Vi er kulturelle og historiske i Jelling

En eftermiddag fuld af oplevelser

Jelling er beliggende i det østlige Jylland og er en historisk og kulturel ”perle” i Danmark. Byen er nok bedst kendt for sine betydningsfulde vikingetidsmonumenter og sin rolle som et centralt sted i dansk historie og identitet. For ikke at nævne deres musikfestival.

Jeg har ikke været i Jelling siden 4 klasse og det er langtid siden, min bedre halvdel har aldrig været i Jelling så derfor var det en oplagt mulighed. Det hele startede med et bagagerummarket på Haughus Gods som ligger i Jelling. Men mere om det længere nede!

For dem som skulle være i tvivl, så finder man Jellingstenene meget centralt beliggende. Hvis nogen skulle være tí tvivl  så er de to store runesten fra det 10. århundrede, rejst af Kong Gorm den Gamle og hans søn, Kong Harald Blåtand. Disse sten er indskrevet med runer og symboliserer Danmarks kristning og en samling af landet under én konge. Jellingstenene blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1994 og betragtes som et af Danmarks vigtigste nationale symboler.

Ud over Jellingstenene er der også Jellinghøjene, to gravhøje fra vikingetiden, der antages at være gravstedet for Kong Gorm og Dronning Thyra. Disse høje er også en del af UNESCOs verdensarvsliste og tiltrækker besøgende fra hele verden, der ønsker at lære mere om Danmarks tidlige historie.

Foruden de historiske monumenter har Jelling også en charmerende landsbyatmosfære med hyggelige gader, butikker og caféer. Byen er et populært rejsemål for turister, og andre forvildede dansker som os, der ønsker at opleve Danmarks rige kulturarv og historie på nært hold.

Samlet set er Jelling en fascinerende destination, der tilbyder en blanding af historie, kultur og naturskønhed, og som spiller en central rolle i fortællingen om Danmarks historie og identitet.

Men først vi på Haughus gods. Har du været der?

Haughus Gods og bagagerumsmarked

Jeg vil skåne jer for en alt for lang historietime med Haughus Godt, men det er værd at fortælle, at selve Haughus Gods er et historisk gods beliggende i nærheden af Jelling. Godset har rødder helt tilbage til middelalderen og har haft en betydelig rolle i områdets historie og udvikling gennem århundrederne.

Haughus Gods har haft forskellige ejere gennem tiden, og dets historie afspejler ændringer i samfundet og den lokale økonomi. Det har været centrum for landbrugsaktiviteter og har haft betydning for lokalsamfundet omkring det.

I dag fungerer Haughus Gods muligvis stadig som et landbrug, og det kan også være åbent for offentligheden til visse arrangementer som fx bagagerumsmarked eller som et historisk sted af interesse. Det er værd at undersøge yderligere for at få mere information om godsets nuværende status og eventuelle offentlige aktiviteter eller besøgsmuligheder.

Bagagerumsmarked på Haughus Godt er som alle andre genbrugsmarkeder hvor folk kommer for at sælge eller købe brugte varer direkte fra bilers bagagerum eller fra borde opstillet i en udendørs eller indendørs markedslignende atmosfære.

Hvis du er interesseret i at deltage i et bagagerumsmarked på Haughus Gods, vil jeg foreslå at holde øje med lokale arrangementer på godsets officielle hjemmeside eller sociale medier, hvor de normalt annoncerer sådanne begivenheder. Du kan også klikke HER hvis du vil være mere.

Da vi var færdige med det allermægtige bagagerummarket gik turen videre til de berømte Jellingsten og her blev vi begge to noget overrasket – der er sket meget siden jeg var her i 4 klasse kan jeg vist godt røbe.

Jellingstenene

Som sagt er Jellingstenene to runesten, som stammer fra den danske vikingetid og er placeret i Jelling, Danmark. Disse sten er en afgørende del af Danmarks historie og kulturarv og har stor symbolsk betydning.

Stenene blev rejst i det 10. århundrede af Kong Gorm den Gamle og hans søn, Kong Harald Blåtand. Den største af stenene, kendt som Jellingstenen eller Stenen fra Jelling, blev rejst til ære for Kong Gorms hustru, Dronning Thyra. Denne sten indeholder en inskription, der ærer Thyra som “Danmarks bedste kvinde”. Den mindre sten, kaldet Haraldsstenen, blev rejst til ære for Kong Harald Blåtand og bærer en indskrift, der beretter om Haralds kristning af Danmark og en samling af landet under en konge.

Jellingstenene anses for at være blandt de vigtigste runesten i verden på grund af deres historiske og kulturelle betydning. De symboliserer Danmarks overgang til kristendommen og dannelsen af en samlet dansk nation. Jellingstenene blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1994 som et fremtrædende eksempel på vikingetidens monumenter og er et af Danmarks mest ikoniske nationale symboler.

Hvert år tiltrækker Jellingstenene tusindvis af besøgende, der ønsker at opleve denne enestående del af Danmarks historie og kulturarv. De er ikke blot sten, men et levende vidnesbyrd om fortidens begivenheder og den rolle, de spillede i formningen af Danmark som nation.

Den nye Jellingesten

Den nye Jellingsten er et projekt, der har til formål at udvide og forny Jelling-monumentet, der allerede består af Jellingstenene, Jellinghøjene og den tilstødende kirke. Ideen om en ny Jellingsten er ikke blot at tilføje endnu en sten til monumentet, men derimod at skabe en moderne fortolkning af de historiske sten, der blev rejst af Kong Gorm den Gamle og Kong Harald Blåtand i det 10. århundrede.

Den nye Jellingsten blev planlagt med det formål at udvide historiefortællingen på stedet og at understrege Jellings betydning som en central del af dansk historie og kultur. Stenen er designet til at indeholde indskrifter, der afspejler nutidens forståelse af fortiden samt budskaber om samhørighed, tolerance og fællesskab.

Projektet omfattede omfattende forskning, design og samarbejde med kunstnere, arkæologer og historikere for at sikre, at den nye Jellingsten blev en passende tilføjelse til det eksisterende monument. Resultatet er en moderne og stilfuld sten, der passer ind i den historiske kontekst og samtidig taler til nutidens publikum.

Den nye Jellingsten blev afsløret i en ceremoni, der tiltrak opmærksomhed fra både medier og offentligheden. Den har sidenhen tilføjet en ny dimension til Jelling-monumentet og tiltrukket endnu flere besøgende til området, der ønsker at opleve dette unikke møde mellem fortid og nutid.

Kongernes Jelling museum

Kongernes Jelling Museum er et kulturelt center beliggende i Jelling. Her fokuserer på at fortælle historien om Jelling og dens betydning for dansk historie og kulturarv. Museet er en del af det større Kongernes Jelling kompleks, der også omfatter Jellingstenene, Jellinghøjene og Jelling Kirke.

Museet tilbyder en omfattende udstilling, der udforsker forskellige aspekter af Jellings historie, herunder vikingetiden, kristendommens indførelse i Danmark og den politiske betydning af Jelling som kongesæde. Udstillingerne indeholder en imponerende samling af genstande, artefakter og interaktive displays, der giver et dybt indblik i fortiden.

Et af højdepunkterne på museet er Jellingstenene, to store runesten rejst af Kong Gorm den Gamle og hans søn, Kong Harald Blåtand, i det 10. århundrede. Disse sten er indskrevet med runer og symboliserer Danmarks kristning samt en samling af landet under én konge. Museet tilbyder også information om Jellinghøjene, Jelling Kirke og andre vigtige arkæologiske fund fra området.

Kongernes Jelling Museum er også vært for en række arrangementer, aktiviteter og guidede ture for besøgende i alle aldre. Der er også en café og en museumsbutik, hvor man kan købe souvenirs og lokale produkter.

Der er gratis adgang til Kongernes Jelling for hele familien og mulighed for tilkøb af familieaktiviteter både inde og ude. Året rundt er der desuden mulighed for at bestille rundvisninger på monumentområdet. De laver også rundvisninger på engelsk, tysk, dansk og hollandsk.

Alt i alt er Kongernes Jelling Museum et fascinerende sted, der giver et dybt indblik i Jellings historie og kulturarv. Det er et must-see for enhver, der besøger området og ønsker at lære mere om Danmarks fortid og identitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *