Smuttur til Lübeck

Marcipanens by

Torsdag

Vi starter turen til Lübeck på en grå og diset morgen kl. 8 om hjemme i Aarhus. Godt trætte fik vi os listet ned i bilen, hvor turens første stop er Neumünster Outlet, og hvor solen heldigvis kom os i møde.  (jeg har nævnt byen i vores tur til Kiel – men denne gang fik vi lidt flere klæder med derfra) børnene har aldrig været der, men tror ikke det er sidste gang. Her kiggede vi lidt på butikker og spiser en sen frokost – desværre blev vi lidt skuffede, og vælger nok at spise et andet sted næste gang.  Efter nogle gode timer kørte vi videre til Lübeck, og finder vores hotel/ferielejlighed meget tæt på centrum skulle det senere vise sig.

Fredag

Lübeck bymidte – gamle bydel og Altstadt

Fredag startede vi med solid morgenmad hjemme i den lejlighed vi lejede, som lå på Beckergrube, og vi var super friske på at gå på jagt i Lübecks gamle gader.

Lübeck er egentlig en større by, men Lübecks bymidte ligger på en lille ø, med broforbindelser til yderzonerne, der ligger uden for stadsgraven. Umiddelbart virker bymidten på øen som en lille by i byen, og man fristes måske til at tænke “at det er da vist hurtigt overstået”, men vi blev slem hurtigt klogere.

Lübeck bringer en masse historie med sig. Hvis man som jeg, godt kan lide sig at fordybe sig i ting, er det et godt sted at starte. Flotte gamle bygninger. Marien Kirken (Den tredje største kirke i Tyskland) var åben, så man kunne komme ind at se historien om bombningen af kirken under 2. verdenskrig.

Vi valgte i stedet for at gå rundt på ”Øen” ned til søerne og langs åen. Gadebilledet er virkelig fascinerende. Her blandes bygningsstilarter endnu mere end vi kender det fra København/Nyhavn. Alt i alt en venlig, ustresset og charmerende by.

Det er supernemt at komme rundt, og vil man ikke være på gåben som os, kan man tage en af de mange busser. Der er nemlig mange buslinjer, og de kører tit. En billet til de zoner, der dækker det centrale Lübeck, koster 2.6 euro (20 kr.), og gælder til påstigning de næste 2 timer, det jo er billigere end København. Bytrafikken giver ingen problemer. Tyskerne kører eksemplarisk i byerne, og stopper f.eks. 5-6 meter før vi når hen til en fodgængerovergang.

Som alle andre byer er gåturen gennem den gamle bydel, er en seværdighed i sig selv. Og det kommer ikke som nogen overraskelse at Lübecks gamle bydel emmer af atmosfære og historie. Usædvanlig renligt.

Gamle velbevarede bygninger, vandet i kanalerne – altid noget der fanger øjet. Og så har de over i alt 210 broer.

Lübeck Altstadt er helt fantastisk, her var mange gode butikker og mange gode kaffesteder og restauranter. Altstadt er jo i princippet hele centerøen. Skal du shoppe kan du med fordel gøre det her. Der findes butikker som Tom Tayler, Zara, Esprit og soliver. De har det også Karstadt, men den gik vi ikke ind i – vi var blevet lidt mætte af shopping i Neumünster.

Marcipanbutikken – Niederegger

Hos Niederegger kommer man i marcipanhimlen – i hvert fald hvis man kan lide marcipan. Det er faktisk kun den mindste her i familien, der ikke spiser det – uforståeligt når man jo elsker marcipan. Butikken bugner (sjovt nok) af marcipan og chokolade i alle mulige varianter. Så et besøg i marcipan butikken Niederegger er et must når man befinder sig i Lübeck – det er næsten også toppen af oplevelsen i Lübeck.  

De har også et lille museum – som dog hurtigt er overstået. Husk at følge den guld linien gennem Niederegger caféen for at finde museet.

Lübecker Marzipan er kendt verden over, fordi marcipanen er af ekstra god kvalitet. I 1800-tallet var der hele 130 producenter. Johann Georg Niederegger var én af dem. Udover den verdensberømte Niederegger-marcipan skabte han også delikatessen Nougat og luksustrøfel. Han åbnede sit marcipankonditori i 1806, og fik styrtende succes. Selv den russiske zar fik øje på ham, og brugte ham som leverandør blandt andet til at marcipangæs i naturlig størrelse. Niederegger er stadig i familiens eje, og opskriften er den samme, som gamle Niederegger brugte.

Niederegger har flere butikker i Lübeck, men det er på Breite Straße, de har deres konditori en café i forlængelsen af butikken. En fin salon på 1. sal. Hvor de kalorierige kager, blandt andet deres berømte valnøddekage, iblandt store marcipanbuster af kendte tyskere. Og så er der marcipan-cappuccinoen!! Der var godt proppet, så vi blev enige om at gå lidt videre efter vi havde købt lidt til munden med hjem.

De har også et outlet/lagersalg på Zeißstraße 1-7. Hvorvidt priserne er lavere her, ved vi ikke, men det skal klart testes næste gang, vi er i Lübeck.
https://www.arrivalguides.com/da/Travelguides/Europe/Germany/Luebeck/shopping
https://www.niederegger.de/

Ratzeburg

På vores smuttur til Lübeck kørte vi også en lille tur til Ratzeburg. (Lige syd for Lübeck) Mest for at se byen, hvor min kærestes familie stammer fra. Vi viste ikke helt, hvad vi skulle forvente, da både billeder og tekst af Ratzeburg er lidt grå og triste.

Ratzeburg er en by i delstaten Slesvig-Holsten i Tyskland med 13.830 indbyggere, og et areal på 30,29 km². Ratzeburgs gamle centum og Ratzeburg Domkirke ligger på en idyllisk ø i Ratzeburger See omkranset af 4 søer. Hvoraf Küchensee og Ratzeburger See er de største.

Byen ligger omkring tyve kilometer syd for Lübeck.  I Ratzeburg kan man også gå lidt på sightseeing. Selvom byen ikke er stor, rummer den absolut hyggelige cafeer og et par hyggelige brugskunstbutikker. Vi gik også lidt på shopping i deres eneste MC-Mode-Center som mod forventning også handlede med populære mærker som Vera Moda, Only, Tom Tayler, Esprit.

Vi havde sprunget frokosten over og besluttede derfor at sætte os på Restaurant Lavastein som ligger på torvet, og nød en dejlig kop kaffe, mens børnene fik vaffel med is. Og i solens lune stråler endda – det føltes næsten som forår.

Vi kunne mærke roen sænke sig, og jeg tror at Ratzeburgs borger formentlig sætter uendelig stor pris på den fred, ro og idyl, som findes her.

Ratzeburg er rigtig godt valg til mennesker, der er på udkig efter at slappe af i hjertet af den karakter.

Aftensol over Ratzeburgsø

Tilbage i Lübeck sluttede vi fredagen af med at sætte os ind på en rigtig tysk krostue Potters Restaurant – lidt væk fra alle turistspisestederne. Efter en lidt hektisk dag med mange indtryk, tror jeg vi alle 4 satte pris på den rolige atmosfære, der befandt sig her. Her for man godt solid måltid som mætter og den venlige betjening fik os til at føle os meget velkommen.

Skøn gammel by med masser af historie, flotte gamle bygninger og gader med brosten. Jo Lübeck er bestemt et besøg værd og vi kommer gerne igen.

Du kan også finde Lübech på google maps: Link

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *