Hit med arbejdsglæden

Hvor glad er du for at gå på arbejde?

Det er faktisk det første spørgsmål jeg gerne vil have dig til at tænke over. Vores arbejdsliv fylder jo en hel del af vores liv, og vi skal jo gerne have lov til at arbejde i mange år. Derfor er det også vigtigt, at vi brænder for vores arbejde. Det er et faktum, at vi i dag tilbringer omkring 25 % af ugens timer på arbejdspladsen (ved et 37 timers job) Derfor synes jeg det betyder noget, at vi er glade og trives på arbejdspladsen.

Gør dig selv den tjeneste at stoppe op og overvej, hvad du vil med dit liv og find ud af, om du er på rette hylde. (arbejde)

Og hvis nej så er næste spørgsmål – hvordan kommer jeg så lige derhen og hvad skal arbejdet så indeholde?

Hvis ja så synes jeg også bare du skal læse videre for det kan ikke skade at læse om glæde og trivsel du risikerer kan at blive klogere.

At arbejde for at leve eller leve for at arbejde sådan lidt groft sagt. Men uanset om man tilhører den ene eller anden kategori, så er det vigtigt at have for øje hvad man vil med sit arbejde.

For mig handler arbejdet ikke kun om at tjene penge. Jeg vil gerne have et arbejde der er personligt tilfredsstillende, udvikler mig som mennesker, er meningsfuld og hvor jeg yder et bidrag til et formål. Jeg har behov for at få anerkendelse og vise jeg kan mestre mit arbejde, som i øvrigt meget gerne må være have indlagt udviklingsmuligheder.

Jeg ved godt, at det er jo hverken chefen eller den enkelte medarbejder der alene kan sikre, at der er en høj trivsel og engagement på arbejdspladsen. Det er jo noget man i fællesskab har ansvar for at skabe og vedligeholde.  

Det er et fælles ansvar

Du har med stor sikkerhed allerede fået tudet ørene fulde om diverse input til, hvordan du kan holde dig sund og rask gennem god kost og motion, have en god balance i livet, udvikl din psykologiske robusthed osv. Og det er jo også alt sammen godt nok. Det er jo faktorer, som kan medvirke til at øge din trivsel i det daglige – uanset om du er på arbejde eller ej.

Som alt andet så starter arbejdsglæde og trivsel hos dig selv og er helt og holdent dit ansvar. Men du har og kan ikke have ansvar for andres arbejdsglæde. Så hvad kan du egentlig bruge det til hvis du ikke for det implementeret i din dagligdag.

Vejen til at højne arbejdsglæde og trivsel, går jo også gennem dine muligheder for at vise og være en effektiv og kompetent medarbejder. Og giver din arbejdsplads ikke plads til det, så er du jo lige vidt.

Det er bla. også din chef/leder som kan hjælpe dig og dine kollegaer godt på vej. Det er ledelsen som kan være med til at skabe et miljø, hvor der er fokus på arbejdsglæde og trivsel sammen med alle medarbejderne.

På arbejdspladser med god trivsel skal der derfor være en følelse af at ledere og medarbejdere har et fælles ansvar for at finde løsninger på hverdagens opgaver og udfordringer. Her fører man ansvarsfølelsen til handling, som skaber gode rammer for at kunne løse opgaverne og imødegå udfordringerne.

På den måde skabes der også en åben og tillidsfuld dialog mellem ledere og medarbejdere, men også blandt medarbejderne indbyrdes, og man har en følelse af fælles ansvar.

Arbejdsglæde – derfor er det så vigtigt!

Vi kan godt blive enige om at høj trivsel og arbejdsglæde på en arbejdsplads sikrer en god bundlinje men også sunde medarbejdere på sigt. Glade og sunde medarbejder er nemlig mindre syge, mere effektive og kreative. Men nu er den ene persons trivsel jo ikke nødvendigvis den andens. Medarbejdere kan opleve de samme vilkår forskelligt. Det gør oplevelsen af trivsel og arbejdsglæden på arbejdspladsen individuel. Derfor er det vigtigt at kunne spotte både arbejdsglæde og mistrivsel hos alle. Den enkelte medarbejder har mulighed for at påvirke den anden enkelte trivsel. Hvis den enkelte ikke trives, så kører toget hen ad den gale vej.  Derfor er det vigtigt at få alle med.

Fordi vores arbejde fylder så meget i vores liv, så er det klart, at hvorvidt vi er glade eller ej helt naturlig også kan være afgørende for vores generelle livsglæde.

Mange af os kender helt sikkert følelsen af at have haft en rigtig dårlig dag på jobbet. Mens nogle er i stand til at lade arbejde være arbejde, tager andre de negative oplevelser med hjem – og så er det svært at have en god aften. Hvis det sker tilpas mange gange og over længere tid, kan det være svært, – hvis ikke helt umuligt, ikke at blive påvirket, både fysisk og psykisk.

Det påvirker vores nattesøvn, immunforsvar og medføre en større risiko for at få en lang række alvorlige sygdomme, herunder mavesår, depression eller stress.

Det er de færreste som kan efterligne Ole Henriksen i længere tid ad gangen med alt hans iver og positive energi han ligger for dagen. Så jo du må altså gerne have en off-dag eller være ked af det. Vi er mennesker ikke robotter. Det som er afgørende her, er om du føler dig glad, når du tænker på dit arbejde og dine arbejdsopgaver.  

Sådan finder du mere arbejdsglæde

Der findes et hav lister, tips & tricks og oversigter over, hvordan du kan vende din manglende arbejdsglæde og genfinde den. Men gab hvor er det en tør kiks at sluge og man opgiver jo næsten på forhånd.

En god ide vil være at finde ud af, hvorfor arbejdsglæden mangler til at begynde med. Når man ved hvorfra den manglende arbejdsglæde stammer, er det også langt nemmere at arbejde målrettet efter at genskabe den.

Som jeg skrev tidligere, er det jo helt og holdent dit eget ansvar. Noget af det nemmeste i verden er at pege fingre og tænke, ”det er også fordi…”. Der kan naturligvis være faktorer, som er ude af dine hænder, som kan påvirke øjebliksbilledet, men helt overordnet er det dit eget ansvar. Her er det alfaomega at være løsningsorienteret, turde sige fra og ikke være bange for at bede efter hjælp.

Det som kan være med til at dræne dig for energi og arbejdsglæde er hvis der er dårlig stemning på arbejdspladsen. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at negativ stemning og dårligt humør kan være utrolig smittende. Så derfor er det godt at huske på at glæde avle glæde og smil avler smil, og måske ligefrem forstærke dit eget gode humør. Uanset hvad, så vil det med garanti føles rart og godt at være med til at sprede god stemning og humør.

Tips til hvordan tackler dårlig stemning på arbejdet?

Hvis du synes at stemningen på arbejdspladsen føles lidt trykket, hvordan skal man så bære sig ad? Først og fremmest synes jeg det handler det om at starte roligt ud, selv de små ting har stor betydning. Det behøver faktisk ikke være mere end at sige ”godmorgen”, når du møder ind.

Være smilende og give ros og komplimenter til kollegaer om både faglige og personlige succeser. Sådanne gestusser og små initiativer kan sprede sig som ringe i vandet, og inden man får set sig om, kan det blive en helt naturlig del af arbejdsmiljøet.

Hold din sti ren og går forrest – tag ansvar for din arbejdsglæde – forhåbentlig vil dine kollegaer følge med.

Hvis du nu føler, du har prøvet alt for at genfinde arbejdsglæden – skal du så bare blive i det? Til det kan jeg sige, at hvis man føler, at situationen er uholdbar, og man aldrig vil kunne finde glæden, skal man altså også turde sige op og gå sin vej. Det kan være angstprovokerende at sige op, specielt hvis man ikke har et nyt job på hånden. Men for mig er arbejdsglæde og trivsel det vigtigste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *