Kender I det?

Det kribler og krabler

Det kribler og kabler i læben og altid, når man har allermest travlt – ååh nej forkølelsessår! (kaldes labial herpes på fagsprog) 

Sjovt nok bryder forkælelsessår altid mest ubelejligt ud. Også denne gang (læser projektledelse og har egentlig slet ikke tid til et blogindlæg) og man tænker, nej, gå nu væk!  

Der findes 2 typer som kan give forkølelsessår, HSV-type 1 og 2. Den mest almindelige årsag til forkølelsessår er HSV-1. I princippet kan forkølelsessår optræde hvor som helst i ansigtet. Jeg har dog kun haft det på læberne.

Hvis du først er blevet smittet med herpesvirus, vil virussen findes i kroppen resten af livet. Kæmpe ØV! Men sådan er det! De fleste voksne danskere (80-90 %) har antistoffer i blodet, som tegn på at de er smittet med Herpes Simplex Virus I.

Der er mange faktorer, der kan aktivere forkølelsessår! Fx Stress som jeg så afgjort er lige PT. Men også ekstrem kulde eller varme, nedsat modstandskraft, Påvirkning fra UV-stråler, f.eks. sol eller solarium (det sidstnævnte, er jeg ret sikker på mange ikke ved – heller ikke jeg til at begynde med)

Jeg har i mange år anvendt Zovir (som alt andet kemisk – ikke er udpræget sund) men som er den mest almindelig behandling, hvis man ikke ved at der findes andre. Eller Herpavir, som er i den samme boldgade dog lidt billigere. Men i de seere år og på jagten efter et mere grønnere, renere og sundt liv, har jeg valgt at gøre noget helt andet.

Lidt tilfældigt fik jeg et helseblad med sidste gang, jeg handlede i min lokale helse butik. Det var lige ved at lade livet, da det kom i kløerne på min kæreste, men jeg redet det – og heldigvis.

Du tænker sikkert hvorfor – det skal jeg fortælle dig! Imellem alle de skønne grønne, økologiske, veganske artikler, fandt jeg min lille redning.

Spirularin HS som er på størrelse med den lille tube (Zovir) så den er lidt at have med i tasken.

Ny og banebrydende plantebaseret cremeplejeprodukter der tilbyder en naturlig bekæmpelse og pleje af forkølelsessår- oooh ja tak!

Indeholder solfaktor 15 – solen kan være en trigger af herpesudbrud. Og indeholder nærende ekstrakter og olier fra bl.a. fennikel, jojoba og sheabutter. også fra certificeret økologisk landbrug. (jeg kan ikke få armene ned)

Herudover har Spirularin® en posetiv virkning på cellers regenerering.  

Hvordan virker Spirulina ?

Mikroalgen Spirulina Platensis har i de sidste 3,6 mia. år udviklet et effektivt forsvar over for dens naturlige fjender, nemlig bakterier, svampe og vira. Herudover virker algen cellebeskyttende og fremmer regenerationer af celler.

Algens unikke egenskaber er blevet forstærket i ekstrakt Spiralin® som er tilsat denne cremeserie. (man kan også få Spirularin® VS som virker mod vorter)

Her skal fremhæves:

Kitinase er et element i Spiralin®, der ødelægger svampens cellevægge. Det undersøges forsat om og hvorledes kitinase påvirker diverse bakterier.

Calcium Spirulan, er en polysaccharid i mikroalgen, der blokerer virus (fx HSV og HPV) adgang til receptorer.

Men hvad kan du også selv gøre?

  • Vask hænder efter berøring af læberne.
  • Undgå at pille i forkølelsessåret, man kan få smitte andre steder på kroppen og risikere at inficere såret med bakterier
  • Almindelig sund levevis med varieret kost, motion og tilstrækkelig søvn vil styrke kroppens immunforsvar.
  • Det er forskelligt fra person til person, hvad der udløser udbruddene. Udsættelse for sollys, menstruation, stress og febersygdom kan medføre reaktivering hos nogle. Hos andre kan der ikke altid påvises en udløsende årsag.
  • Undgå direkte kontakt med forkølelsessår. Man kan få forkølelsessår på hele kroppen, også på fingrene og kønsdelene.

Til sidst kan du også bruge de helt naturlige midler og som du måske endda har i køkkenet?

Sort te – Hvis du allerede har et forkølelsessår, placer en tepose med sort te direkte på såret og skrub forsigtigt i et par minutter. Dette remedie reducerer smerte og hjælper blisten med at hele.

Hvidløg – er kendt for sine antimikrobielle egenskaber, der bekæmper et stort antal forskellige vira. For at bekæmpe forkølelsessår, skær et fed hvidløg midt over og placer direkte på udbruddet.

Mælk – indeholder lysin, en aminosyre der fremskynder helingsprocessen af forkølelsessår. Du skal blot dyppe et stykke vat i mælk og anvende det på forkølelsessåret. Dette remedie er bedst at bruge, når de første tegn på et udbrud opstår.

Tomater og aloe Vera – Smør tomatsaft på såret og lad det sidde i et par minutter efterfulgt at Aloe Vera. Aloe Vera indeholder mange ingredienser, der er sunde for huden og, som kan hjælpe med at udtørre blisten hurtigere.

Lime – besidder antibakterielle og antivirale egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe forkølelsessår. For at nyde godt af dens fordele skal du blot anvende et par dråber af saften direkte på det berørte område tre gange om dagen.

Honning og eddike – Både honning og eddike besidder antivirale egenskaber, der bekæmper forkølelsessår. Bland en spiseskefuld honning med en smule eddike og anvend det direkte på såret med et stykke vat.

Forebyggelse og pleje

Det er meget vigtigt at afskaffe tandbørster, håndklæder eller andre ting, der har været i kontakt med et aktivt forkølelsessår. Der er en chance for, at det er kontamineret med virussen og ved brug senere hen, kan det give nye blister. Hvis muligt, undgå at genbruge kopper, gafler og andre beskidte ting. Hav noget desinfektionsmiddel til rådighed, så du kan rense dine hænder og dræbe bakterier og vira.

Bemærk: Dette indlæg er ikke beregnet til at give medicinsk rådgivning, diagnose eller behandling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *