Mit glutenfri liv

Eller i ihvertfald næsten

For jeg er ikke glutenallergier, det tror jeg ihvertfald ikke, MEN jeg har erfaret og kan mærke, at mit indtag af gluten forringer mit velvære. Det er så bare først gået op for mig i en lidt sen alder, hvad gluten har gjort ved min krop. Jeg ville have ønsket, jeg viste det noget før – sikke mange mavepiner jeg så har undgået!

Og efter jeg læste, at der kunne være en sammenhæng mellem højt glutenintag og angst, hjertebanken, svimmelhed, søvnløshed og udfordringer med fordøjelsen gik jeg i gang med at minimere mit eget indtag af gluten. OG tænk engang mine generne jeg havde, er stort set væk!

Til glutenforskrækkede kan jeg så også lige fortælle at leve glutenfri er hverken kompliceret eller mystisk. Hvis du bare ved hvordan men skal bære sig ad, kan det faktisk være rimeligt let og overskueligt OG nej det er heller ikke sundhedsskadeligt at leve uden gluten, der er faktisk ikke næringsstoffer i gluten, så du kan sagtens undvære gluten.  OG nej det er heller ikke en dille bare fordi jeg er buddhist og vil leve sundt!

Jeg minimerer bare mit indtag af gluten, fordi det har en gavnlig effekt på min krop og mentale tilstand!

Eksperimenter

I starten købte jeg disse her konventionelt bagemix og det kan jeg altså ikke rigtig anbefalede. Heller ikke selvom det er økologisk.  Brødet falder sammen, bliver meget fladt og er faktisk næsten uspiselig.

Jeg erfarede også, at man skal skrive sig bag øret, når man skal i gang med at bage glutenfri. Det allerbedste er nemlig at tilberede dejen i en røremaskine eller foodprocessor. På den måde kommer der masser af luft ind i dejen. Og det er ingen skade til!  Det erfarede jeg jo på den hårde måde. De første gange jeg bagte glutenfri, blev brødet jo stenhårdt og ufølsomt.  Og så skal dejen heller ikke være for fast, hellere som en tyk grød, og efter hævning kan man ”forme” brødet eller bollerne med ske eller med fingrene ved brug af olivenolie eller vand.

Mange siger også, at man skal lade dejen efterhæve kortvarigt eller endnu bedre, hvis man har hæveprogram i sin ovn, og bage dem ved en høj temperatur, enten 220 eller 250 grader, hvilket får brødet eller bollerne til at hæve yderligere op.

Man skal også være opmærksom på, at glutenfri brød hurtigt bliver tørt. Derfor kan man med fordel fryse det ned umiddelbart efter bagning i små portionsposer. Når man så har lyst til en glutenfri bolle, så tager man den op af fryseren, stænker den med lidt vand og luner den i ovnen. Så er brødet som nybagt. (det er for øvrigt også det man kan med alm brød)

Har du ikke tid til at bage selv, så tilbyder de fleste helsekostforretninger idag glutenfrit brød. Du skal dog være forberedt på at prisen er høj, men efterhånden er efterspørgslen så stor at mange give % på glutenfrit brød.

De mangeartede kendetegn

Har jo læst en del om emnet efterhånden og fandt ret hurtig ud af, at hvis man reagere på gluten,  skelnes der imellem cøliaki, glutenallergi og glutenintolerance. Lidelserne skulle eftersigende også kaldes for “verdens mest underdiagnosticerede sygdomme”. Cøliaki, glutenallergi eller intolerance er desværre alle oversete lidelser, der desværre ubehandlet kan medføre store sundhedsproblemer. Måske også derfor jeg først har fundet ud af at der er en sammenhæng mellem mit indtag og de symptomer jeg antog jeg skulle leve med.

Men symptomerne er også så mangeartede at det er lidt en jungle at finde ud af. Bla dem jeg selv har nævnt, men også dårlig trivsel, træthed, øget følsomhed, grådlabilitet, udslet og depression er også nogen af de kendetegn man kan have. Det anede jeg jo slet ikke, og det er der sikkert rigtig mange der heller ikke gør.

Ganske kort

Cøliaki

Er kort fortalt en autoimmun tarmsygdom, hvor gluten forårsager en afkortning af tyndtarmens fimrehår. Ja nu bliver det rigtig spændene! Det kan medføre nedsat optagelse af vitale næringsstoffer fra maden, og kroppen kan herved komme til at lide under manglen på livsvigtige vitaminer og mineraler og andre næringsstoffer.

Glutenallergi og intolerant

I takt med at mange oplever problemer med fordøjelsen og måske har fået diagnosen ”irritabel tyktarm”, er øget opmærksomhed på, hvad vi spiser, blevet meget relevant. De hyppigste fødevarer, som glutenallergiger reagerer på er; hvede og produkter indeholdende hvede og gluten, mælk- og mælkeprodukter samt æg og soja.

Hvad er gluten?

Gluten er ganske kort jo det proteinstof som giver brødet struktur og får det til at hæve. Det er måske også årsagen til, at danske bagere efterspørger hvede og sælger brød med et højt glutenindhold. Gluten består teknisk set af flere molekyler med hver sit navn, men her anvendes den samlende betegnelse gluten. Glutenmolekylet kan for mange være vanskeligt fordøjeligt, og et højt indtag kan afføde fordøjelsesmæssige problemer.

Her skelner man igen mellem:

Hvedeintolerance – Dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på hvede

Glutenintolerance – Dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten

Klinisk glutenallergi – Dele af immunforsvaret reagerer uhensigtsmæssigt på gluten

Non-cøliaki-glutenintolerance – Hvis du er ekstra sensitiv overfor gluten og får reaktioner

Cøliaki eller stum cøliaki – gluten forårsager en autoimmun reaktion

Reaktioner på neuro- eller morfinpeptider – reaktioner på gluten og mælkeprotein

Irritabel tarm – her kan såvel gluten som mælk og særlige sukkerstoffer spille en rolle

Hende med den sarte mave

Har lige fra barnsben levede med en det man kalde en sart mave, som senere kom til at hedde Irritabel Tarm. Ja, navnet har de ikke været så opfindsom med, og det jo ikke noget man lige går og råber højt om. Så lyder det jo egentlig bedre og sige at man har glutenallergi, i stedet for at blive kendt som hende med den sarte mave.

Er opvokset med temmelig meget hvidt brød, pasta og sødmælk og jo ganske uviden om hvad det gjorde ved min krop. Det samme gælder fastfood, fordi det var jo nemt. Det er dog efterhånden meget længe siden jeg har spist fastfood, min mave reagere nemlig rigtig meget på friture og det har jeg lært på den hårde måde!

Jeg startede med at drikke laktosefri mælk og bruge alverdens laktosefri produkter, da jeg flyttede til Aarhus, dog uden de helt store resultater men den hjælp dog lidt på symptomer.

At jeg heller ikke kunne tåle alt for meget gluten fandt senere ud af og lidt ved et tilfælde at brødet også var synderen! Herhjemme skar vi nemlig ret kraftig ned på brød i forbindelse med at min kæreste gerne ville tabe sig lidt. Det gjorde, at vi stort set ikke spiste brød i en periode.  Og det kunne min mave godt lide. Vi startede så op med groft brød stille og roligt.

Ofte kan symptomerne forsvinde ved at udelade visse fødevarer i en periode og i stedet tilføre gode mælkesyrebakterier og sunde fedtstoffer. Og det er præcis det vi har gjort. Jeg spiser ikke 100 % gluten og laktosefrit men jeg begrænser mit indtag.

Det er egentlig ikke fordi jeg synes det kræver den stor opmærksomhed i dagligdagen at leve glutenfri, men den største udfordring er for mange er nok brødet. Og det er det også for mig. Føler mig ikke rigtig mæt uden.

Er det blevet en absurd trend at spise glutenfri?

Udbuddet af glutenfri produkter har i mange år været meget småt og alt for dyrt for den alm forbruger. Når man gik ned i supermarkedet, var der en lillebitte hylde med specielle glutenfri fødevarer, mens andre kan vælge i hele butikken.

Sådan er det heldigvis ikke mere. I fx Dansk Supermarked kan man se de nøje har fulgt efterspørgslen på glutenfri produkter. Jeg tror dog ikke, at årsagen til øget efterspørgsel nødvendigvis, at der er kommet flere med glutenintolerance, men derimod, at der sideløbende er opstået nye sundhedstrends med glutenfri kost og at man er blevet mere opmærksom på hvordan kroppen har det. Er glutenfri produkter så gået hen blevet en absurd trend? Det har efter min mening aldrig været nemmere at købe glutenfri som det er i dag. Man kan rolig sige at glutenfri produkter er i vækst.  

Nu vil jeg være den sidste til at gøre mig til dømmer om, hvilken kostretning man vil følge, men jeg har en holdning om, at man skal lytte til sin krop. Og siger den nej til for meget gluten – så er der jo kun en ting at gøre!

Jeg er som forbruger kun glad for at supermarkederne styrer efter efterspørgslen. Det er jo med til at sætte skub i tingene, og jeg håber, at det kan rokke lidt ved den høje pris, når både udvalg og efterspørgsel vokser så markant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *