, specielt omkring juletiden, hvor mange spiser mere fedt i maden.

Salvie er traditionelt set blevet brugt til ondt i halsen i flere år. Der er nemlig mange antibakterielle og antiinflammatoriske stoffer i salvie.

Men salvie er også kendt for at hjælpe på alt fra uren hud og bylder til betændelse og skærpet hukommelse. Der er derfor mange sundhedsmæssige fordele ved at indføre salvie i din kost.

Du kan lave en skøn kop te af tørrede eller friske salvieblade sammen med f.eks. brændenælder. De fine blå salvier (blomster) kan man også sagtens spises. Brug dem som pynt eller i salaten.

Hvis jeg ikke selv har nået at tørre salvie om sommeren, foretrækker jeg at købe en god økologisk tørret salvie i helsekostbutikken.

Te med salvie og brændenælder:

Det er utroligt simpelt at lave salvie te derhjemme. Hæld kogende vand på den tørrede salvie og evt. brændenælder. Salvie kan ligesom meget andet urtete holde til 100 grader varmt vand uden at blive bitter.

Kom 1 tsk af hver til et krus. Hvis du har løse blade, er det en fordel at bruge et teæg eller teposer.

Du kan tilføje lidt citronsaft og en tsk honning. Du kan lægge låg på både for at holde på varmen, men vigtigt af alt for at holde på de æteriske olier, som ellers fordamper. Lad teen trække i 5 min.

Du må gerne drikke flere kopper om dagen. Du kan evt. også gurgle den lunkne te, hvis du har ondt i halsen eller hvis du har mundsygdomme, som den også er effektiv imod.

Fx i forhold til vores hjerne har salvie vist sig at være god for vores hukommelse og der er lavet flere studier, der viser at den har god effekt på tidlig Alzheimer. Her kan du tilføre rosmarin og citronmelisse til din salvie te. Alle tre har god effekt på hjernen.

Og husk lige at urter jo er ikke et quick fix, så hvis du har ondt i halsen eller forkølet skal du altså drikke flere kopper om dagen indtil du får det bedre.

Jeg er altid nysgærig for at høre, hvis du også har gode oplevelser med salvie eller andre urter måske, så lad mig høre hvis du har nogle gode erfaringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *