Elsk lidt mere!

De 5 nøglepunkter til at kunne elske oprigtigt, ifølge mig selv og min tro – buddhismen

Det betyder virkelig meget for mig at vise, at man holder af et andet menneske. Uanset hvor fint et budskab det er, så er det jo nemt at skrive med ord. Men ord er bare ikke altid nok, der skal også handling til. I forbindelse med valentinsdag kom min kæreste uventet hjem, og gav mig en lille gave, i form af nogle små søde chokoladehjerter. (Han viste, jeg sad og knoklede med min projektlæsning). Han viser med handling at han holder af mig, og tænker på mig, og ikke bare fordi det er valentinsdag, men fordi han ved at jeg kæmper.

Og det fik mig til at tænke – Hvis du vil elske mig, så elsk mig ordentligt! For det var lige netop det han gjorde. Og blev så starten på dette indlæg.

Kærlighed mellem mennesker er og vil jo altid forblive lidt af et mysterium, som vi aldrig helt kan definere. Simpel anvendelse af sund fornuft er vores evne til at elske. Virkeligheden lærer os, at alt, hvad der sås, også høstes på et tidspunkt. Hvis vi forbedrer vores evne til at elske, vil konsekvensen heraf også være, at vi også bliver elsket. Ifølge os buddhister har det at elske fire vigtige komponenter.

Disse er: venlighed, medfølelse, sjov og sindsro.

Så her kommer mine 5 buddhistiske nøglebud på, hvad du kan gøre for at vise de mennesker du elsker, hvor meget du holder af dem, og få mere kærlighed ind i din hverdag.

“Skad ikke andre med det, der forårsager dig smerte”.

-Buddha-

1. Fortæl at du elsker, med handling og forståelse

Ord er ikke altid nok. Og det er jo altid dejligt at få at vide med handling, at de nærmeste holder af en. Det er min overbevisning at små uventede handlinger bringer lykke og varme i ens hverdag. Det behøver ikke være noget der er blæst op. Målet er jo at få lidt mere kærlighed i hverdagen. Så små uventede begivenheder/overraskelser eller i form af små søde og sjove gaver, et hjerte i en sms, eller at man har købt yngling retten til ens kære.  En person der udviser forståelse, udvikler også tilstrækkelig følsomhed til at opfatte den andens fysiske og følelsesmæssige behov. Det indebærer jo også at respektere dem og forsøge at tilfredsstille deres behov. Forståelse er bare en af ​​nøglerne til at elske, fordi det indebærer at kunne se den anden person på deres niveau og ikke på vores.

At indarbejde disse ovenstående 4 aspekter i et forhold (venlighed, medfølelse, sjov og sindsro) er en af ​​nøglerne til en kærlighed, der aldrig vil mislykkes. Hver af dem er uundværlig. Venlighed fremmer respektfulde og omsorgsfulde forhold. Medfølelse bygger gensidig loyalitet og en dyb følelse af engagement. Lidelse er delt, og med det skabes et unedbrydeligt bånd. Sjov betyder på den anden side hovedsageligt at lede efter en række fælles erfaringer. Sindsro er grundlaget for tolerance og god kommunikation.

Disse nøgler til at elske tilgængelige for alle. Det, de kræver, er for os at have nok interesse og vilje til at dyrke dem.

2. Kram hinanden og vær venlig

Jeg tænker ikke på de små berøringer, der også sagens kan gøre en grå og trist dag lidt lysere og nemmere. Men tænker på de lidt længere knus/kram som er den mest universel form for fysisk intimitet, som to mennesker kan give hinanden. For et kort øjeblik at komme tæt på et andet menneske. Man ved, at fysisk, kærlig kontakt med et andet menneske udløser hormonet oxytocin, der også kaldes lykkehormonet eller kærlighedshormonet. Oxytocin skaber positive egenskaber som velvære, samhørighed, at føle sig elsket og ønsket. Mindsker stress, dæmper angst, øger tillid, skaber tilknytning og højner indlæringsevnen. Så sæt i gang!

3. Sig tak og vis taknemlighed

Tak er som bekendt et fattigt ord, men kan have en stor betydning. Tjenester kommer ikke flyvende ind ad bagdøren af sig selv. Det kræver både tid og overskud at hjælpe og man kan ikke bare sætte sig ned og forvente at folk kommer og hjælper. Derfor synes jeg godt man vise taknemlighed og sige tak. Det er jo ikke fordi man behøver at belønne stort, men den ene tjeneste er som bekendt den anden værd. Og hvorfor ikke give et knus nu vi er i gang? Det gør personen glad og opmærksom på at du sætter pris på hans/hendes hjælp. Men det gælder jo også den anden vej rundt. At kunne sympatisere med andres lidelser og være villig til at yde støtte, når det er muligt. En god person tiltrækker andres venlighed. Så hjælp hvor du kan, og når du har overskuddet til det.

4. Vær åben og vis empatis

At der ikke kun vil være dage fyldt med solskin, og sommerfugle i maven kommer ikke som nogen overraskelse for nogen, tror jeg.  Når alt kommer til alt, betyder det at elske en person, at man også er der, når lortet brænder på. Der vil være øjeblikke, hvor man må give hinanden plads til at tænke, og tider hvor man vil få brug for hinandens støtte. I krisesituationer kan man nemt komme til at trække sig ind i sig selv, blive stædig og kun se tingene fra ens eget synspunkt. Det vil være der, hvor man skal holde godt fast i hinanden, og noget af det bedste du kan give den du elsker, er empati. Selvom jeg ved, at man ikke altid vil fortjene det, vil jeg værdsætte det, når man er der til at passe på mig. Faktisk er det, når man mindst har fortjent det, at man vil værdsætte det mest.  Det er uvidenhed når nogen tror, at gode mennesker er dem med et svagt hjerte eller en skrøbelig karakter. At være god mod andre er en beslutning, der er født af overbevisning og styrke. Men det er også en af ​​de mest afgørende nøgler til at elske andre.

Uanset hvor svært det kan være så prøv at være åben og se tingene fra deres synspunkt. Som man siger: “Døm ingen før du har gået en mil i deres sko”.

5. Elsk hinanden og dig selv oprigtigt

Alle i et parforhold er umulige at holde ud tiltider, men elsk hinanden alligevel. Forhold kommer ikke af sig selv, de kræver tid og pleje. Elsk hinanden godt, dybt og oprigtigt. Elsk ikke hinanden, ud af nødvendighed, men ud af muligheden for at vælge frihed, for aldrig at begrænse hinanden. Jeg fik engang at vide, at alle har en sjæleven, som vil gøre dem lykkelige og fuldende dem. Men før man kan blive lykkelig, elsket og give det bedste af sig selv til dem, man elsker, bliver man nødt til at elske sig selv og blive den vigtigste person i sit eget liv. Og uanset hvilket forhold der er tale om, er det nødvendigt også at bruge noget tid alene. Det er netop i alene tiden, hvor du kan finde dig selv, det er der, du vil lære at elske dig selv. Før eller siden vil du opdage, at intet eksternt kan udfylde dette tomrum.

Det var mine 5 buddhistiske nøgler – Hvad gør du selv for at elske mere? Du kan jo selv prøve at lave en liste – den ser måske anderledes ud? Smid meget gerne en kommentar, så vi kan få sat gang i kærligheden til hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *