Lavendel

Den franske blomst

Vi kender næsten alle lavendel enten som blomst eller som duften, der skaber ro og harmoni. Og hvis man har været i Sydfrankrig, forbinder man den jo sjovt nok med Frankrig. Og indrømmet – Jeg faldt også i med begge ben. Men hvis man er uvidende om denne blomst botanik, hvorfor skulle man så også tro andet, for i enhver fransk by med respekt for sig selv, finder man mindst en ”lavendelbutik” hvor man finder Lavendel fra gulv til loft. Men det er også Frankrig som stadig i dag den største producent af lavendel.

Og om end det er ganske lille et museum med lavendel ”Musée de la lavande” Vi har aldrig været der, men det skulle vist være at interessant museum, der giver et godt indblik i, hvordan lavendelhøst har udviklet sig gennem årene. En god ide at besøge dette sted i juni til begyndelsen af august, når marken er malet med lilla blomster.  Er ret sikker på min svigermor har været der.

Men navnet stammer egentlig fra det latinske ord “lavare”, at vaske. Duften “vasker” hovedpine, dårlige nerver og søvnløshed væk. I Nordafrika bruger kvinder endda duften for at beskytte sig mod voldelige mænd.

Lavendel er en lille slægt med 39 arter i et område, der strækker sig fra Kap Verde og de Kanariske øer, Middelhavsområdet, Østafrika, Mellemøsten og selvfølgelig Frankrig til det sydøstlige Indien.

Hvis du nu sidder, og tænker hvorfor min interesse for lavendel er så stor – og det skal jeg fortælle dig. Lavendel har bare så mange gode genskaber, og så er det jo Fransk – ihvertfald lidt.

Lavendel kan bruges til bagning, cremer, madlavning, te, tinkturer og ikke mindst til bedre søvn og mod angst og stress. En stærk lavendel te kan afkøles og anvendes som en hovedbunds skylning for at modvirke skæl. Og har du nogensinde smagt fransk lavendelhonning?

Viste du fx at du kan stille en Lavendelblomst i soveværelset eller endnu bedre lave en slags pude, hvor man putter tørrede lavendler og på grund af dens afslappende egenskaber få bedste søvn – det er da lagt bedre end kemisk sovemedicin?  Og bedre søvn = mindre stress og angst. Ja tak!

Vil dog fraråde at smøre lavendelolie direkte på fx tindingerne og i panden inden man går i seng, hvis man har lidt sart hud, men så kan man med stor fordel komme det i håret.

I Spanien er lavendel tilføjet til te til behandling af diabetes og insulinresistens.

Lavendel er også ret kendt for sin antibakterielle, antimikrobielle, slimløsende, antiseptiske og smertestillende egenskaber. Derfor bruger men også urten til behandling af migræne i overgangsalderen.

Derfor vil jeg gerne slå et slag for denne flotte lilla blomst og som jeg ofte bruger i mange forskellige former.

https://www.helsebixen.dk/shop/catalogsearch/result/?q=lavendel&utm_source=partner-ads&utm_medium=referral&utm_campaign=20271&paid=20271
https://www.floraton.com/da/lavendelolie

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *