Hvad er sundhed for dig?

Hvad vil det egentligt sige?

Sundhed er mange ting og opfattes ret så forskelligt af mennesker. Nogle lægger meget vægt på motion, mens andre lægger vægt på kost, men mange tænker, at det også handler om at have det godt.

Sundhed handler for mig om at lytte til sin krop og have det godt! Såvel fysisk og mentalt. Med intolerance over for både mælk, gluten og koffein bliver jeg umiddelbart nødt til at tænke meget på min kost.

Det er ikke helt uvæsentligt, at vi selv og sundhedsvæsenet begynder at stille spørgsmålene.  Hvorfor vil vi egentlig gerne være raske? Men hvad vil det egentlig sige? Mange gange stirrer vi os helt blinde på vores sundhedsmæssige udfordringer og gør dem uoverskueligt. Så hvordan kan man så forvente at vi kan ændre noget som helst?

Inden du læser videre, kunne jeg faktisk godt tænke mig at stille dig følgende spørgsmål og bruge lidt tid på at reflekter på dem – enten inde i dig selv eller ved at skrive svarene ned – måske du har lyst til at dele?

 • Hvad er sundhed for dig?
 • Hvordan kunne du godt tænke dig at have det i og med din krop, dit sind og dit følelsesliv?
 • Hvordan er din tilstand lige nu?

Hvis nu nogle af svarene omhandler noget, som du gerne vil reducere eller måske helt undgå, så spørg dig selv, hvad ønsker du så i stedet for? Altså i stedet for at sige; Jeg ønsker at minimere stress, så sig i stedet for – Jeg ønsker at have ro, være glad og nærværende i mit liv.

De svar, du mærker på spørgsmålene, kan være din rettesnor i dit liv lige nu. Det er derfor din fornemmeste opgave at finde ud af, hvordan du så imødekommer dine ønsker vedrørende din sundhed.  Giver det mening?

Ifølge ayurveda bygger sundhed på disse følgende komponenter, hvis det giver mening for dig, kan du evt. bruge som inspiration.

 • Stærk fordøjelse
 • Regelmæssig og ubesværet afføring
 • Regelmæssig og ubesværet menstruation
 • Dyb og uforstyrret søvn
 • Regelmæssigt energiniveau
 • Sunde relationer
 • Følelsesmæssig balance
 • Indre ro
 • Følelse af livsformål og -glæde

Vend din opmærksomhed indad

I menneskets iver efter at følge med tempoet i vores samfund er det min erfaring, at vi meget ofte går på kompromis med vores sundhed. Vi mærker og opdager måske godt de helt tidlige tegn på en krop, som skranter, men overlevelsesinstinktet tager alligevel over og nogle mennesker lever derfor mange år med skavanker, som bare bliver værre og værre. Vores kroppe er faktisk ret intelligente. Hvis du f.eks. overhører den, vil den derfor tale tydeligere og tydeligere, indtil du absolut ikke kan undgå at tage dig af problemstillingen. Nogle mennesker skal desværre helt ud at have en svær diagnose, før de vender opmærksomheden indad.

Du fortjener det bedste

På din sundhedsvej er det en meget fin balance i mellem hele tiden at holde dit mål for øje. Hvilket også er dine svar på, hvad sundhed netop er for dig. Men også være opmærksom på, hvis der dykker knap så positive tegn op. Det med at leve med en dybfølt forventning om sundhed i stedet for hele tiden at frygte det værste, men selvfølgelig også handle, når kroppen har brug for det.

Du bekræfter din sundhed til fuldkommen ved dagligt at gøre noget godt for dig selv, som helt igennem føles sundt for dig. At det føles sundt for dig, er vigtigt at holde dig for øje. Det handler nemlig ikke om, hvad andre siger er sundt. Det handler om, at du mærker, hvad der er godt for din krop.

For mig er dette en morgenpraksis med meditation, for andre måske gåture i naturen, en bestemt type diæt eller tid med gode venner dagligt. Du skal huske at når du starter denne proces, så starter du også en god cirkel for dig selv. Gode vaner avler gode vaner. Du opdager at du lige pludselig får lyst til også at inddrage andre gode vaner, blot fordi det føles godt og det er her vedvarende sundhed bliver en realitet. Det er her, vi ærligt kan sætte kryds ud for hvert et punkt på ayurvedaens sundheds tjekliste.

Kan du sætte kryds ud for nogle af ayuvedaens tjekliste eller hvilke gode vaner har du skabt for dig selv? Lad mig hører hvilke gode vaner du har skabt for dig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *