Gode Glutenfri fødselsdagsboller

Man blir vel aldrig for gammel til fødselsdagsboller!

Jeg gør i hvertfald ikke. Der er da ikke noget som en god fødselsdagsbolle med smør og med varm kakao til. Det skulle da lige være for alt for meget hvedemel som gør maven oppustet som en ballon. Men så er det jo godt man kan bage glutenfri og bagt efter barndomsmindet af en blød, men stadig luftig bolle med en let kardemommesmag.

Det der var mest slående, da jeg bagte dem første gang var, at de ligner så meget “de almindelige” hvedeboller, Dommen er, at man kan virkelig heller ikke smage forskel. God ide er at sætte dem på hvert deres fad. Hvis du ikke har nogen som er strengt glutenallergiker kan du også drysse dem med sesam, og ligge på et fælles fad, så er de lidt nemmere at se forskel på.

Det er egentlig kun mig som er lidt overfølsom over for gluten, så når der er fødselsdag her i hytten, bliver der fremover bagt begge dele. Og så kan folk jo selv vælge!

Jeg har faktisk bare taget min ganske almindelig bolledejsopskrift og byttet ud med glutenfri mel og den gule fiber HUSK. Ellers er det de samme bestanddele jeg bruger – dog når jeg bager de almindelige laver jeg dobbelt potion, med ca. 600 g almindeligt mel og får 24 boller og bager dem med varmluft. Jeg ved, at der er flere af dem der ikke tåler gluten, som heller ikke tåler laktose. Så du kan også med stor succes skrifte smør og mælk ud med laktosefri.

Bollerne er både bløde og smagfuld, også selvom de har været en tur i fryseren! Bare varm dem op på 100 grader i 10-15 min, så er de som nybagte!

Fik jeg sagt, at det ikke er sidste gang jeg bager de her boller!

Det skal du bruge:

25 g gær

2 store æg

3 spsk. Honning eller lys sirup

1/4 tsk salt

50 g smør

2,5 dl mælk

30 g rørsukker

1 tsk vaniljepulver

2 tsk kardemomme

½ tsk muskatnød

1 spsk Fiber HUSK (den gule)

450 g Den røde Finax glutenfri mel

Sådan gør du:

Smelt smøret og kom mælken i. Hæl det i en røreskål og kom gæren i og rør gæren ud. Tilsæt herefter æg et ad gangen og rør godt rundt. Sukker, salt, HUSK, vanille og kardemomme og muskat tilsættes. Tilsæt lidt efter lidt melet. Dejen bliver ikke helt tør, den er stadig godt blød, når alt melet er kommer i, men den bliver mere fast efterhånden, når HUSKen binder dejen sammen efter ca et kvarter. Lad dejen hæve i 30-45 min. et lunt sted. Form bollerne med to spsk. Eller hvis du ikke er bange for at få dej på fingerene kan du forme dem i hænderne som er fugtet med vand. Der bliver 12-14 boller alt efter hvor store du laver dem, de ligges på en bageplade beklædt med bagepapir. Tænd ovnen på 200 C. alm ovn så den er god varm til bollerne kommer ind. Lad dine boller efterhæve i 15-20 min. Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bollerne sættes i ovnen og skal have mellem 20-30 min. (afhængig af ovn – hold øje efter 20), midt i ovnen.  Bollerne skal lyde hult når man banker let på dem. Når de er færdige, afkøles de på en rist.

Tip: Brug evt. disse boller som krydderboller – flæk dem og rist dem gyldne på en brødrister

Tip: Kom lidt hakket mørk chokolade i dejen – vupti så har du lækre og luftige chokoladeboller

Tip: Prøv med havremel, så får du en bolle med lidt mere bid i uden de er for grove.

Tip: Bag bollerne tæt sammen i en lille bradepande – og du vil have de lækreste hveder

Tip: Du kan også forme bollerne til burgerboller ved at trykke dem lidt flade og drysse sesam på

Prøv med denne lækre figenmarmelade næsten uden sukker HER

Eller hvad med min opskrift på blåbærmarmelade med lime HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *