Velkommen til skønne Stockholm

Nordens Venedig

Det er jo næppe nogen hemmelighed at Stockholm er Sveriges hovedstad og det er jo heller ikke uden grund. Stochholm rummer en del spændene historie og kultur som jeg dog ikke vil komme nærmere ind på i dette indlæg.

Men vi kan ikke komme helt uden om at Stockholm blev anlagt mellem Mälaren og Saltsjön, en flig af Østersøen, og er meget stærkt præget af sin beliggenhed ved vandet. Derfor bliver Stockholm også i folkemunde kaldet Nordens Venedig. 

Sveriges hovedstad byder på så mange indtryk, at en uges besøg sjældent er helt nok. Vi havde 4 dage og vi kunne sagns bruge flere.

Gamla Stan

Det oprindelige og delvis bevarede gadenet på Stadsholmen (Gamla stan) er tilpasset det udprægede terræn, og i dag har bydelen med sine tætliggende huse og smalle gader med specialforretninger en særlig charme, som tiltrækker mange turister. Og det var da også en bydel vi havde set frem til at besøge mens vi havde nogle dage i Stockholm.

At gå i Gamla Stan som er Stockholms gamle bydel med brostensbelagte gader og farverige bygninger fra det 17. og 18. århundrede har virkelig sin charme og opleve den middelalderlige katedral, Storkyrkan og det royale palads, som er kongens officielle residens var næsten helt overvældende. Vi så også ofte grupper af skoleelever og studerende på ekskursion, hvor de stopper de gående og lærer om byens spændende fortid.

Gamla Stan er jo nærmest ét stort friluftsmuseum, og bydelen spiller også en stor en rolle for svenskerne, at den ofte nævnes i tekster skrevet af berømte digtere som Carl Michael Bellman og Evert Taube.

Vi boede nær Hötorget da det var første gang i Stockholm og vi ikke helt viste hvor i byen der ville være bedst at overnatte. Vi snakkede dog om at næste gang vi skulle besøge Stockholm, at det ville være en god idé at finde et indkvarteringssted her i Gamla Stan, da du med sikkerhed får endnu mere ud af den fortryllende bydel, hvis du også overnatter her. Næsten alle gader i den gamle bydel har status af gågade, så man kan ikke tage en bus ind i selve Gamla Stan, men der er masser af trafikforbindelser, der kan bringe dig inden for fem minutters gåafstand af området.

Når du skal udforske bydelen, kan du med fordel tage udgangspunkt gadenettet fra middelalderen, der er bygget op om gågaderne Västerlånggatan og Österlånggatan. Det virkede til at de smalle gader og stræder stort set ikke forandret sig, siden byen blev grundlagt, og det er svært at tro, at man engang havde planer om at rive hele det smukke kvarter ned for at modernisere det.

Kvarteret har sin egen station, der meget passende hedder “Gamla stan”. Det er et kvarter som med sin helt egen magiske atmosfære klart skal oplevet hvis man er i Stockholm.

Øen Djurgården

Øen Djurgården længere mod øst er præget af store grønne områder med museer og forlystelsessteder. Det er også her mange af byens største attraktioner ligger, herunder Vasamuseet, forlystelsesparken Gröna Lund, Abba-museet og frilandsmuseet Skansen, Vasamuseet og Nordiska museet.

De mest berømte turistattraktioner på Djurgården er nok Vasamuseet, Abba-museet, forlystelsesparken Gröna Lund og frilandsmuseet Skansen.

Vasamuseet

Vi startede vores søndag med at besøge vasamuseet. Vi ville nemlig prøve at kører med sporvogn som faktisk kører helt derud fra Hötorget hvor vi boede. Jeg nåede lige at opsnappe lidt viden fra en guidet tur da jeg fik mig et lille hvil efter at have været gået rundt: Skibet Vasa kæntrede og sank på sin allerførste rejse i Stockholm i 1628. Efter 333 år på havets bund blev det vældige krigsskib bjærget, og rejsen kunne dermed fortsætte. I dag er Vasa verdens bedst bevarede 1600-talsskib, og det er udstillet på et specialbygget museum i Stockholm. Vasa er en unik kunstskat, som for 98 procents vedkommende består af originale dele og i hundredvis af udskårne skulpturer.

På Vasamuseet findes ud også over skibet en lang række forskellige udstillinger, der fortæller om Vasas på en gang meget korte og meget lange historie.

Der er også en velassorteret butik hvor vi jo naturligvis også lige skulle købe lidt med hjem og en populær restaurant, hvor vi købte lidt vand til resten af turen, men de serverer både varm mad samt lettere frokostretter og bagværk og der er mulighed for at sidde ned.

Guidede rundvisninger på engelsk gennemføres flere gange om dagen, hvis man er til den slags.

Endvidere er der også mulighed for lydguider på mange forskellige sprog. Filmen om Vasa og børnefilmen “Tha Vasa Piglet” vises dagligt på flere sprog. Det hele indgår i entréprisen. Vi sprang den guidet tur over og gik selv rundt og kunne gøre det på 1½-2 timer.

Frilandsmuseet Skansen

Efter vi havde været på vasamuseet gik turen til Skansen som nok er stockholm svar på den gamle by i Aarhus. Frilandsmuseet Skansen blev grundlagt i 1891 af Artur Hazelius. Og der er sådan ca. 150 huse og gårde fra hele Sverige. De fleste bygninger er fra 1700-, 1800- og 1900-tallet, men de ældste er fra 1200-tallet og stort set samtidig med den nærliggende forlystelsespark Gröna Lund – tivoli.

Skansen skiller sig dog ud med at have en lille samling af nordiske dyr. På frilandsmuseet er der tamdyr, mens den nordlige del af Skansen er en egentlig zoologisk have med vilde dyr fra Skandinavien, som fx ulve, bjørne, elge, rensdyr, oddere og ugler.

På den sydlige del af Skansen finder I Skansen Akvariet, der – på trods af navnet – også er en gennemført zoologisk have med blandt andet lemurer, slanger, bavianer, krokodiller, vampyrflagermus og selvfølgelig også hajer, rokker og tropiske fisk. Skansen Akvariet er bestemt et besøg værd, men bemærk at der skal betales særskilt entre for at komme ind her, selv om I har betalt for adgang til Skansen. Børn under seks kommer gratis ind, og hvis I har købt Stockholmskortet er entreen også inkluderet.

Og så byder Skansen i Stockholm nok også på en af byens bedste udsigter.

Skansen er åben for besøgende hele året rundt og byder på demonstrationer af gamle håndværk – (vi var især meget fascineret af glaspusterne) og svenskernes levevis i de forrige århundreder.

Man kan sagtens have mad med hjemmefra og der er fin mulighed for at spise det på Skansens bænke eller græsplæner og nyde kigget ud over Stockholm. Området byder også på et par fine spisesteder med mad til hele familien.

Sæt endelig hel dag af til et besøg, så I har tiden til både at dvæle ved de steder, hvor fortidens håndværk bliver udøvet med stor grundighed, til at gå på oplevelse i husene, til at kigge på alle dyrene og bare nyde området.

Antallet af parkeringspladser på øen Djurgården, hvor Skansen ligger, er særdeles begrænset – og med jævne mellemrum er trafikken til øen helt spærret. Kommer I i bil, er det letteste at parkere, før I når broen til Djurgården. Herfra kan I spadsere til Skansen eller tage med sporvognslinje 7, som standser lige ved døren (stoppestedet hedder Skansen).

Når I er i byen, så må I altså ikke snyde jer selv for en tur til Skansen, som virkelig er et dejligt åndehul midt i Stochholms travlhed.

Hötorget og Drottninggatan

Vi boede på Hotellet Hötorget på det mindste hotelværelse til dato. Omvendt skulle vi også bare have en seng at sove i og så lå det kun en 10 min gang fra banegården. Hvilket er praktisk når man har kuffert med.  Fra Hotel Hötorget er der mindre end 10 minutters kørsel til Vasamuseet og Gröna Lund. Hotellet ligger desuden 2,9 km fra Skansen og 3 km fra ABBA The Museum. kort gåtur fra offentlig transport: Hötorget T-Bane ligger 3 minutter væk og Rådmansgatan T-Bana ligger 6 minutter derfra. Så alt i alt meget centralt i Stockholm hvis man som os gerne vil rundt og se en masse, men samtidig gå på opdagelse i Stockholm hyggelige gader.  

Hvis du er i Stockholm, vil jeg anbefale at du ikke må gå glip af Hötorget. Hvis du fx forlader Segelstorg langs Drottninggatan, den største shoppinggade, kan du nå den til fods på få minutter. Drottninggatan er den mest centrale gade i midten af Stockholm, og med de mange butikker, barer og restauranter er der nok at opleve. Gaden starter ved broen Riksbron i bydelen Norrmalm ved Gamla stan og strækker sig hele 1.5 km frem til krydset ved Observatoriegatan og Observatorielunden i nord. Vi oplevede at nogle butikker var fantastiske med utroligt flot udvalg, så sørg for at have god tid, når du slentrer rundt på Drottninggatan. Man kan snildt få 2-3 timer til at gå her.

Hötorget har også Stockholms største markedsplads, hvor du kan købe frugt, grøntsager, blomster og meget mere hver dag og emmer næsten af sydlandsk stemning. Virkelig skønt at gå der på en dejlig solskinsdag.

Den nok mest berømte bygning på Hötorget er den nyklassicistiske koncertsal, som blev bygget i 1924-1926 efter tegninger af Ivar Tengbom. Bygningen er vigtig, primært fordi Nobelpriserne uddeles her hvert år den 10. december. Orpheus-fontænen foran koncertsalens trin blev designet af den berømte svenske billedhugger Carl Milles. Inspiration er uden tvivl fra New Yorks Manhattan-bebyggelse og kan spores i de fem trumpetstötarna, fem centralt beliggende højhuse, opført i 1950’erne og 1960’ern.

Ocean Bus Amfibiebus

Vi kan ikke undgå at skulle sejle på vores ferier, så selvfølge skulle vi også det her i Stockholm. Heldigvis er der rig mulighed for det i Stockholm.

En af vores valgte ture var med Ocean Bus. Det er en guidet tur og tager 1 time hvor ½ time er på vandet. Sikke en tur vi sent vil glemme. Jeg tror faktisk, vi grinede i samtlige 60 min vi var ombord. Vores guide Patrick og vores chauffør Ove var helt fantastiske. De gjorde virkelig turen til en positiv oplevelse. Vi anbefaler også at I køber billet online da disse ture ofte bliver udsolgt meget hurtigt.

Så hvis du er frisk på en tur både til lands og vands så nyd en rundtur i Stockholm så er denne tur virkelig anbefalesværdig. I kører køre mod Det Kongelige Teater og langs Birger Jarls fashionable gade, inden du lander ved natklubmekkaet Stureplan. Her sejler I langs kysten af Södermalm, den største af de 14 øer, der udgør Stockholm.

Her lærer du om byens historie fra forskellige perspektiver, og ser bemærkelsesværdige vartegn som Gröna Lund, det kongelige palads og den kongelige ø Djurgården. Du bliver forkælet med postkortlignende udsigt over Stockholm. For ikke at tale om slående facader i den gamle bydel, hvor bygningerne stammer helt tilbage fra det 16. århundrede.

Du kan klikke på linket HER så kommer du direkte til deres website.

Lilla skärgårdsturen med guide

På vores afrejse dag nåede vi også lige en lille sejltur, men fordi vi var lidt presset med tid, blev det denne lille fine tur der dog tog 3 timer. Her steg vi om bord på et klassisk skærgårdsskib og sejlede på Stockholms vandveje på et lille sightseeing-krydstogt. Vi Sejlede langs kysten i den andenstørste skærgård i Østersøen.

Vi oplevede den uberørte natur i byens skærgård, og hørte lidt om historien bag de forskellige seværdigheder fra en guide på både svensk, tysk og engelsk. Vi havde vores egene forsyninger med men du har mulighed for forfriskninger og mad, der kan købes ombord.

Tunnelbana/metro

Når du er i stockholm har du også mulighed for at køre med tunnelbana. Stockholm har en meget veludbygget metro, som her hedder en “tunnelbana” og som virkelig er flot dekoreret. Vi havde dog ikke tid til at opleve de flotte mesterværker rundt på de forskellige perroner.

Hvis du har interesse kan du læse meget mere om Metro HER – der vil også være kort over de forskellige ruter i linket.

Vi kørte egentlig meget lidt med metroen da vi boede sås centralt, men vi fandt alliegevel meget hurtig ud af at benytte den.

Grønne oaser

Kort over det centrale Stockholm

Har du været i Stockholm? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *