Buddhistisk jul – Rohatsu del 1

Ja, jeg holder jul

Så bugner butikkerne af diverse julepynt, godter og gran igen. Selv rører jeg ikke noget før min fødselsdag er over den 10 nov. Det er blevet sådan lidt et princip. Men inden længe går snakken om julen og dens traditioner. Når jeg så fortæller, at jeg er buddhist, bliver jeg ret ofte spurt om, hvad jeg så gør når det jo er jul? Svaret er jo egentlig ret enkelt – jeg holder jul!

Tror ganske enkelt på hvorfor de spørgere, at rigtig mange forbinder julen med kristendommen. Men den jul vi fejrer i Danmark i dag, har faktisk rødder langt tilbage, til længe før kristendommen holdt sit indtog. Det er bare ikke det som bliver fortalt!

Nej – julen er ikke kristen

Faktisk er julen ikke særlig kristen. Julen en hedensk tradition, en ren Ase offerfest. Det der med at slæbe et juletræ ind stuen har faktisk heller intet med kristendom at gøre, men var en skik formentlig startet af en gammel tysk håndværker-fagforening.

Dog har julemanden en smule kristen oprindelse, idet han, i følge myter, skulle være Sankt Nikolaus, en biskop i det nuværende Tyrkiet i det 4. århundrede.

En nisse har gennem tiden været betragtet som en husgud, som kan hjælpe med at passe på gården og dyrene. Fik nissen ikke mad og opmærksomhed, kunne de blive onde og i værste fald bringe ulykke og død.

Så må buddhister fejre jul? – til det kan jeg sige, at ja det må vi gerne. Herhjemme er vi er jo en lidt sammensat familie med både kristne, ateister og så mig som buddhist. Men jeg kan da allerede røbe, at Jesus & co. fylder ganske lidt i den jul, vi fejrer herhjemme. Vores jul handler udelukkende om livsglæde, hygge og varme i en mørk tid. Vi fejrer jul med and, brune kartofler, rødkål, gaver og juletræ ligesom alle andre.

Lys og varme

Det der med at holde en højtid hvor man fylder en mørk tid ud med hygge, lys og varme passer jo også ganske godt ind i en religion som buddhismen, som har lykke som sit overordnede formål. For mig handler julen også om at vise medfølelse og kærlighed. Jeg er jo vokset op i den kristne tro og holder i grunden meget af julesangene. Det er smukke melodier, men det er jo ikke alle ordene, der stemmer overens med buddhismen. Men det grundlæggende om næstekærlighed er jo det samme.

Juletid = refleksion tid

Julen er en lejlighed til at sænke tempoet, reflektere over tilværelsen og bruge vores tid sammen med de mennesker, der betyder mest for os.  Jeg gør mig ret umage så december ikke former sig som et forhindringsløb, hvor vi skal nå det hele på tre uger, inden vi i disse dage ”lukker ned” og går på juleferie.

De buddhister, jeg kender, er stort set alle vesterlændinge, der er konverteret. De (deriblandt mig selv) er jo vokset op i en kultur, hvor julen spillede en stor rolle – religiøst selvfølgelig – men også kulturelt, som man jo ikke bare lige ligger på hylden. Jeg er vant til at fejre jul, og det vil jeg naturligvis gerne blive ved med at gøre. Buddhister har imidlertid også deres egen højtid her i december, nemlig Rohatsu. Det er den dag, hvor vi fejrer den historiske Buddhas oplysning; d. 8/12.

Rohatsu

Ordet rōhatsu som er japansk betyder bogstaveligt ottende dag i den tolvte måned. Rohatsu, bliver altså fejret på den ottende dag i den tolvte måned, altså 8. december. Det er meget typisk for zenmunke men også lægfolk, at blive oppe hele aftenen før rohatsu og praktisere meditation, og helligdagen indledes ofte med en intensiv sesshin. Buddhas oplysningsdag den 8. december er den vigtigste helligdag for en praktiserende buddhist. Ved sin oplysning blev Buddha genfødt til et helt nyt lysvågent liv i en sandhed om alle levende væsners virkelige identitet. og det markeres på den måde, at der messes særlige sutraer i alle templer og i mange hjem.

Nu er jeg ikke zenbuddhist og ej heller ikke munk, men dog praktiserende buddhist. Men derfor bliver jeg dog ikke oppe hele aften og meditere, men jeg mediterer og tilføjer dagen mere opmærksomhed og refleksion end ellers.

Hvis du er blevet nysgerrig kan du læse mere om rōhatsu HER https://buddhistisksamfund.dk/node/31 og HER http://bkfonbet.pw/category/r/rohatsu.php

Julen er dejlig og jeg synes ikke religion skal være begrænsende. Uanset hvad så handler det jo om at fejre og nyde den fantastisk mulighed, vi har fået med dette liv. Det er en god ting, at samles med venner og familier, nyde god mad og godt selskab og hygge sig med hinanden. Derfor ønsker jeg dig en rigtig glædelig jul, uanset hvad du tror på!

Du kan læse mit indlæg om en stressfri jul HER

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *