Metta – kærlig venligheds meditation

3+

Denne meditation var ikke den jeg startede med at afprøve. Men husker den alle første gang jeg prøvede for det gav næsten med det samme resultat.

Meditation på kærlig venlighed er grundlæggende en af de meditationer som er uundværlig som buddhist og det er da også en meditation som bliver praktiseret i stor stil inden for buddhismen.

Det er jo heller ikke uden grund at denne meditation på kærlig venlighed har vist sig effektiv ved behandling af angst og depression. Men faktisk er meditation på kærlig venlighed effektivt i alle problemsammenhænge også ved forebyggelse af tilbagefald af f.eks. depression.  

Metta meditation som bygger på kærlig venlighed, er også godt, når du har brug for at få et mere realistisk og positivt selvbillede, for meditationen bringer os tilbage til oplevelsen af at være samhørig med andre mennesker på en autentisk måde. Intentionen er at kunne være i den gavnlige kærlig venligheds tilstand med alle mennesker.

For øvrigt vil jeg lige indflette, at i Ifølge den buddhistiske lærer er modgiften mod frygt og stress, meditationen på kærlig venlighed.

Det, der forandrer, er at være åben, rummelig og medfølende over for de følelser, man har. At kunne tilgive os selv og være venlige over for os selv, selv når det er svært. At tale pænt til os selv. Måske er du i virkeligheden den allervigtigste at tale pænt til, fordi du er den, du er mest sammen med. Så Metta er først og fremmest for at praktiseret over for sig selv, da vi ofte har svært ved at elske andre uden først at elske os selv.

Metta må endelig ikke misforstås og er ikke opfundet for at skabe et overdrevent positivt billede af os selv, men derimod for at sætte fokus på det potentiale for godhed, der ligger i os alle sammen. Meditationen hjælper os til at få et mere realistisk, nuanceret billede af os selv og andre.

”Opskriften” på en Metta meditation

 • Du kan lave Metta meditationen med enten lukkede eller åbne øjne.
 • Sæt dig et behageligt sted, gerne med ret ryg, så åndedrættet kan bevæge sig frit. (Man kan også lave meditation på kærlig venlighed liggende)
 • Meditationen må gerne udføres med en åben, afslappet og undersøgende holdning, både fysisk, men også følelsesmæssigt.

I en Metta meditation gentager man tavst inde i sig selv korte sætninger igen og igen. Og meget gerne helhjertet mening bag, i stedet for mekanisk strøm af ord. Det er ikke meningen at man skal føle noget bestemt.

Begynd med et menneske, som du holder meget af og som det er let at føle dig samhørig med.

Derefter kan du ønske det for dig selv, en anden god ven, en person du har et anstrengt forhold.

Du kan gentage nedenstående fraser igen og igen, så længe du ønsker det. (eller sætte uret til så det er mere tidsbegrænset)

Siddende stille, gentage mentalt, langsomt og støt, følgende eller lignende sætninger:

Til en person du let kan forbinde dig til: (og til en ven og den som du har et anstrengt forhold til)

 • Må ”vedkommende” være tryg
 • Må …… være glad
 • Må ….. være rask
 • Må …… være fredfyldt
 • (…….indsæt det navn du ønsker det for)

Til dig selv:

 • Jeg ønsker at være tryg
 • Jeg ønsker at være glad
 • Jeg ønsker at være rask
 • Jeg ønsker at være fredfyldt

Mens du siger disse sætninger, lad dig selv synke ind i de intentioner, de udtrykker. Metta meditation består primært i at forbinde med den hensigt at ønske os selv eller andre lykke.

Hvis der opstår følelser af varme, venlighed eller kærlighed i kroppen eller sindet, kan du forbinde dem, så de kan vokse, når du gentager sætningerne.

Som en hjælp til meditationen kan du holde et billede af dig selv i dit øje. Dette hjælper med at styrke de intentioner, der udtrykkes i sætningerne.

Nogle gange kan der opstå følelsesmæssige følelser som vrede, sorg eller tristhed under en Metta meditation. Tag disse for at være tegn på, at dit hjerte er blødgørende og afslører hvem og hvad der holdes der. (og det er helt normalt)

Du kan enten skifte til en alm meditation hvor der er fokus på vejrtrækning  eller du kan – uanset tålmodighed, accept og godhed, prøve og mønstre disse følelser – direkte kærlighed mod dem. Frem for alt husk at du ikke behøver at dømme dig selv for at have disse følelser.

Hvis du har spørgsmål om denne meditation så så spørg endelig løs!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *