Gurkemeje latte – god til forkølelse

Den flotte gule rod

Jeg har længe gerne ville skrive om gurkemejeroden, netop på baggrund af dens gode en skaber for kroppen.  (Opskrift på gurkemejelatte får du i slutningen at artiklen) Ud over at gurkemeje er et uundværligt krydderi i karry, og som er i familie med ingefær er en det også en af de sundeste måder du kan tilføje smag og farve til dine opskrifter. Jeg kan fx finde på at komme en halv tsk. Når jeg koger ris – det giver en hel anden oplevelse end når man spiser hvide alm ris.

Den gullige rod har en lang historie som naturmedicin i Indien, og i Danmark bliver roden også mere og mere populær – både som kosttilskud og i opskrifter. Jeg har selv brugt gurkemeje i årevis og flere og flere har heldigvis også fået øjnene op for gurkemejes sunde virkning på vores helbred. Ud over at bruge gurkemeje i gryderetter kan du bruge den til diverse drikke – fx. Ingefærshots med gurkemeje.

Det er efterhånden ikke til at tage fejl af at gurkemeje (Curcuma Longa) er en rodplante med en strålende orange farve indeni. Roden er i familie med ingefærplanten og de to krydderier optræder ofte sammen i kosttilskud. Dens oprindelse menes at være Syd/Sydøstasien, men på grund af plantens alder og udbredelse, er det svært at præcisere dette yderligere.

Hvorfor skal du spise gurkemeje?

Det mest interessante ved gurkemeje er rodens indhold af stoffet curcumin. Det er nemlig præcis dette stof, som har flest sundhedsfremmende evner. Det er også dette stof, som har rigtig gode anti-inflammatoriske evner. Inflammation opstår, når fremmede stoffer kommer ind i kroppen. Inflammation er egentlig bare betændelse i daglig tale.

Forskere mener, at en kronisk lav betændelsestilstand i kroppen kan have en positiv effekt på bekæmpelsen af sygdomme som blandt andet hjertesygdomme og Alzheimers. Denne farverige rod er også rig på antioxidanter, som beskytter dine hjerneceller mod frie radikaler. Dermed har gurkemejepotentialet til at beskytte dig mod hukommelsesproblemer og Alzheimers.  Flere undersøgelser peger på, at gurkemejerodens antioxidanter kan have en positiv effekt på gigt.

Antioxidanter er kort sagt fantastiske til mange ting. Udover at beskytte din hjerne er de også med til at holde din sund og frisk. Antioxidanterne beskytter nemlig også dine hudceller, så de selv kan bekæmpe hudproblemer. Det er igen curcumin, som er helten her. Stoffet angriber nemlig de skadelige stoffer i kroppen og huden og forhindrer dermed, at stofferne kan angribe kroppens egne celler. Gurkemeje kan bruges forebyggende, men du kan også tage det, hvis problemerne allerede ér opstået og huden er slået ud.

Undersøgelser har vist, at du optager op til 1000 gange mere af gurkemejen, hvis du spiser lidt peber samtidig. Bruger du krydderiet i maden, skal du altså lige huske at tilsætte lidt peber også. Hvis du bruger kosttilskud, kan du prøve at sluge et peberkorn eller to samtidig med, at du sluger kapslerne.

Gurkemeje og bivirkninger

De små mængder af gurkemeje som normalt bruges i madlavning, har sjældent medført nogen form for bivirkninger. Spiser du store mængder af roden – enten frisk, som pulver eller som kosttilskud, kan du dog risikere at opleve bivirkninger som kvalme, opkast og diarre. Alt med måde som man siger.

Gurkemeje latte

Og nu til det lidt mere sjove nemlig min opskrift på gurkemeje latte, som er et alternativ til den traditionelle café eller chailatte.  Denne udgave er lavet så veganer også kan være med, men du kan sagens bytte ud med ganske alm muh-mælk hvis du fortrækker dette.  Den opmærksomme læser ved at jeg går ind for alternativer når det gælder at bekæmpe sygdom og bakterier og her er heller ikke nogen undtagelse – drik evt. denne drik når du kan mærke en lille snue er på ved og måske du kan tage den i opløbet!

Det skal du bruge til 2 personer

  • 2 cm frisk ingefær
  • 5 cm frisk gurkemejerod eller 1½ tsk. gurkemejepulver
  • 1 dåse kokosmælk eller 2 ½ dl plantemælk efter eget valg
  • 1 dl vand
  • ½ tsk. kardemomme
  • 1 knsp. Cylon kanel
  • 1 tsk. honning
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 1 knsp. friskkværnet peber

Sådan gør du

Skræl og riv ingefær og gurkemeje på et rivejern, og hæld alle ingredienserne i en lille gryde. Lad det koge op og simre i 5 minutter, inden du serverer gurkemeje-latten helt varm i et krus skal du si evt de revne dele fra.

Tip: du kan evt. drysse med friskrevet 5 korns-peber-bladning på toppen elle kanel til den mere børnevenlige – brug evt en slat lun “mælk” og skum det op til en cremet skum oven på

Du kan også prøve min gode ingefærte HER

Elle har du lyst til at læse lidt mere om gurkemeje kan du gøre det HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *