Gående meditation – Bevidst nærvær i bevægelse

Det kan for mange godt være rigtig svært at finde tid til at presse en ny vane ind i en travl hverdag, uanset hvor meget man så gerne vil. Hvis du har det på den måde, vil du måske kunne have glæde af lange udendørs gående meditationer.  Gående meditation er en meditationsøvelse i bevægelse. Den egner sig super godt til hverdagen, hvor du bevæger dig fra et sted til et andet.

Måske er denne meditation den nemmeste at komme i gang med. Det at bevæge kroppen kan for mange gøre det lettere at holde fokus og koncentration. Under gående meditation er øjnene åbne, og kroppen er i bevægelse, hvilket er de største forskelle fra den siddende meditation.

Buddhister kalder det for ‘Kokorodo’. Kokorodo betyder Hjertes Vej, og udtrykket dækker over noget så simpelt som bare at gå eller endda små pilgrimsrejser, om man vil.

På en Kokorodo går man gennem naturen, ad en på forhånd tilrettelagt rute. Uanset om man vandrer ad en traditional rute, eller om man bare sætter den ene fod foran den anden og hilser de smukke steder på ens vej hvor Buddhanaturen skinner så stærkt igennem, så er Kokorodo en vidunderlig praksis.

Hvis du har lyst til at prøve at deltage i en Kokorodo, så tjek de forskellige grupper rundt om i landet, og hør om ikke en af dem har det på programmet.

Det at gå en tur er sjældent det helt store problem, men meget ofte kommer vi til at gøre flere ting ad gangen og det er måske en af de udfordringer som er. For mange er det lidt en uvant oplevelse bare at gøre én enkelt ting, fx bare at gå uden at tænke, men jeg synes du skulle prøve det og gerne i fællesskab med andre. Det er meget simpelt, prøv at mærk forskellen.

Hvis du har mod til at prøve, så er her en meget nem ”opskrift” på gående meditation:

Gå med dit åndedræt

Vælg et stede hvor du kan komme ud gå langt evt. sti i skoven, eller hvor du nu kan komme til at gå. Øvelsen udføres bedst ved at gå i et område, hvor underlaget er jævnt, og hvor der er ro. Men med øvelse kan du anvende samme teknik på din daglige gåtur f.eks. til bussen, hvilket jeg har meget glæde af i min hverdag.

Begynd nu at gå, og mærk din vejrtrækning, dine ind- og udåndinger. Mærk, hvordan kroppen følger og bevæger sig med dit åndedræt. Tæl dine skridt op til 10 ved at tælle ”et” på indåndingen og ”et” på udåndingen.  Hver gang du mister koncentrationen og glemmer, hvor langt du er kommet, så begynder du forfra med at tælle fra et.

Ret hele din opmærksomhed på din gang og dit åndedræt, og forsøg at lukke tanker, lyde og andre forstyrrelser ude. Tænk på at trække vejret roligt og dybt, undgå at forcere vejrtrækningen og undgå at lade den blive overfladisk. Slap af i skuldrene.

Hvis du mangler lidt udfordringer, kan du udvikle den gående meditation, så du tæller til flere på udåndingen, således udåndingen kommer til at vare lidt længere. Det er generelt en god rytme for dit åndedræt, men også for at sikre en god iltning og en god balance i vejrtrækningen. Du kan fx tage 4 skridt på indåndingen og 6 på udåndingen.

Gå med metta

Denne form for gående meditation er jeg ret vild med. Hvorfor – ganske enkelt fordi den giver overskud og glæde til andre og ikke mindst mig selv!

Med en metta meditation, sender du kærlige og venlige tanker til alle de levende mennesker, dyr og ja måske endda planter, du møder på din vej. Metta meditation er baseret på kærlig venlighed. What not to like?

Styrken af ​​denne følelse er ikke begrænset til eller af familie, religion eller social klasse. Vi begynder med os selv og gradvist udvider ønsket om velvære, kærlighed og venlighed til alle væsener.

Metta er oprindelig en siddende meditation hvor du sidder på en behagelig og afslappet måde. Hvor du tager to eller tre dybe vejrtræk med langsom, lang og fuldstændig udånding. Lad være med eventuelle bekymringer eller bekymringer. I et par minutter skal du føle eller forestille dig åndedrættet, der bevæger sig gennem midten af ​​dit bryst – i hjertet af dit hjerte.

Du kan læse mere om Metta meditation i et andet indlæg hvor jeg har skrevet lidt dybere om denne form for meditation.

God tur!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *