En stressfri jul? del 2

Ja tak – meget gerne!

Lidt i forbindelse med mit indlæg om buddhistisk jul som også handler en del om stressfri jul kom dette indlæg til live. Som næsten uddannet coach (februar 2020) og buddhist (8 år) kan jeg kun anbefale at nyde december. Ser du overhovedet hvor fint der er pyntet i butiksvinduerne, de smukke julelys rundt i haverne, på træer, husene og bådene på havnen? Eller er december en stor stressbombe som bare skal overstået?

Du kan læse indlægget om buddhistisk jul HER

Kan det overhovedet undgås ikke at blive stresset i julen, tænker du måske. Og JA, det kan det!

Det er ok at sige fra!

Det handler i den grad rigtig meget om at sænke ambitionsniveau og forventninger. Vi vil så gerne have den perfekte jul, men julen bør jo først og fremmest handle om nærvær og hygge med ens kære.

Er det din tur til at holde juleaften, men bare tanken gør, at du ikke kan overskue at skulle stå for det hele? Så uddeler opgaverne til familien. Det er ok at sige fra og sætte folk i sving med at pynte juletræet, at bage julekagerne. Julen kan meget hurtigt blive en bekostelig affære hvis der er mange munde i familien. Derfor er det også ok at bede deltagende om at tage kartofler med, mens andre tager risalamande med osv. Det er sjovt og hyggeligt – alle bidrager og tager en del i juleplanlægningen. Det giver en dejlig fællesskabsfølelse, netop det mange af os ønsker det skal være i denne hyggelige tid.

Det er ok at nyde og bruge sin tid på, som du synes er sjovt og hyggeligt. Jeg er ret god til at bage, og jeg nyder at lave juledekorationer med min familie og venner som vi sidste år inviterede til. Det var så hyggeligt en eftermiddag, hvor der blev grinet, hygget og snakket og vi hørte julemusik, mens vi lavede vores juledekorationer, drak æblegløgg og spiste æbleskiver. Det er for mig ren julehygge. Men gør op med dig selv, hvilken ting omkring julen, som du vægter højt, og brug din energi der.

Mine 6 hurtige tips til en stressfri jul

 • Bliv mere bevidst om at du faktisk ønsker en stress fri jul.
 • Hvis dine ambitioner og forventninger er for store så sæt dem ned.
 • Vælg fra og til, det er med til at skabe mere overskud og glæde.
 • Beslut i god tid, hvad du vil deltage i, og ikke mindst ikke deltage i af julearrangementer mm
 • Lav lister over det, der skal nås – og del det så op i 1) hvad kan uddelegeres, 2) hvad er vigtigt og 3) hvad er ikke så vigtigt.
 • Forventningsafstem – måske forventer andre slet ikke så meget af dig som du selv gør

Gode spørgsmål som du kan stille dig selv:

 • Hvordan skal min december se ud?
 • Er mine ønsker for hvordan min jul skal se ud, realistiske?
 • Sætter jeg baren for alt for højt?
 • Drømmer jeg om en perfekt jul?
 • Hvad er en perfekt jul for mig?

Jamen hvad med julegaverne?

Jeg kan altså godt blive sådan lidt gnaven, når nogen brokker sig over deres julegaver! Derfor er det også vigtigt for mig at få indsamlet alle julegaveønskerne fra familien i god tid. Jeg krydser gene af hvilken gaver, som jeg ønsker at købe til den enkelte. Og jeg holder mig nogenlunde til min beslutning, så jeg ikke skal rende rundt i en uendelighed for at finde den perfekte gave. Jeg afsætter også gerne tid af til indkøbene og få dem overstået på en gang. Det næst- eller tredjebedste er jo også en god gave! – Husk det er altså tanken som tæller!!

Ud i naturen

Selvom det er den mørkeste tid på året, så husk at få en masse lys i dagtimerne og masser af frisk luft – så det kan ikke siges for mange gange – kom nu ud den natur – det giver luft, lys og skaber energi.

Jeg synes personlig at naturen er det perfekte sted at stresse af. Nyd lyden af vinden i træerne, mærke blæsten i kinderne, lyt til vandets brusen. Det er alt sammen afstressende. Du vil oplev at få mere energi og overskud i en travl hverdag. Dine tunge tanker kommer helt automatisk lidt på afstand, når du kommer ud i naturen.

Beslut dig for at ville nyde dagene og selve juleaftenen, og hav kærligt opmærksomhed på, om du nu følger denne beslutning. Flyt din opmærksomhed hen på det, du er i gang med og nyd nuet.

Spring over julerengøringen, de hjemmebagte julesmåkager og spørg efter hjælp!

Der er rigtig mange måder at spare på kræfterne. Måske behøver du ikke give din bolig den store julerengøring, og du kan overveje, om det nu også er nødvendigt at lave maden eller julebag selv? Bed evt. andre stå for at lave en del af julemenuen eller hjælpe til juleaften med at lave maden.

 • Drop julerengøringen
 • Lad noget af julepynten blive i kassen
 • Køb pebernødder og andre julesmåkager, æbleskiver osv. Bageren laver udmærkede småkager, og han dømmer dig ikke.
 • Køb dine julegaver på nettet – de kan stadig byttes hvis gaven ikke passer

Hvordan jeg gør december stressfri?

Tidligere ræsede vi rundt i dagene omkring december og jul for at gøre alle glade og tilfredse. Men vi glemte faktisk lige at mærke efter hvordan vi rent faktisk selv havde det. Og det var ikke spor tilfredsstillende. Derfor måtte jeg i tænkeboks og finde ud af hvad december og ikke mindst julen.  

Juletid er for mange lig med masser hygge, bage pebernødder og andre julesmåkager, stressende  gavekøb, lave adventskalender og juledekorationer, julegaveindpakning, pyntning af juletræ, julefrokoster, drikke gløgg og spise æbleskiver Osv.  Osv. Osv.…..og det gør den jo på sin vis også for os MEN..

For mig handler december altså også om at gøre julen dejlig og for alt i verden stressfri. Derfor løber jeg heller ikke spidsrod fra det ene arrangement til det andet mere. Min verden går altså ikke under ved at sige nej til et juleengagement og i stedet prioriterer mine nærmeste.

Selvom det fristende for en frossenpind som mig at blive inde, lukke vinduerne og skrue op for varmen, og pakke mig ind i det tykkeste uldtæppe, er det virkelig også rigtig vigtigt for mig at få frisk luft, også selv om det er koldt, vådt og mørkt. Frisk luft og vind i håret giver som regel også mig energi. Energi til de mange arrangementer – så der slå man jo to flyer med et smæk.

Vi mennesker er ikke maskiner og heller ikke jeg. Derfor er det afgørende for mig at tage pauser. Og jo ikke på den måde at tage væk i tre dage, hvor jeg bare hiver stikket ud og ikke er til at komme i kontakt med – men mindre pauser i løbet af dagene hvor jeg f.eks., læser, mediterer, hører musik eller skriver. Egoistisk -måske, men er jeg ikke god ved mig selv, kan jeg heller ikke være det overfor andre.

Prioritere dine pauser, du når ikke mere ved at stresse derudaf – gi´ dig selv lov til at komme væk fra byens travle gader med larm og støj – få ny energi og overskud.

Jeg har altid haft en mistanke om, at det måske især er kvinder, der insisterer på at bruge juletiden til at vandre langs med deres imaginære gærde, for at finde det absolut højeste sted at klatre over. Men hvorfor dog?? Svaret er formentlig kompliceret, og inddrager nok både kvinders tillærte fornemmelse af utilstrækkelighed, ugebladenes glitrede sider og de sociale mediers top-stylede falske kig ind i de andres liv – men hvad med i stedet at forsøge sig med et rungende NEJ TAK?

Hvis nogen skulle finde på at dømme dig, fordi du er vaks nok til at springe over gærdet hvor det er lavest, så lad dem dog. Det er deres jul, der bliver lidt mere trist – ikke din. Din bliver lykkeligt langsom, og dét er den værd! 

Jeg prøver også at gøre det enkelt med hensyn til pynten herhjemme og prøver at undgå en uoverskuelig invasion af nisser – og heldigvis har jeg en kæreste som er meget enig i dette, men en ting er sikkert – der er levende lys. Ja jeg bruger levende lys –  bum og det har jeg altid gjort og det skal der absolut ikke laves om på, men jeg sørger naturligvis for at lufte rigtig godt ud.

Husk, kram i min. 20 sek. Det sænker stressniveauet

Kram nu hinanden lidt ekstra – december er jo hjerternes fest. Med det ønsker dig hermed en rigtig glædelig og stressfri jul med masser af kærlighed, energi og overskud!!

Og et godt råd at huske på – at julen handler om k/ærlighed, nærhed og hygge; ikke kun for alle andre, men så selvsagt også for dig selv!

Rigtig glædelig jul til jer alle – gid den må blive langsom, hyggelig og rar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *