Originale Engelske Scones

Uundværlig til Afternoon Tea

Ok Ok, jeg har simpelthen ikke kunne knækket koden til glutenfri scones. Når jeg prøver mig frem, kan man vist rolig sige, at det mislykkes. Men så må jeg jo bage alm med gluten og som jeg jo egentlig også plejer. Denne opskrift har fuldt mig siden jeg gik i skole. Dog skulle der ikke chokolade i den opskrift, det har jeg tilføjet senere. Og denne opskrift slår aldrig fejl. Du kan bage med eller uden chokolade – du bestemmer!

Når vi nu taler om variationer så er denne basisdej perfekt – du kan faktisk komme det fyld i du bedst kan lide. Se mere under tips under opskriften.

Jeg har spist scones, og fået den lækre traditionelle engelske Afternoon Tea servering adskillige gange, når vi har været på engelsk teasalon. Scones stammer oprindeligt fra Skotland, og der er det faktisk blot tale om en bolle. Men til forskel fra almindelige boller, så laves scones med bagepulver i stedet for gær. Netop derfor er de hurtige at bage, fordi de ikke skal hæve.

Scones er et fast indslag i Afternoon Tea, med små sandwich og kager til, men de er også alletiders når de serveres alene med flødeskum (eller Clotted Cream) og god marmelade til. Og så lige en god kande god te til naturligvis.

Jeg har eksperimenteret mig frem til den helt perfekte opskrift, som ganske enkelt er blevet til de bedste scones jeg nogensinde har smagt.

Her får du min opskrift på de lækreste hjemmebagte scones…og se om du er enige med mig!!

Du skal bruge til 16 scones:

500g hvedemel

1½ spsk bagepulver med top på

1 tsk natron

½ tsk salt

½ tsk kardemomme

3 tsk vaniljesukker

130g koldt smør

3 spsk. rørsukker

3½ dl kærnemælk, fløde eller sødmælk

100g mørk chokolade, groft hakket (kan undlades)

økologisk citron – (Både reven skal af ca. 1/2 citron og lidt citronsaft. Citron kan eventuelt udelades) jeg synes det smager godt og det hjælper med at få scones til at hæve på den allerbedste måde.

Sådan gør du:

Start med at tænde ovnen på 200 C alm ovn. Sæt din bageplade i ovnen så den er varm når du skal bruge den. TIP: Ovnen skal være varm når du er klar med dine scones. Vent eventuelt lidt med at lave dejen hvis din ovn er længe om at varme op.

Kom mel, bagepulver, natron, vanilljesukker, kardemomme, sukker og salt i en stor skål og bland det rigtig godt sammen. Tilsæt smør i tern og smuldr smørret ind i melblandingen, til det hele ligner revet ost. Tilsæt den hakkede mørke chokolade eller andet fyld og bland det sammen. Hæld kærnemælken i og saml det hele til en letklistret dej. Der skal endelig ikke røres i dejen, den skal blot samles hurtigt. Kom lidt mere mel i hvis dejen er for klistret.

Tag dejen ud på bordet og drys evt. med lidt mel og tryk den til et fladt kvadrat (ca. 22 x 22 cm) som du skærer ud i 4 x 4, der skal blive til dine scones. Placer dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Du kan også stikke dem ud med en rund form så for du runde scones. Eller dele dejen op i lige store dele og skær dem tilfældigt, så får de et lidt rustikt look.

(Der er delte meninger om hvilken metode der er den helt rigtige. Nogle mener de skal udstikkes, Jeg former nænsomt en dejpølse som jeg skærer ud til scones. Selvfølgelig kan man forme pæne scones med en udstikker og det kan jeg også godt finde på)

Bages ved 200 grader almindelig ovnvarme i 15-20 minutter til dine scones er faste og let gyldne i kanten.

Serveres bedst friskbagte eller lunet.

Tips

Hvis dine scones skal serveres dagen efter de er bagt, kan du med fordel skylle dem kortvarigt under en kold vandhane, placere på bagepapir og give 3-4 minutter ved 180 grader varmluft.

du kan evt. komme nødder eller hakket tørret frugt i dejen

Hak din chokolade i grove stykker. Det er de store lommer af smeltet chokolade som alle er vilde med. Hvis du bruger chokoladeknapper eller finthakket chokolade får du ikke den effekt.

Du kan også drysse dine scones med rørsukker inden de bages, så for de en lækker karamelliseret og let sprød overflade.

Scones smager bedst friskbagte, men du kan faktisk få samme gode resultatet ved at fryse dem ned når de er helt friskbagte og herefter varme dem i ovnen direkte fra fryseren. Scones kan også varmes på brødristeren på et lille stykke stanniol. Genialt til den lille lækkersult!

Hemmeligheden  

Mange oplever at de får ret tunge og triste scones, men det er fordi mange tror de skal ælte en dej til scones. Det skal man ikke! Med en scones dej skal man være så nænsom, som man overhovedet kan, og dejen skal ikke æltes men kun samles.

Bagepulveret giver sig til at arbejde lige så snart du aktiver det med mælken. Derfor gælder det om at din ovn er klar og din bageplade er forvarmet. På den måde får du den maksimale effekt af bagepulveret.

Der skal helst tilsættes iskoldt smør som smuldres let ind i melet. Det skal ikke indarbejdes alt for grundigt.

Desuden er det vigtigt at scones rammer en meget varm ovn så hurtigt som overhovedet muligt efter at bagepulveret er kommet i dejen. Det er derfor en god ide IKKE, at stå og fedte for meget med at forme sine scones. Man kan hellere ikke være meget på forkant med tingene. Overholder man de to simple regler, er det hurtigt og nemt at bage lækre scones.

Kærnemælk?

Mange mener at scones SKAL bages med kærnemælk. Det er egentlig sjældent vi har kærnemælk i køleskabet, så Jeg bager ofte scones med mælk og måske lidt fløde hvis vi har det.

Mange af de klassiske engelske opskrifter anbefaler kærnemælk, andre anbefaler mælk og nogle foreslår endda fløde. I forbindelse med at jeg skulle genudgive opskriften, har jeg prøvet det hele og haft testspisere ind over afgørelsen. Og uden tvivl vi fortrækker kærnemælk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *