Glutenfri rustikke hveder

Lækre, luftige og med masser af god smag  

Her i huset elsker vi alle sammen hveder. Vi spiser dem også gerne med velbehag både aften før St. Bededag og på selve dagen (der er som regel bagt så der er til dagen efter)

Jeg har førhen bagt alm hveder, men efter jeg opdagede, at jeg ikke så godt tåler hvede, har jeg afprøvet lidt forskellige glutenfri opskrifter på hveder. Og jeg har fundet denne sammensætning som jeg synes lykkes for mig og som faktisk smager godt. Og nå ja de er lidt rustikke i det! Mange tror, at glutenfri bagværk altid er tørt og kedeligt. Men det behøver absolut ikke at være tilfældet. Og nej det kommer ikke til at ligne alm brød bagt på hvede.

En ”rigtig hvede” ja det bliver det ikke.  Grunden til de bliver mørke er fordi der komme sorghummel i. Hvis du vil prøve – kan du HER afprøve mine fødselsdagsboller og lave dem som hveder, hvis du ønsker en lys bolle.

Hvederne kan også sagens bages vegansk – du skifter ganske enkelt smør ud med en god olivenolie.

Du skal bruge:

50 g gær

6 dl lunkent vand

3 spsk. fiberHUSK (den gule pakke) eller loppefrøskaller

50 g smeltet smør – eller 1 dl olivenolie

2 dl fuldkorns eller alm rismel

1 dl majsmel

2 dl sorghummel

1 dl boghvedemel

1 dl majsstivelse (Maizena)

½ tsk. salt

2 tsk. kardemomme

3 tsk. Kokosfiber  

1 spsk. Flydende dadelsukker

Sådan gør du:

Rør gær ud i håndlunt vand og tilsæt fiberhusk eller loppefrøskaller. Pisk massen ved høj hastighed på din røremaskine, indtil de danner en meget tyk gelemasse. Lad det derefter hvile i 10 minutter.

Bland de tørre ingredienser sammen og mål og smelt smør eller mål olie op. Når massen har hvilet i 10 minutter, tilsættes de tørre ingredienser skiftevis lidt efter lidt, rør på medium hastighed på din røremaskine. Det er vigtigt, at alt bliver æltet godt ind i dejen, inden du tilsætter mere. Når alle ingredienser er tilsat, røres dejen godt igennem ved høj hastighed i 5-8 minutter mere.

Lad dejen hæve med låg på i 30-40 minutter. Form derefter dejen til 12 boller og gerne med vand eller olie i hænderne, og sæt dem tæt ved hinanden i en form med kanter.  Husk at glutenfri dej ikke hæver helt så meget som almindelig hvededej, så bollerne må gerne rører hinanden.

Lad bollerne hæve igen ca. 30-40 minutter efter de er formet, meget gerne et lunt sted. Varm ovnen op til 230 grader varmluft og bag dem, indtil de har en dyb, hul lyd, når du banker dem under bunden.

Bager hvederne sammen i ovnen, skal de bage ca. 40-50 minutter i ovnen alt efter hvilken ovn du har. Er hvederne ikke sammenhængende, skal de have ca. 25-35 minutter. (Glutenfri brød skal som regel have længere bagetid en alm glutenholdig brød)

Giver man ikke brødet tid nok i ovnen, vil de falde sammen, når man tager dem ud. Så vær ikke bange for at bage dem lidt længere end du måske tror, de skal have. Hvederne er færdige når de lyder hult, når du banke på den under bunden.

Lad gerne hvederne køle helt af, inden du skærer dem over. De kan virke ubagte hvis du skære dem over inden de er helt kolde. Giv gerne hvederne en tur på brødristeren eller i ovnen, så de får den sprøde overflade. Nyd dem med en god klat smør og Blåbærmarmalade.

Hvederne kan også fryses og tages op efter behov.

Tip: Du kan sagens bruge alm rørsukker, hvis du ikke har kokos/dadelsukker. Bug her 1-2  spsk sukker.

Tip: Når du bruger sorghummel mel bliver dine hveder lidt mørkere og rustikke i det. Vil du have dem mere lyse bruger du bare 2 dl majsmel i stedet for – sådan så du bruger 3 dl majsmel i alt.

God bagelyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *