Hold din mave i balance

Og lev dit liv fuldt ud

Allerede da jeg var barn, har jeg haft bøvl med maven. Jeg kan huske at jeg kunne vågne op om natten og have så ondt, at der blev tilkaldt en natlæge. Jeg har været indlagt adskillige gange pga. maven uden de fandt noget alvorligt.

I starten af 20’erne, kunne jeg mærke, at der var noget galt med min krop, jeg kunne bare ikke helt gennemskue, hvad det var, kun at maven drillede. Jeg har i perioder følt mig angst, deprimeret, nervøs og stresset, selvom jeg umiddelbart ikke levede et liv, der indbød til, at jeg skulle være nogle af delene.

Jeg er blevet tilbudt lykkepiller (som det vist stadig kalder det), samtaler med en psykolog og fik at vide, at jeg skulle trappe ned i arbejdsopgaver og slappe af, men sagen er at det ikke rigtig virkede. Og sidenhen er  der desværre kommet andre symptomer til. Har kan jeg bare nævne maveproblemer, søvnforstyrrelser og træthed, eksem og en næsten konstant svimmelhed, som jagtede mig hele døgnet rundt.

Senere oplevede jeg også at få ledsmerter og spændinger i nakke og skuldre, men det slog jeg lidt hen og tænkte, at det nok var, fordi jeg nu var begyndt at arbejde som pædagog og brugte min krop anderledes. Jeg syntes, at jeg prøvede at spise varieret og sundt det meste af tiden og min læge mente jeg var stresset og ville igen sende mig til psykolog og en fysioterapeut som kunne udbedre mine fysiske skavanker. Det var også her på eget interaktiv at jeg begynde at dyrke yoga og lærte at meditere så jeg kunne koble lidt af. Og jeg oplevede da også en smugle forbedring, men det blev aldrig helt godt.

Kan huske, at jeg på et tidspunkt var til teatersport og jeg var sååååå træt at jeg næsten ikke kunne hænge sammen. Så da pausen kom og jeg så der var kage spiste jeg rask 3 stykker og en drak en god stor kop kaffe i håb om at få blodsukkeret op og få mere energi. Men min krop reagerede så voldsomt at jeg måtte gå hjem. Og set i bakspejlet ved jeg jo godt hvorfor nu.

Årene gik og svimmelheden tog til i perioder og på en ferie for ganske nylig blev jeg så svimmel og havde så ondt i maven at jeg ikke kunne stå ud af sengen og tænkte, at den er da vist hel gal. Jeg kom hjem med nød og næppe – 5 timeres flyvetur gik dog bedre end forventet, men jeg blev sygemeldt fra mit arbejde. Heldigvis har jeg igennem mit arbejde en sundhedsforskning og derigennem fik jeg tid hos en meget dygtig ørelæge som undersøgte mig meget grundig i øre, næse og hals men igen fandt de igen ting. Blev også tilkoblet en rigtig dygtig osteopat som inden længe fandt ud af at mine spæninger, samt svimmelhed stammede fra min vagusnerve (den langste nerve vi har i kroppen) og at det var candidasvampen der var skyld i det.

Candidasvamp – en svamp som vi alle har!

Jeg må indrømme at jeg ikke rigtig anede hvad en candida svamp var, så jeg slog det op og alle symptomerne passede på at det jeg oplevede og det var som at læse om mig selv og blev en øjenåbner.

Min Osteripat kunne fortælle, at candida-svampen er helt naturligt forekommende hos os alle sammen i det der mylder af bakterie- og svampearter, som vi både har i tarmsystemet samt i vores mundflora. Den lever som en encellet mikroorganisme, og så længe alt er i balance i kroppen, gør den ingen skade. Bliver den derimod udsat for en kost bestående af for mange sukkerholdige fødevarer, gluten, rødt kød, laktose og koffein, for mange antibiotikabehandlinger eller en periode med stress, hvor stresshormonet kortisol er guf for svampen, kan den komme i overvækst og begynde at formere sig uhæmmet, og det skaber så meget ubalance i tarmens mikroflora, at kroppen reagerer med forskellige negative symptomer.

Når candida-svampen begynder at brede sig, danner den et langt, trådformet rodnet, som den kan sende ud gennem tarm-­slimhinden og dermed lave små huller, der resulterer i en utæt tarm. Det gør, at affaldsstoffer fra ufordøjede rester af vores kost kan komme ud i blodbanen og skabe allergier. Når den får overtaget, skaber den ubalance i tarmene, og det kan give skavanker som fx allergi, eksem, ledsmerter, hovedpine, træthed, svimmelhed, svamp på tungen og i underlivet.  

Sult svampen ihjel

Min osteopat rådet mig til at lytte godt efter kroppens symptomer som fx hvornår jeg havde maveproblemer, hovedpine, svimmelhed, min sukkertrang og træthed som kan være tegn på overvækst af candida-svamp.

Da jeg allerede havde svært ved at indtage ”normalt” føde var jeg helt af mig selv allerede her gået over til glutenfri kost, koffeinfri kaffe, nul sukker, alkohol og laktosefri mælkeprodukter så jeg tænke ved mig selv at jeg har ikke havde noget at miste. Nu kaster jeg mig simpelthen ud i en seriøs ”diæt”, som efter sigende skulle hjælpe mig af med svampen. (jeg fravalgte meget bevidst at tage kemisk medicin) men i stedet for med samråd og med min Osteopat, lavede vi en diæt sammen ud fra alle de gode anbefalinger som de gav mig.

Det betød farvel i store træk til alle fødevarer med sukker, gluten, laktose, kød, alkohol og koffein. Når man tager alle de ting ud af sin normale kost, så er der jo ikke ret meget tilbage. Men jeg havde det så skidt at det var en motivation for mig at gå i gang. Jeg ville simpelthen ikke have det sådan her – At gå i en tilstand af en følelse af evig depression eller en evig fornemmelse af stress, svimmelhed og træthed er så drænende. Så lever du lære at leve i overlevelsen konstant og det er ikke sundt for hverken krop eller psyke.

Den rette kost bestående af rene råvarer, uforarbejdede fødevarer, kosttilskud og til gengæld nul sukker, (udover det som er i frugt) gluten og laktose er med til at bringe kroppen tilbage i balance, men vi må ikke glemme psyken, den spiller også ind her, fordi tanker og følelser kan være med til at påvirke kroppen og dermed balancen i tarmene.

Så altså – kosten spiller en stor rolle, fordi du netop går ind og bekæmper og sulter svampen for at nedbryde den, men samtidig gælder det om at få bygget tarmsystemet op igen. Så du styrker det og derved skaber den balance, som der er brug for, og det kan du gøre med den rette mad og de rette kosttilskud som fx probiotika. (jeg fik anbefalet en kur på 60 dage – af mærket Super Adult).

En overvækst af candida-svamp ikke er en farlig sygdom, men symptomer på, at kroppen har en ubalance, som ”nemt” kan rettes op igen med den rette behandling og kost.

Du kan læse mere om vagusnerven HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *