Genbrugsjæger

Når jeg går på jagt i genbrugsbutikker

Dem som kender mig godt ved, at jeg er lige så vild med genbrugsfund, som jeg er med Frankrig – og det siger altså ikke så lidt! Jeg har gået på jagt i genbrugsbutikker lige siden jeg kan huske. Min mor tog mig som regel altid med, og jeg synes det var skæg, at gemme mig under stativerne, til min mors store frustration, men damerne der stod i butikkerne, synes det var vældig underholdende.

Jeg synes det er fedt med genbrug – det godt for miljøet og man har mulighed for at have sin egen stil!

Altså jeg ser mig selv som meget erfaren genbrugsjæger, kan som regel spotte hvad jeg gerne vil have, og jeg vil gerne dele ud af min viden, så du kan få en succes oplevelse. Jeg har også lavet div fejlkøb og det er jo super ærgerligt.

At være genbrugsjæger gør det sjovt at handle – især hvis du er lidt fiks med en symaskine eller bruger din fantasi til hvordan du evt. kan gøre tøjet helt dit eget og skabe din egen stil, som du ikke kan finde i alle de der mainstreamen butikker. Der findes da ikke noget bedre end at have noget på som ikke alle andre har?

Når jeg går rundt i genbrugsbutikker, er jeg altid særligt opmærksom på det materiale, som tøjet er lavet af, og jeg går altid en stor bue udenom det værste ”Fast Fashion”, som udover at være dårligt for miljø og mennesker, også tit er lavet af dårligt stof, som hurtigt bliver grimt.

Når jeg bevæger mig ind i en genbrugsbutik, så har jeg altid en ide om, hvad jeg leder efter, men ved aldrig hvad jeg finder.  Kigger altid efter noget som passer til det jeg allerede har hængende i skabet derhjemme.  Jeg mærker på tøjet og holder det frem i lyset. Selvom det er brugt, må det ikke kunne ses, og jo bedre materiale du køber, jo bedre er det at have på, og jo længere kan det holde sig pæn. Jeg har tit været til fest kun iført genbrugstøj og jeg synes det var skønt!

Tips og tricks til dig som vil gå på jagt i genbrug

Tøjet

Når du shopper genbrugstøj, er det ALTID en god idé, at du prøver tøjet, inden du køber det. Selvom du finder et stykke beklædningsgenstand, som er angivet til at være i din størrelse, er det ikke sikkert, at du kan passe det. Sorry to say laydies from Danmark! Tøjet kan være fra et land eller fra en tid, hvor kvinderne er/var mindre, end de er i dag i Danmark. Tøjet har det også med at udvide sig over tid. Det kan skyldes vask, eller fordi det har tilpasset sig den tidligere ejers pasform. Men det er også for at finde fejl og mangler. Har tøjet huller? Er det fnugget? Er det beskidt? Du opdager det nemmere, når du prøver tøjet på.

Hvis du skal købe undertøj i en genbrugsbutik, så gælder de samme regler, som når du køber det nyt, især når man kigger efter bh. Den skal prøves.  Jeg har til tider været heldig med at finde næsten ubrugt undertøj og som passer i str. Der er dog delte meninger om brugt undertøj, men mærk efter om du har det godt med det. Fordi det er havnet i en genbrugsbutik, er det jo ikke ensbetydende med, det har været brugt særlig mange gange. Personligt går jeg lidt uden det, men det er også fordi jeg har fundet ud af at jeg har en specielt str. som man næsten altid skal ind i en ”ny” butik at købe.

Sko

Jeg køber ikke ret mange sko i genbrug, med mindre jeg kan se de ikke har været brugt særlig meget. Men jeg har altså også nogen dumme fødder. Sko har det også med at forme sig efter foden og vi har alle forskellige fødder, så man kan risikere at købe et par sko som er trådt for meget ud så det er skadeligt for dine fødder. Hvis man vil købe sko og skoene er for små, plejer det at være et no-go. Der findes alligevel et lille trick til at få sko til at blive en lille smule større. I fagtermer kalder man det at blokke sko ud. Det kan du enten selv gære eller få en skomager til det.

Tjek tøjet

De fleste genbrugsbutikker er tøjet altid i god stand, men tjek alligevel altid lige, om knapperne sidder helt fast, og at lynlåsen virker, som den skal. Hvis du alligevel er helt forelsket i et par bukser, hvor lynlåsen er ødelagt, så kan en skrædder ganske sikker lave det for dig, og du har alligevel sparet penge i forhold til at købe nyt. Plus nu har du det unikke stykke genbrugstøj, du kan være helt sikker på, at ingen andre ejer. Mit grundlæggende råd er det en dårlig ide at købe tøj med for mange mangler.

Selvom næsten alt tøj, der sælges genbrugsbutikker, er vasket og rent, kan du stadig føle et behov for at fjerne en fremmed lugt fra dit nyindkøbte genbrugstøj. Der er flere metoder til at fjerne lugtgener fra genbrugstøj. Lugter det rigtig dårligt, synes jeg ikke du skal købe det. Lugt i tøj kan være vanskeligt at få ud, og du ender som regel med, at alt dit andet tøj kommer til at lugte på samme måde.

Du kan enten hænge dit tøj udendørs på en dag, hvor det blæser godt, så vinden kan blæse lugten ud af tøjet. Efterfølgende vaske tøjet i en vaskemaskine for at fjerne lugten helt.

Giv tøjet sit eget look

Farv tøjet

Det der med at finde den perfekte kjole, men i en forkert farve, det kan du faktisk vælge at gøre noget ved. Du skal blot bruge tøjfarve og salt, og så er du i mål i løbet af et par timer. Så hvis du elsker at eksperimentere, så er der rig mulighed for det. Men jeg synes også du skal være realistisk – for du nogensinde farvet den kjole? Jeg gør ikke, så lader jeg den hellere til en anden køber.

Læg tøjet op

Det kan måske virke som et stort projekt at skulle lægge kjole og bukser op, hvis de er for lange. Men det er faktisk ikke så svært. Resultatet bliver dog bedst, hvis du bruger en symaskine. Kan du ikke selv eller er du bange for, at ødelægge dit tøj, kan du tage det med til en skrædder. Ofte kan man få lagt et stykke tøj op for højest et par hundrede kroner. Men igen vær realistisk – får du det nogensinde gjort?

Hav tålmodighed

Gå alle varerne systematisk igennem. En effektiv genbrugsshoppetur kræver, at du har tid og energi til at lede. Genbrugsbutikkerne organiserer sjældent deres tøj på samme måde, som man gør det i Magasin. vær ikke bange for at grave dybt – det er før set, at det bedste fund har forputtet sig helt inde bag.

Det er dyrt at købe billigt

Du kan hurtigt komme til at blive fanget i en shoppestemning og ende med at komme hjem med fem ting, du udmærket godt ved, du aldrig får brugt. Nogle gange er genbrugsvarer så billige, at det virker dumt ikke at hapse dem med hjem. Men hvis købet ender med at samle støv i skabet, er det pludselig ikke så godt et køb længere. Mærk efter i maven, om det er noget, du har lyst til at gå i lige nu, og køb det, hvis det forholder sig sådan. Jeg har altid en regel som siger “kan du mixe det med noget du har hjemme i skabet, får du det med garanti også brugt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *