Aabenraa Get-A-Way-weekend

Byen i det sydøstlige Sønderjylland med en lang og rig historie

Jeg havde fået et ophold på Hotel Europa i fødselsdagsgave som ligger i Aabenraa og som vi egentlig gerne ville have brugt i påsken, men der havde hotellet valgt at holde ferielukket!? Derfor blev det til en lille Get-A-Way i stedet da gavekortet skulle bruges inden maj.

Når jeg tænker på Aabenraa, tænker jeg på en by med mange gamle, smukke huse, og gamle jyske traditioner inden for mad, indretning og bygninger som nærmest lyser igennem hele byen. Med mange familievenlige aktiviteter og udflugtsmål med flot natur, smukke omgivelser. Jeg har engang fået at vide at Aabenraa skulle have Danmarks længste gågade 607 m lang. Hvilket jeg også fik bekræftet af en meget sød, hjælpsom og imødekommende ekspedient som hjælp mig med at finde den rigtige bh-størrelse efter min lille vægt tab. (10 kg)

Har dog læst at den er blevet overgået af Esbjerg som er 1023 m lang. (jeg troede egentlig det var strøget i Kbh. der var den længste.) men alligevel. På gågaden i Aabenraa finder du et stort antal af specialbutikker, cafeer og restauranter, som altid er klar til at tage imod de mange forskellige turister fra både ind og udland.

Mange af butikkerne ligger i charmerende gamle huse, som er med til at skabe en helt speciel atmosfære i den lange gågade. I løbet af sæsonen har jeg fået at vide der skulle være flere forskellige arrangementer, blandt andet koncerter og en årlig Gourmet festival.

Hotel Europa – Sønderjysk luksus!

Vi boede på Hotel Europa som ligger lige midt i Aabenraa by. Tæt på gågaden, lystbådehavn og den smukke strand. (en gåtur til stranden og havnen tager ca 20 min på gåben)

Vores værelse var moderne og meget smagfuldt indrettede. Vi kunne faktisk ikke sætte en finger på noget, her var alt hvad hjertet kunne begære. Flot bad og toilet med hårtørrer, strygejern og strygebræt så man kunne få strøet sit krøllede tøj. Fladskærm, kabel-tv, gratis trådløst internet, kaffemaskine til kapselkaffe men alligevel, elkedel og tebreve fra Carstens tehandel og skøn minibar med div. lækkerier. Herudover var der også air-coolere.

Vi følte os i den grad velkommen. Personalet vi mødte, var utrolig smilende, hjælpsomme og imødekommende og de gjorde virkelig deres yderste for, at vi følte os forkælet og vi gik derfra med en rigtig god oplevelse.

Vi kan kun tilslutte os alle de rosende ord som allerede er blevet skrevet om dette hotel og vil helt klart give vores anbefalinger videre. Første klasses service og 5 stjerne herfra. Skal vi til Aabenraa igen vil vi helt sikkert overveje et ophold her igen.  

Cafe Agnes – en anbefalingsværdig cafe med skøn atmosfære

Jeg kan ikke undlade at nævne Cafe Agnes som simpelthen er Aabenraas hyggeligste cafe og som vi valgte at spise frokost på, imens vi ventede på at kunne tjekke ind på hotellet vi skulle sove. Vi valgte faktisk at bestille bord, så vi var sikre på at få plads.

Agnes ligger i Aabenraas Nørreportkvarter og er skabt ud fra Cafeens passion for kaffe og kærlighed til nostalgiske fund. Hvilket man virkelig også kan fornemme som gæst, når man sidder og mærker stemningen i cafeen.

At Caféen er opkaldt efter Agnes Jensen fra Matador-serien som var en iværksætterfigur, hvis gåpåmod og viljestyrke er jo bare super sejt og at det skinner igennem personalet, fortæller mig at der ligger en vis styrke og ukuelighed gemt i måden, man gerne vil drive en cafe på.

Her spiste vi et par lækre kylling baconsandwich på hjemmebagt brød (og glutenfri) og nogle gode lokale most. Her er rigtig hyggeligt og du oplever sjældent så venligt og opmærksomt personale på en café.

Hvis det ikke lige var fordi vi skulle spise morgenmad på hotellet, havde vi helt sikkert spist vores morgenmad her.

Cafe Agnes kan helt klart anbefales, og vi kommer bestemt igen når vi er i det sønderjyske. Tror faktisk ikke at der er et sted jeg heller vil hen, og spise Brunch eller frokost hvis jeg skulle besøge Aabenraa igen.

vil du også besøge eller booke bord hos Cafe Agnes kan du gøre der HER

Fox & Hounds,4 retters Menu og brunch på Restaurant No10

Efter sigende er Fox and Hounds under hotel Europa er en del af det mest charmerende familieforetagende af et Bar/Hotel man kan finde i det sønderjyske – altså i Aabenraa. Fox and Hounds er efter sigende Aabenraas hyggeligste sted, hvor man får byens højeste service. Vil du have live musik og god stemning, så er hver lørdag på Fox and Hounds. Puppen skulle være kendt for at have 80 forskellige øl på lager og det må jo være et mekka for øl elsker, samt med et bredt udvalg af andre skønne drikkevare. Puppen tilbyder også spisning og maden kommer fra samme køkken som serveres i restauranten no 10 som ligger ovenpå. Fox and hounds er ligeledes kendt som stedet hvor de har kunderne i højsæde. Derfor var det jo også med spænde forventninger vi startede vores aften her.

Vi fik her serveret en god sønderjysk snach (solæg, sønderjysk pølse og rodfrugtechips) jeg ved ikke om det sidstnævnte er særlig sønderjysk og vi valgte at drikke bobler til.   

Vi fortsatte med en 4-retters menu efter kokkens eget valg med som blev serveret på Hotellets restaurant No 10, som jo bekendt ligger oven på pubben, måske også godt for en som ikke har drukket bobler i lang tid og nærmest var blevet ”selvskabeligt” bare af det ene glas.

Om det var boblerne der spillet et pus vides ikke men vi blev ret enige om at vi var havnet på en hyggelig restaurant med god akustik. Maden var supergod og betjeningen var enormt smilende og behagelig. Med andre ord – vi blev godt forkælet!

Vi spiste en alsidig morgenbuffet med et virkeligt stort flot og varieret udvalg. Lækker frisk mad. Alt hvad hjertet begærer og mulighed for glutenfri brød.

Lystbådehavnen og stranden

Aabenraa lystbådehavn er en forholdsvis lille havn, gemt i bunden af fjorden. Da vi var der var haven var ikke ”vågnet” og der var ikke meget at se da bådene ikke var ”pakket” ud endnu til vores stor ærgrelse. Vi havde håbet lidt på at kunne slentre rundt og kigge lidt på faciliteterne. Men havnen rummer plads til hele 550 både, og kun enkelte pladser benyttes af udlændinge, som også må ligge her fast. Haven ligger i gåafstand til byen med de mangeartede butikker.

Faktisk er der også masser af muligheder for autocampere, som der også er plads til og benytter fælles faciliteter. Havnen ligger også tæt på den skønneste sandstrand.

Hvis du er mere interesseret i havnen, kan du læse mere HER

Jul i det gamle kvarter

Store pottegade og Slotsgade. Det er her de gamle kvarterer ligger i byen. Det er så hyggeligt. Det er efter sigene også her at ideen til julehjertebyen er opstået.

Fra slutningen af november 2024 kan du opleve Julehjertebyen ved Den Gamle Banegård i Aabenraa. Et som efter sigene skulle være et sted fyldt med ildsjæle og ægte julestemning. Når byen igen kan byde besøgende velkommen, vil det være første gang siden 2021, hvor byen havde 30.000 besøgende. Måske man skulle tage en smut forbi?

Lidt historie om Lille Pottergade

I Lille Pottergade nr. 5 ligger byens ældste fattigbolig fra 1744 og nabohuset har en smuk og velbevaret dør helt tilbage fra 1790. Store Pottergade og Persillegade munder ud ved Vægterpladsen. Den synske Jomfru Fanny boede i nr. 3b i Persillegade, og forudsagde efter sigende både krigen i 1864 og at Nordslesvig igen ville blive dansk. På Vægterpladsen findes nogle af Aabenraas mest idylliske huse. Nr. 1 er et langhus fra 1744, nr. 1a og nr. 2 er to velbevarede gavlhuse og nr. 3-5 er trefagsboder, hvor vægterne boede. Det er også herfra sommerens vægterture starter.

Er du interesseret i en vægtertur (koster 50 kr.) kan du finde mere info HER

Den gamle by er under udvikling

Hvis du vil opleve Aabenraas historie og kultur må du altså du tage på byvandring i den gamle bydel. Her kan du udforske de brostensbelagte gader og charmerende stræder, hvor fortidens historier møder nutidens atmosfære. Den gamle bydel byder virkelig på et historisk vartegn, meget velbevarede huse og små lokale gemmesteder, der skaber et indblik i Aabenraas udvikling gennem årene.

Du kan evt. tage et besøg på turistkontoret som ligger på Storegade 30 i Aabenraa. Her kan du også få fingrene i et kort over byen, så du meget nemt kan udforske Aabenraas charmerende gader og seværdigheder.

Er du klar til at opleve masser af historier, så skal du virkelig unde dig selv denne oplevelse.

Kom på byvandring og oplev et historisk knudepunkt

Hvis du ønsker at komme på en guidet byvandring med dygtige og erfarne guider, kan du booke en individuel tur, lige når det passer dig. Kontakt Visit Aabenraa på telefon +45 7462 3500 og aftal nærmere.

Prisen for guidede byvandringer ligger på DKK 1.000 pr. guide for de første to timer og DKK 400 pr. påbegyndt time efterfølgende. En guidet byvandring tager typisk 1,5-2 timer.

Det Gamle Rådhus

 på Storegade 30 er opført i årene 1828-1830, og var byens rådhus indtil 2007. Allerede fra reformationen har byen haft rådhus på dette sted. I rådhussalen hænger den oldenborgske kongerække, med tilhørende dronninger, fra Christian I til Frederik VI. I bygningen finder du også Aabenraa Turistbureau.

Nygade

blev anlagt senere end hovedgaden og var en udpræget håndværkergade. Ud mod Persillegade findes byens ældste hustavle hos familien Günderoth, som også opførte nr. 46 i Nygade som Günderoths Fattigstiftelse. I Nygade nr. 41 boede H. P. Hanssen med sin familie. Han tog initiativ til Nordslesvigsk Vælgerforening og var ejer af avisen Hejmdal. Han var derfor en fremtrædende national og politisk figur for de dansksindede nordslesvigere gennem flere årtier. På Folkehjem i Genforeningsparken holdt han sin berømte tale til sønderjyderne.

Har du flere dage i Aaabenraa kan du med fordel kigge på denne guide HER

Standferie i Aabenraa?

Ja hvorfor ikke!? Aabenraas strande skulle efter signede have nogle af Danmarks bedre strande. Strandene er da også meget børnevenlige med lavt vand og en lang badebro. Vandet er generelt roligt, og det er let at finde et uforstyrret sted, hvor man kan nyde en dag ved det lave vand. Strandene varierer fra åbne sandstrande til smalle stenstrande, hvor træerne næsten vokser helt ud til vandet. Imens vi gik langs den lange badebro, kiggede vi på hinanden og have nærmest den samme fornemmelse af lækker strand og syden sol. Hvis ikke vejret lige havde været frisk og køligt tænker jeg man kunne få en skøn badeferie her!

Vil jeg anbefale Aabenraa

Det korte svar er et stort rungende ja absolut. Aabenraa har som så mange byer rundt om i Danmark meget at byde på – vi var her kun en enkelt overnatning og hvis man gerne vil opleve og have Aabenraa ind under huden, vil jeg anbefale i ihvertfald en forlænget weekend, men også en uge ville være meget passende. 

Har du været i Aabenraa? Del gerne dine oplevelser og tips i kommentarfeltet nedenfor!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *