Metta – kærlig venligheds meditation

Eller kærligheds meditation som den også kaldes

Denne meditation var ikke den jeg startede med at afprøve. Men husker den alle første gang jeg prøvede, for det gav næsten med det samme. Meditation på kærlig venlighed er grundlæggende en af de meditationer som er uundværlig som buddhist. Det er da også en meditation som bliver praktiseret i stor stil inden for buddhismen. Og det blev den også for mig!

Det er jo heller ikke uden grund at denne meditation på kærlig venlighed har vist sig effektiv ved behandling af angst og depression. Men faktisk er meditation på kærlig venlighed effektivt i alle problemsammenhænge også ved forebyggelse af tilbagefald af f.eks. Depression og angst. Meditation kan hjælpe dig med at give slip på angst og stress. Hvad end du oplever angst som uro og ubehag i kroppen eller tanker, der giver dig angst og stress.

Derudover oplever jeg, at meditation gør en kæmpe forskel i relationer, som jo også er afgørende for vores trivsel som mennesker. Når jeg mediterer på jævnlig basis, oplever jeg, at jeg er mere åben og tålmodig overfor andre generelt, jeg har mere overskud til mine børn og mærker min kærlighed til dem og har mere adgang til min glæde og taknemmelighed over at have min kæreste i mit liv.

Metta meditation, er også godt, når du har brug for at få et mere realistisk og positivt selvbillede, for meditationen bringer os tilbage til oplevelsen af at være samhørig med andre mennesker på en autentisk måde. Intentionen er at kunne være i den gavnlige

Det følgende er en helt traditionel metta-meditation. Den virker umiddelbart simpel, men kan godt tage noget tid, før man virkelig føler hver enkelt del. Man bør derfor arbejde med et enkelt skridt ad gangen, så efterhånden tilføje de næste skridt, indtil man kan gennemføre hele meditationen på én gang.

Mettameditationen:

1 del:

Brug lidt tid på at opbygge koncentration og roen. Når roen og koncentration begynder at indfinde sig, begynder du at se på dit eget ønske om et lykkeligt liv. Måske vil du sige højt til dig selv, “Gid jeg må leve i tryghed og glæde”. Hvil i dette ønske så længe, du har kan, men dog mindst et par minutter. Husk – alting udgår fra dig. Hvis du ikke er fredfyldt og lykkelig, vil du ikke kunne udstrække følelsen til også at omfatte andre. Denne del kan godt være lidt vanskelig. Det kan godt tage lang tid at erkende sit ønske om at leve trygt og lykkeligt. Ofte fordi vi får en blandet erkendelse af dette ønske sammen med ideen om hvad vi fortjener. Er jeg mon virkelig så “god” at jeg fortjener så megen opmærksomhed på dette ønske? Fortjener jeg at leve lykkeligt? Vi har alle et ønske om at leve i lykke, og det at udvikle metta. At erkende dette ønske, at forstærke og således godkende det, er ikke nogen magisk formel. Det er bare en erkendelse af, at ønsket findes. Alligevel kan det være næsten umuligt at opbygge en virkelig fornemmelse af, at man selv skal være “lykkelig og veltilpas”. Ofte virker det bare som ord, uden egentlig substans. Bare hæng på, det skal nok komme!

2 Del

Ret nu opmærksomheden mod en person, som står dig nær. Det kan være én, som på en eller anden måde hjælper eller støtter dig. En du har et naturligt nært og varmt forhold til. Mange bruger her deres nærmeste familie (meget ofte deres børn eller kæreste), og det er fint. Du skal bare ikke begynde at betragte meditationen som et magisk middel. Der vil ændre den pågældendes liv, for så bliver det måske vanskeligt at vælge mellem alle dem, som står dig nær. Du skal bare se vedkommende for dig. Erkende at de ønsker at leve i tryghed og glæde. Ønsk at vedkommende må blive lykkelig og veltilpas. Dette er ofte den nemmeste del af en metta-meditation, fordi det egentlig bare handler om at styrke sine naturlige tilbøjeligheder.

3 del

Nu skal du så udstrække din metta til én, som du ikke har hverken positive eller negative følelser overfor. Det kan måske umiddelbart være svært at komme i tanke om en sådan person på grund af sindets konstante bedømmelse af  – “det kan jeg lide, det kan jeg ikke lide” – men prøv f.eks. med postbuddet, din læge, en der arbejder i en butik hvor du handler, eller dine bekendtes bekendte. Du skal have en klar ide om, hvem den pågældende person er, men som sagt ikke føle hverken positivt eller negativt i forbindelse med ham eller hende. Det er ikke helt nemt at sende helhjertede ønsker for deres lykke, idet vi jo netop ikke er personligt involverede, men husk på at glæde er glæde, uanset hvem der “ejer” den. Ultimativt kan hverken lidelse eller glæde ejes af nogen, da vi alle er dele af et stort sammenspil af årsager og virkninger.

4 del

Det er meningen, at øvelsen skal blive gradvist sværere, efterhånden som den skrider frem, og de fleste vil da også føle sig udfordret af den næste del, hvor du skal sende metta til en, du virkelig ikke kan lide, allerhelst en du har et akut, personligt problem med. Ønsk, at vedkommende må blive lykkelig og veltilpas. Det kan være meget svært, fordi vi her skal gå direkte imod vores tilbøjelighed og følelser. Vi vil ofte have efterrationaliseret og retfærdiggjort vores negative følelser overfor os selv: “Jamen, han HAR altså en skidt karakter, det kan jeg da ikke se gennem fingre med…” Det er slet ikke det, det handler om. Lad bare “ham” have den karakter, han nu engang har. Dette her handler om at skabe metta, og dermed glæde og ro, i dig selv. Giv dig god tid.

5 del

Nu skal du tage alle disse repræsentanter for forskellige grupper af mennesker i dit liv, plus dig selv, og anbringe jer alle i én stor pulje som du bader i metta. På den måde øver du dig i at udstrække din metta, gøre den uafhængig af tilknytninger, og helt upartisk. Her kan du tjekke dine resultater, ved f.eks. at se om dit sind protesterer, hvis du fjerner den person du holder af fra gruppen, og således sender “mere” metta til neutrale eller ubehagelige personer.

Når du er klar, erstatter du de forskellige repræsentanter med en rummelig fornemmelse for alle levende væsner. Nu skifter øvelsen fra at være helt konkret til at blive meget abstrakt, og her skal du virkelig være omhyggelig med, at fornemmelsen, det dybtfølte ønske om fred og glæde, bliver ved at være lige kraftig. Husk igen – det hele handler om at bygge metta i dig selv.

At ønske vel for andre er betydningsfuldt  men det som forandrer os, er at være åben, rummelig og medfølende over for de følelser, vi har. At kunne tilgive os selv og være venlige over for os selv, selv når det er svært. At tale pænt til os selv. Måske er du i virkeligheden den allervigtigste at tale pænt til, fordi du er den, du er mest sammen med. Så Metta er først og fremmest for at praktiseret over for sig selv, da vi ofte har svært ved at elske andre uden først at elske os selv.

Metta må endelig ikke misforstås og er ikke opfundet for at skabe et overdrevent positivt billede af os selv, men derimod for at sætte fokus på det potentiale for godhed, der ligger i os alle sammen. Meditationen hjælper os til at få et mere realistisk, nuanceret billede af os selv og andre.

Du kan også læse meget mere om Metta HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *