Petit expériens i Colmar

Charmerende hovedby i Haut-Rhin

På vores tur til Sydfrankrig i år (2023) skulle vi have en overnatning inden vi kørte videre og vi har længe ønsket at besøge Colmar så derfor blev det naturlige valg netop Colmar. Colmar er hovedbyen i departementet Haut-Rhin i Frankrig. Imens vi gik rundt, blev vi dog ret hurtige enige om at Colmar helt sikkert skal have et reelt besøg, for hold nu helt op, vi var blæst lidt bagover og hvor vi synes det var en charmerende by. Vi synes virkelig byen er smuk og meget unik, med dens mange flotte bygninger og charmerende byliv med cafeer, restauranter og hyggelige butikker rundt om i gaderen. Men vi skulle jo desværre videre.

Jeg har efterhånden set mange gamle bydele i alverdens byer, men jeg synes virkelig bare der er et eller andet unikt over den i Colmar – jeg er virkelig blevet forelsket! Den er ikke stor, men byen er unik på sin helt egen måde. Der er i rigtig fransk stil – dog tysk inspireret kan man se med skæve huse, blomster og små markeder. Det er fantastisk.

Hvis du kommer i bil, kan du parkere på de mange parkeringspladser i byens centrum. Hvis du kommer fra Colmar togstation, er det omkringliggende område ikke nødvendigvis interessant, så vi råder dig til at gå til centrum af Colmar. Når du har nået centrum af Colmar, er det enkelt, alt er skiltet! Hvis du vil besøge Colmar til fods, anbefaler vi dig at starte med den gamle bydel. Vi råder dig simpelthen til at slentre gennem gaderne for at nyde 100% af den specielle atmosfære, man virkelig mærker rundt om i den del af byen.

Vi synes helt bestemt Colmar er et besøg værd og også et godt udgangspunkt hvis man holder en ferie i Alsace området. 

Hvad er Colmar ellers kendt for?

Lige bortset fra den overdådige Alsace-vin er Colmar også kendt for sin meget flotte og charmerende gamle bydel. Byen er gennemskåret af kanaler og rummer en fængslende bylabyrint flankeret af traditionelle bindingsværkshuse og brostensbelagte gader. Colmar kaldes også “Lille Venedig i Alsace”.

Langs kanalerne står de flotte og meget charmerende bindingsværkshuse, som afspejler en enestående blanding af germansk og fransk arkitektur. Måske er det mest berømte bindingsværkshus Adolf-huset, som blev opført i første halvdel af det 13. århundrede, og som menes at være det ældste i byen.

Også det groteske Maison des Têtes (House of Heads) er et arkitektonisk vidunde og et “must-see” for dem, som er interesseret i tysk renæssancestil. Navnet på den tre etager høje bygning stammer fra de 106 hoveder eller groteske masker, som pryder facaden.

Den charmerende by Colmar ligger så fint og flot midt imellem de smukke vingårdsdækkede bakker i det  sydlige Vogeser-bjerge. Beliggende på Alsace-vinruten, et stenkast fra Tysklands grænse udråbte den maleriske gamle by sig selv som ”Capitale des vins D’Alsace” (Alsace-vinens hovedstad).

Dette distrikt er også meget populært blandt kinesiske turister takket være et tv-program, der blev sendt i Kina i 2018 med stjerner fra et reality-tv-show på en café i Colmars lille Venedig. Så vær ikke overrasket, hvis du hører kinesisk talt i nabolaget!

Lidt mere historie om Colmar

Colmar er en historisk by i Alsace med cirka 70.000 indbyggere. Det er jo et tidligere tysk område, hvilket også skinner igennem i arkitekturen, bynavnene og ikke mindst den regionale gastronomi. Bymidten er gammel, fra cirka 1200-tallet, og det er dette der gør byen så attraktiv at besøge, både sommer og vinter. Derudover ligger Colmar ved foden af Vogeserne, et stort område med skov og bjerg på op til cirka 1.500 meter. Der er små byer, smukke søer og stigninger, som mange kender fra Tour de France.

Hvor skal du bo i Colmar?

Der er ingen tvivl om, at man skal bo i centrum af Colmar. Det er nemlig ingen storby, og der er derfor ikke nogen betydelige, interessante områder uden for centrum. Uanset hvor i centrum du booker, har du under en kilometer til alle attraktionerne i byen.

Du kan booke på et af de moderne hoteller som for eksempel IBIS, eller på et mere autentisk hotel som for eksempel Hotel Le Maréchal, der er i den lidt dyrere ende. Vi  tog IBIS da vi kan havde en overnatning.

Hvis du søger et alternativ til centrum i Colma kan man finde et sted uden for byen, enten i en af de små hyggelige landsbyer, som Keysersberg eller Riquewihr der er omgivet af vinmarker, eller helt oppe i Vogeserne, f.eks. i byen Gérardmer ved søen Lac de Gérardmer. Sidstnævnte er det mere familievenlige valg. Eller den også så fine by Eguisheim.

Til dem som campere/friluftsmennesker er der også mange muligheder for dette – jeg fandt dette LINK som tilbyder muligheder for fine hytter og meget fine teltfaciliteter. Man kan naturligvis også have sin camper eller van med. Her kunne jeg godt bo uden bekymringer.

Campingpladsen hedder CAMPINGPLADS DE L’ILL – COLMAR

Dette er en svane!

Hvad kan du opleve i Colmar

Hvis vi havde flere dage i Colmar ville vi helt sikkert gå på opdagelse. Her er bare min lille liste som sikkert bliver længere over tid, over hvad jeg godt kunne tænke mig at opleve eller gense når jag lægger vejen forbi Colmar.

1: La Petite Venise, der er en mini udgave af Venedig.

2: Marché Couvert er et økologisk supermarked ala Torvehallerne. Og så ligger der en restaurent som vi havde tænkt os at spise på men som desværre lige var lukket.

3: Parc du Champ de Mars, er de fineste lille park og så kan du også se Fontaine dédiée á lÁmiral

4: St. Martins Churc. Byen har virkelig mange kirker, men den her er klart et must see

5: Musée du Jouet, der er et museum med legetøj fra 1800 tallet og op til nu.

6: Musée Bartholdi, der er et husmuseum med forskellige værker af Auguste Bartholdi, der skabte Frihedsgudinden

7: Statue de la Liberté, der er en 12m høj resinreplika af frihedsgudinden, men den skal du kun køre efter, er det på vejen ud af byen

Vidste du? At kunstneren, der skabte Frihedsgudinden, blev født i Colmar i 1834. Som en vigtig berømt figur kan du se Lady Liberty i hele byen.

8: Opleve julemarked Frankrigs Alsace-region er spækket med middelalderlige landsbyer, der er vært for julemarkeder hvert år.

9: Vandreture i de omkringliggende byer

10: Slentre i den gamle bydel og have alt den tid i verden det tager for at mærke stemmningen og smage på de mange lækkerier!

Har du måske en liste eller forslag til hvad man ellers kunne opleve eller must see i Colmar så skriv endelig.

Eller er du blevet nysgærig kan du læse mere HER

Har du været i Colmar? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *