Vagusnerven

Nerven som hjælper hjernen med at få ro

I mit indlæg om candidasvampen nævner jeg også vagusnerven og det er der god grund til. Netop fordi de to ting i mit tilfælde hænger sammen. (som om det ikke er nok at døje med svampen i sig selv)

Min osteopat og jeg har mange gode snakke om hvad vagusnerven faktisk kan gøre af ballade, hvis den er i ubalance og det er faktisk ikke så lidt endda skulle jeg lige hilse og sige. Vagusnerven er ifølge min osteopat en lidt kompleks størrelse, som kan give store udfordringer når den er i ubalance fordi den har indflydelse på rigtig mange af kroppens vigtige funktioner.

Hvis du oplever problemer eller symptomer på problemer med vagusnerven så kan du muligvis opleve nakkesmerter, stress, hovedpine, hæshed, synkeproblemer, irritabel tyktarm, oppustethed, mavesmerter, forstoppelse, diarre og/eller andre funktionelle problemer relaterede til mavetarm kanalen samt svimmelhed.

Jeg døjede med nakkesmerter, hovedpine/migræne, maveproblemer/oppustethed (jeg lignede en der var i 3- 4 mrd. selvom der ikke var noget at komme efter der) mavesmerter og forstoppelse i perioder. Søvnproblemer. Og ja svimmelhed ikke at forglemme.

Hvad er en vagusnerve?

Vagus nerven er en af de 12 kranie nerver, som også bliver kaldt vagabond nerven mest pga den store udbredelse den har I kroppen. Den består nemlig af både motoriske og sensoriske nervefibre. og så er den en af de længste nerver i menneskekroppen. Vagus er latin og betyder “vandre”

Ca 80% af nervens funktion er at overvåge fordøjelsen og ca 20% overvåger de motoriske fibre der kontrollerer mave tarmsystemet.

Nerven spiller desuden også en ret stor rolle i forhold til den del af vores autonome nervesystem som har med restitution og afslapning at gøre (rest/digrest) (parasympaticus). Så Vagusnerven styrer altså vores parasympatiske nervesystem, som er den del af det autonome nervesystem, som hjælper kroppen med at få hvile og genopbygge sig selv med andre ord. Det parasympatiske nervesystem kan blandt andet få kroppen til at sænke hjerteaktivitet, få pulsen i hvile og sænke blodtrykket.

Hvor sidder vagus nerven?

Vagus nerven udspringer både fra højre og venstre side af hjernestammen og går ud gennem en lille åbning i kraniet (forarmen jugulare) øverst ved nakken.

Derefter forsætter den ned langs halsen og forgrener sig til og giver signal vores stemmelæber, svælg, lunger og hjertet. Herefter fortsætter den så på forsiden ned gennem brystkassen og gennem vores vejrtrækningmuskel. Herfra giver den signaler til alle vores organer som har med fordøjelsen at gøre, samt vores nyrer og mave.

Vagusnerven kan ligeledes komme i klemme omkring rygsøjlen, hvilket kan opstå på grund af kronisk spænding i eller omkring ryg eller nakke.

Symptomer på en klemt vagusnerve er bla. søvnproblemer, hjertebanken, svimmelhed, reflux, uro i kroppen og tarmproblemer.

En blød og bevægelig mave sender signal til hjernen om, at der er ro og sikkerhed. En fastlåst mave, hvor vi ikke kan påvirke nervus vagus med åndedrættet, sender besked om, at der er fare på færde – og så udskilles bl.a. stresshormonerne kortisol og adrenalin. Det lyder da simpel gør det ikke?

Hvis du oplaver bogle af disse symtomer vil en dygtig kropsterapeutisk behandling hos en osteopat vil kunne afhjælpe disse problemer ved blandt andet at behandle kranie, nakke og ledbånd. Jeg kan i hvert fald kun anbefale at gøre noget for ingen fortjener at gå med en vagusnerve som er i ubalance.

Hvad med kosten?

Også her spiller kosten en væsentlig rolle. Dansk SPECT-studie har vist at hvis du indtager hurtige kulhydrater som Pasta, Lyst brød, Kartofler, Ris, Kage, slik, sodavand, frugtjuice vil inflammationen blusse op. Disse madvarer omdannes til sukker og derpå til CO2. Dette gør din tarm sur, derefter dit væv og forgifter miljøet omkring dine celler og tarmen påvirker hjernen. Med andre ord bidrager hurtige kulhydrater til at opretholde inflammationen.

Træning af vagusnerven

Med simple vejrtrækningsøvelser kan du komme langt. Over 90 procent af vores energi kommer nemlig fra vores vejrtrækning, men rigtigt mange af os trækker slet ikke vejret optimalt bl.a. på grund af spændinger eller dårlige vejrtrækningsvaner. Og derfor oplever mange at være energiforladte – samtidig med at det kan være udfordrende at berolige vagusnerven og dermed sænke kortisol- og adrenalinniveauet i vores krop.

Ud over yoga og meditation er åndedrætsøvelser altså vejen frem hvis du døjer med en sur vegusnerve.

Med denne simpel åndedrætsøvelse kan du træne din vejrtrækning:

  • Træk vejret ind gennem næsen, så luften kommer helt ned i bunden af maven.
  • Læg evt. hånden på maven, så du kan mærke, om du får trukket vejret langt nok ned i maven.
  • Slip vejret igen, mens du sukker. Husk at have lyd på din udånding.
  • Når du sukker, frigiver du lettere affaldsstoffer. Hvorimod hvis du puster luften ud, holder du mere igen.
  • Afsæt 5-10 minutter hver dag, hvor træner dit åndedræt. Så vil du opleve et større velvære.

Du kan læse mere om candidasvampen HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *