Vin chaud aux epices – den franske gløgg

Franskmændenes svar på skandinavernes gløgg

Det er jo blevet december og I skal ikke snydes for et juleindlæg. Og selvom jeg har flere indlæg med gløgg, så har jeg ikke delt den franske udgave endnu, så det er da vist på tide!

Danskerne har deres gløgg, tyskernes deres Glühwein og englænderne deres mulled wine. Den franske pendant af gløgg hedder vin chaud aux epices og den minder faktisk rigtig meget om den dybrøde variant, som vi kender herhjemme. Dog uden rosiner og mandler og som falder bedre i min smag. Jeg foretrækker personligt en lidt lettere og mere vindomineret vin chaud/gløgg, end der typisk serveres i Danmark. Jeg er nemlig ikke ret vil med varme rosiner, hverken i mit bagværk, drikkevarer eller min mad.

Du sidder måske og tænker – hvorfor lave den selv når man kan købe den færdiglavet? Og ja butikkerne bugner der op imod jul et hav af halv- og fuldfabrikata i supermarkederne. Lige fra den lokale økologibutiks færdigblandede luksusgløgg til diverse meget kraftige og syntetiserede essenser.

Men det er faktisk ikke svært at lave en god gløgg selv.

Du skal bruge:

¾ literrødvin

100 g rørsukker

1½ dl friskpresset appelsinsaft

1-2 kanelstang

2 stjerneanis

2 hele nelliker

6 hele kardemommekapsler

1 økologisk appelsin

Lidt god rom

Sådan gør du:

Krydderierne koges med ½ deciliter vand og sukker eller honning, evt. lidt af vinen. Karamellisér let. Lad trække mindst 20 minutter, gerne længere.

Tilsæt vin og frugtsaft til krydderiindkoget  og varm forsigtig op lige til under kogepunktet. Lad det trække i 10 – 15 minutter. HUSK den må ikke koge – (alt alkoholen fordamper) Skyl appelsinen, skær den i skiver, og lad dem lune med i gryden. Justér med mere sukker, lidt appelsin/citronsaft – eller evt. en god skvat rom. Hvis vin chauden skal serveres til de klassiske æbleskiver med flormelis og brombærmarmelade, så skal drikken nok sødes kraftigere.

Servér rygende varm. Sigt evt. krydderierne fra inden du hælder på glas. Du får ca. 6 glas af denne potion alt efter hvor store glas du bruger.

Tip: Der er ingen grund til at vælge den fineste vin til den krydrede drik – men heller ikke den ringeste! jeg plejer at anbefale en økologisk rødvin (på grenache, syrah og merlot) fra Løgismose, som du kan købe i Netto.

Tip: Hvis rosiner og mandler ønskes i den færdige drik, kan de med fordel marineres i portvin og cognac et par dagte i forvejen. Evt med lidt sukker.

Du kan også få inspiration på en Vin Chaud Rouge HER

Eller min Orange Glow HER

Eller hvad med min lune pomme chaud HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *