En Guldgrube af Sundhed

En urgammel urt fra indien

Gurkemeje, som på engelsk hedder turmeric, er en plante som oprindeligt stammer fra Indien. Urten har været brugt i det indiske køkken og i den ayurvediske tradition i mindst 6.000 år. (det var da i grunden mange år).

Nogle kalder gurkemeje for indisk safran men gurkemeje har intet med safran at gøre. (Gurkemeje, kaldes ofte for fattigmands-safran)

Årsagen til betegnelsen indisk safran er, at gurkemeje har en meget intens gule farve, lidt ligesom safran jo er kendt for.  I dag står Indien for op mod 90 % af den samlede gurkemejeproduktion, hvilket bl.a. skyldes, at gurkemeje er en vigtig ingrediens i karry.

Hvordan spises gurkemeje?

Den del af gurkemejen som spises, og som bruges i stor stil som kosttilskud og i te, er faktisk ikke gurkemejens rod. I stedet er det gurkemejens rhizom, altså den horisontale del af plantens stamme. Gurkemeje har en utroligt stærk orange farve. En farve som kan være meget svær at fjerne fra fingre, skærebræt og andre ting som gurkemejen kommer i kontakt med.

Det stof som giver gurkemejen sin farve, kaldes curcumin. Curcumin har en så intens farve, at det også bruges som farvestof i forskellige fødevarer og slik. Støder du på E-nummeret E100, kan du være sikker på, at der er tale om curcumin.

Gurkemejekosttilskud har de senere år set stor fremgang i takt med, at forskere finder flere og flere positive egenskaber ved planten. Samtidig gør kosttilskud i form af piller eller kapsler det nemt at indtage gurkemejen på daglig basis uden at skulle lave indiske opskrifter hver dag.

Fordele ved at spise gurkemeje?

For at få det bedste ud af gurkemeje og mere specifikt curmumins positive effekter, anbefales det, at du spiser lidt peber samtidig. Det kan du enten gøre ved at tilsætte lidt peber i din gurkemeje-te eller livret med gurkemeje eller alternativt tage et økologiske Gurkemeje-kapsler med sort peber og ingefær. For undersøgelser viser nemlig, at man optager op til 1000 gange mere af gurkemejen, hvis man indtager lidt peber samtidig. Det skyldes, at sort peber indeholder stoffet piperin, der kan hæmme de afgiftende enzymer, som er med til at nedbryde curcumin hurtigt, og med piperin/sort peber kan du dermed øge effekten af curcumin.

Der er selvfølgelig mange måder at indtage mere gurkemeje (eller ingefær for den sags skyld) i hverdagen for at nyde godt af de mange sundhedsmæssige fordele til at give dit velvære og sundhed et boost. En løsning er at lave mere eksotiske madretter fra især Indien, Thailand, Vietnam eller Malaysia, der er kendt for at bruge både ingefær og gurkemeje i mange af deres velsmagende retter. Her er den et godt råd dog, at du bruger handsker til at skrælle og forberede især gurkemeje, da det har en tendens til at farve alt fra spækbræt til viskestykker orange. Et andet alternativ er at lave gurkemeje/ingefær-te eller shots, som dog ofte har en tendens til at have en meget skarp smag, og passer ikke til alle smagsløg. absorbering og bedre effekt, så du virkelig kan nyde godt af både ingefærs og gurkemejes sundhedsmæssige fordele.

Urten man forsker i

Gurkemeje menes at have en række sundhedsmæssige egenskaber. Gurkemeje har ligesom ingefær og hvidløg en lang række andre råvarer og antioxidante egenskaber.

Der er gennem årene foretaget flere undersøgelser af det aktive stof, curcumin, og dets virkning. Derudover er gurkemeje også naturligt rig på antioxidanter, og bidrager derfor til at modvirke oxidativt stees.

Udfordringen med curcumin er, at stoffet hurtigt bliver nedbrudt i kroppen, så meget forskning er udfordret af, at kroppen nedbryder det aktive stof så hurtigt, at det er svært at måle effekten.

Hvad kan curcumin bidrage til?

Ny forskning med fokus på gurkemeje-tilskud til personer med depression, stress og angstrelaterede lidelser er virkelig lovende. Selvom mere forskning er nødvendigt for at få afdækket, om curcumin rent faktisk har en effekt på den mentale sundhed, indikerer den nye forskning, at der potentielt er gavnlige effekter rent mentalt ved at indtage gurkemeje-tilskud.

Gurkemeje har længe været brugt som naturmedicin til at understøtte et bedre hjerte, og nu har den etablerede forskningsverden også fået øjnene op for knoldrodens egenskaber i forhold til hjertesundhed. Knoldrodens orange farve skyldes antioxidanter, og undersøgelser indikerer, at det potentielt kan have en positiv effekt på hjertet. Derudover har curcumin en blodfortyndende effekt, hvilket er godt for hjerte-kar-systemet

Undersøgelser fra Thailand har vist, at gurkemeje kan udsætte udviklingen af diabetes type 2 hos personer, der er disponeret for sygdommen. Resultaterne viste også, at de testpersoner, som tog et gurkemeje-kosttilskud, havde en mere effektiv insulinproduktion samt mere stabilt blodsukker sammenlignet med kontrolgruppen, der modtog placebo-tilskud uden gurkemeje, efter forsøgets afslutning. Men selvom undersøgelsens resultater er lovende, anbefaler vi, at du kontakter egen læge, hvis du mærker symptomer på diabetes.

Derudover:

  • Hud: pga. gurkemejens indhold af antioxidanter bidrager til at beskytte hudens celler mod oxidativt stress. Forsøg har vist, at gurkemeje kan forbedre bestemte hudlidelser, som akne og eksem, grundet knoldrodens antibakterielle egenskaber, som ifølge forskere skyldes antioxidanterne i curcumin. Antioxidanterne går nemlig målrettet efter de skadelige stoffer i kroppen, før de kan nå at angribe kroppens egne celler. Gurkemeje kan tages forebyggende, men kan også bruges som alternativ, hvis du allerede har fået hudproblemer.
  • Led: gurkemeje bidrager til vedligeholdelse af leddenes fleksibilitet. Flere videnskabelige undersøgelser indikerer, at antioxidanterne i gurkemeje også kan have en potentiel positiv effekt på gigt. Flere testpersoner i undersøgelserne har nemlig oplevet forbedringer i forhold til deres bevægelsesapparat, og selvom der skal forskes mere i gurkemeje og effekten på gigt, ser det meget lovende ud.
  • Immunsystem: gurkemeje bidrager til at vedligeholde immunforsvarets effektivitet. Betændelse/inflammation i kroppen er årsag til en lang række sygdomme, og gurkemeje indeholder et naturligt antiinflammatorisk stof, curcumin, der er tætpakket med antioxidanter, der har en positiv effekt på betændelsestilstande. Curcumins antiinflammatoriske egenskaber kan give kroppen de nødvendige byggesten til at bekæmpe og forebygge de fremmede organismer samt reparere de skader, der kan være sket.

Hvordan smager gurkemeje?

Hvis du indtager gurkemeje i pulverform eller flydende, vil du opleve, at gurkemeje har en støvet og bitter smag. Smagen kan dog relativt nemt camoufleres bag andre ingredienser, f.eks. ingefær, frugter og bær.

Er der bivirkninger ved indtagelse af gurkemeje?

De små mængder af gurkemeje som normalt bruges i madlavning, har sjældent medført nogen form for bivirkninger. Spiser du store mængder af roden – enten frisk, som pulver eller som kosttilskud, kan du risikere at opleve bivirkninger som kvalme, opkast og diarre. Det kræver dog, at du spiser flere gram om dagen. I svære tilfælde kan der opstå mavesår. Men som sagt sker det ekstremt sjældent at nogen spiser så store mængder gurkemeje, at de kommer i denne farezone.

Du kan evt. kontakte din egen praktiserende læge, hvis du er i tvivl, om du skal spise gurkemeje i nogen form.

Bemærk: Dette indlæg er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling

Du kan evt. se min opskrift på Golden-latte HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *