Om når viljen vinder

Jeg er jo som bekendt ordblind, men jeg vil helst ikke lade mig begrænse af det. Jeg kaster mig gerne ud i udfordringer som trigger min ordblindhed. Det gør jeg udelukkende kun for min egen skyld, og selvfølgelig til at blive bedre til at læse og skrive. Det går nogle gange godt, når jeg møder fagligheden som passer til mig og sommetider mindre godt, det er specielt lange tekster med mange fremmedord og begreber som jeg ikke anede eksisteret. Og jo jeg bliver da lidt ked af det, når det ikke helt lykkes mig at komme i mål, men som regel lykkes det mig og få en eller anden forståelse, af det jeg har læst. Det giver mig også samtidig et pejlemærke om, hvor jeg er landet fagligt. Og det skader aldrig at lære noget nyt – selv heller for en som er ordblind.

Er selv fra en tid hvor der ikke fandtes hjælpemidler for ordblinde og det har måske gjort mig stærk – ikke at jeg gerne ville have haft det, men jeg klarer mig faktisk næsten uden. Jeg har en sød kæreste og en svigermor som hjælper mig med de mere officielle dokumenter som skal sendes og læses igennem. Og så har jeg heldigvis en god hukommelse og kan genkende ord, når jeg har skrevet dem tilstrækkelig mange gange.

Lærte i en ret tidlig alder ikke at stile efter 12 taler, men at det mere handlede om at læse/forstå og bestå et fag. Det kan måske virke på nogen som en lad holdning, og som om man ikke har noget mål, men som ordblind er der bare andre ting på spil og det med at forstå og bestå er stort.

Som ordblind og som så mange andre, tror jeg – kan man godt blive mentalt træt af at studere. Og opfandt troede jeg, selv en metode som går ud på at læse 25 min og holde 5 min pause.  På den måde kunne jeg kapere det jeg læste og lagre det, fandt jeg ud af. Jeg fandt på den måde ud af at jeg godt kunne magte også læse længere tekster.

Har fundet frem til at der faktisk er studieteknikker som underbygger min teori om at holde pauser i sine studier og gøre noget helt andet.  Her kan man jo passende snuppe en 5 min meditation! Disse metoder er kommet i brug igen efter jeg har meldt mig til et måske lidt for intensiv kursus i projektledelse, og hvor det er vigtigt at holde tungen lige i munden, så at sige.

Og ja indrømmer, nogen evighedsstudent bliver jeg aldrig – jeg glæder mig virkelig til det er overstået.

Man skal for at kunne studere effektivt anlægge nogle gode studievaner. Her er et par forslag til studiemetoder, der kan hjælpe med at strukturere og administrere arbejdstid:

 • Pomodoro – (er den jeg har benyttet mig inden jeg viste at den fandtes)
 • Feynman – (er den metode jeg bruger når jeg læser for mig svære tekster)

Pomodoro

Pomodoro teknikken er en metode, hvor du inddeler arbejdet i intervaller opdelt af korte pauser. Du kan visualisere dit arbejde ved at tælle hvert interval og derved holde øje med dine arbejdsvaner og forbedre dig selv. I denne korte introduktion forbliver vi tro mod det oprindelige koncept, men giver afkald på visse træk som et forslag til, hvordan du kan tilpasse denne arbejdsmetode. Du kan læse mere om den oprindelige teknik her eller her.

Redskaber:

Alt du behøver er et ur og dine opgaver:

Inddel dine intervaller i fx 25 minutters arbejde og 5 minutters pause.

Efter 3-4 repetitioner bør du tage en længere pause.

I hvert interval beslutter du dig for en opgave og arbejder fokuseret på denne opgave. Hver pause kan du bruge frit.

Tilpas metoden til dine mål

Den oprindelige metode handler om at arbejde effektivt og målrettet på at færdiggøre en opgave ad gangen, men det er også en effektiv metode til blot at minimere distraktioner for at arbejde i længere tid ad gangen.

Abs som kan hjælpe dig på vej:

 • It’s Pomodoro Time! (Android)
 • Pomodoro One (iPhone, Mac)

Feynman:

Feynman metoden er en fremgangsmåde til at forstå koncepter grundigt. Kort sagt skal man være i stand til at forklare noget så simpelt som muligt, før man har forstået det optimalt og ikke blot udenadlært det af praktiske årsager. Feynman var en amerikansk fysiker, og hans metode er især anvendelig inden for tekniske og matematiske fag, men den kan også sagtens anvendes i mere humanistiske felter.

Feynman metoden i 4 trin:

 • Vælg dit emne
 • Skriv det øverst på dit papir
 • Forestil dig, at du skal lære det til en udenforstående

Dette er et essentielt trin. Skriv alt ned på papiret som om du forklarer det for en ny studerende, der skal til at forstå det. Forsøg så vidt muligt at undgå at slå op i bøgerne. Dette hjælper dig til at identificere præcis hvilke detaljer, du bør arbejde mest med.

 • Genlæs materialet

Når du går i stå, vend da tilbage til bøgerne og genlæs materialet, indtil du er klar til at fortsætte med at skrive ned.

Simplificer og skab analogier

Hvis dine sætninger er komplicerede og forvirrende, må du forsøge at gøre dit sprog mere enkelt eller at skabe analogier, som kan hjælpe til at forstå konceptet.

Brug metoden til at

 • Lære noget, du er i stand til at forstå, men som du bliver ved med at glemme
 • Skab nyttige analogier eller simplificer komplicerede teknikker
 • Forstå noget, du har svært ved ‘at fatte’
 • Identificér dine specifikke problemer og opsøg hjælp fra andre
 • Forberede dig til eksamen

Gentag trin 2, indtil du kan gennemføre det uden at slå op i bøgerne. Skab analogier og simplificer tekniske forklaringer. På denne måde sikrer du dig konceptuel forståelse frem for udenadslæren.

 Andre tips til at strukturere

Effektivisér din tid

Vi har alle har prøvet at udskyde gøremål til sidste øjeblik, og hvor er det dumt, især hvis man ikke arbejder godt under pres.

Gør brug af kalenderen

En kalender er guld værd for mange af os, som ikke har en klæbehjerne, og alle har efterhånden en kalender på sin mobil eller sin tablet. Brug den til at skabe en ’ramme’ for din hverdag.

Fokus

Når du har planlagt at læse lektier eller at skrive en aflevering, og har sat dig til rette med bøgerne, så fokusér! Sluk telefonen, og log af Facebook. Afleveringen bliver bedre og tager knap så lang tid at skrive, når du ikke hele tiden lader dig forstyrre.

Prioriter

Når man har flere lektier og mange afleveringer samtidigt, kan man hurtigt miste overblikket. Det er ikke altid hensigtsmæssigt at starte med den lette opgave i forhold til tiden, man har til rådighed. Det er en god idé at opstille en prioriteringsliste og prioritere det, der først skal være færdigt.

At skimme tekster

Hellere læse sine lektier overfladisk og bruge kort tid på dem end slet ikke at skænke dem en tanke i pressede perioder. Skimning er en læseteknik, hvor man holder et hurtigt tempo og ’scanner’ teksten frem for at nærlæse den. Læs alle overskrifter, og kig efter nøgleord og centrale begreber.

YouTube og videoer

Hvis du ved, at I skal gennemgå et bestemt emne, så findes der efterhånden mange videoer på Youtube om alting.  Den her måde at forberede sig på er jo naturligvis ikke lige så god, som hvis man havde læst teksten i bogen og det er ofte en bedre forberedelse end slet ingen.  

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *